Hej! Här kommer ett sista inlägg från mitt utbyte på QUT i Brisbane!

För er som inte följt mig innan, Emma heter jag och är ambassadör för Blueberry den här terminen! Ni kan även följa mitt utbyte på instagram @emmaandreaekstrom

Nu är sista uppsatsen inlämnad och jag håller på att packa ihop mina saker för att lämna Brisbane! 4 månader har gått otroligt snabbt och det känns ganska sentimentalt att lämna. Dock väntar 2 månader av resande i Australien, Nya Zealand och till Fiji- så kan inte klaga allt för mycket. Att åka på utbytesstudier är något av de bästa valen jag nånsin gjort och jag rekommenderar alla varmt att åka iväg om ni har möjlighet. Brisbane är en fantastisk stad att bo i och jag har trivts väldigt bra på QUT. För er där hemma som funderar på att åka på utbyte har jag satt ihop några tips som hjälp på vägen!

1. Ta beslutet!

Det kan kännas som ett stort beslut att studera utomlands, att lämna sina vänner, sin familj och flytta till ett annat land. I början kan processen kännas överväldigande med alla papper som ska skickas fram och tillbaka. Det bästa du kan göra är att bestämma dig om du ska åka eller inte så snabbt som möjligt, istället för att vela. När du väl bestämt dig är det bara att sätta igång med allt pappersarbete, och det går snabbare än vad man tror. Blueberry är även till stor hjälp! Jag lovar dig att det kommer vara värt allt jobb när du väl är på plats!

2. Gör din research!

Kanske har du någon vän eller avlägsen bekant som besökt eller bott i samma land innan. Fråga om ni kan mötas upp för en kaffe eller kanske prata i telefon. Oftast tycker folk bara det är roligt att tänka tillbaka på sin utbytestermin. Frågor om boende, transport, studier med mera finns det garanterat någon som har svaret på. Utöver vänner så kan Blueberry eller ditt universitet också svara på många frågor!

3. Money Money Money

Var du en bestämmer dig för att åka kommer det vara skönt att inte behöva oroa sig för sin ekonomi när man väl är på plats. Med det menar jag inte att man måste ha en gigantisk hög med pengar undansparat, men att du bör ha koll på vad du vill göra under din termin och hur mycket pengar det kommer kosta. Du kan söka CSN för terminsavgift, flygbiljett och försäkring. Tips är även att kolla upp stipendier, t.ex genom Blueberry eller någon annan fond.

4. Ge dig tid att komma på plats i din nya stad innan terminen börjar!

Jag åkte till Brisbane 2 veckor innan terminsstart. Det gav mig chansen att lösa allt med boende, skaffa simkort, bankkort och turista lite i staden. Det var väldigt skönt att komma på plats med allt praktiskt innan terminen startade!

5. Life begins outside your comfort zone!

Cheesy, jag vet. Men våga testa nya saker, prata med lokalbefolkningen och skaffa minst en kompis som inte kommer från Sverige! Passa även på att resa runt i landet och turista i närområdet. Mina bästa upplevelser i Australien var när jag testade på något helt nytt som jag inte var bekväm med, typ som att klättra upp för ett gigantiskt berg eller åka till stranden och surfa med ett gäng människor jag aldrig träffat innan. QUT har massvis med föreningar som ordnar roliga resor och aktiviteter. Åk på dessa även om du inte känner någon, du kommer definitivt träffa folk på resan.

6. Betyg är viktigt, men inte hela livet!

Självklart är studier viktigt, den främsta anledningen att åka på Study Abroad är givetvis att studera. Med det sagt så är det onödigt att stänga in sig på biblioteket och djupdyka i kurslitteraturen- då kan du ju lika gärna stanna hemma! Se till att ta mycket pauser, och testa på vad det faktiskt innebär att bo i ditt nya land.  Se till att vara effektiv när du väl pluggar, och spendera resten av tiden på stranden. Studierna brukar lösa sig!

7. Var beredd på att allt inte är som hemma!

Var du än väljer att åka kommer det alltid finnas något som inte är som du är van vid, mer eller mindre så beroende på vilket land du åker till. I Australien kör man t.ex. på fel sida av vägen, går på fel sida av vägen och vrider kranen åt fel håll för att få varmvatten. Man förväntas även skrika ”Thank you” när man ska kliva av bussen – något som skulle uppfattas som extremt märkligt beteende hemma i Sverige. Sopsorteringssystemet här är under all kritik, alla djur du träffar är potentiellt dödliga och Vegemite anses vara en delikatess. Bara för saker är annorlunda behöver det dock inte alltid betyda att det är dåligt. Försök vara öppen för nya idéer, och var nyfiken istället för dömande. Kanske lär du dig nått nytt!

8. Njuuut

Om du som mig bara tänker vara borta ett halvår, se till att ta vara på tiden. En termin går snabbt! Så njut av livet, res mycket, upptäck din stad och häng med dina kompisar. Snart är du tillbaka hemma igen!

Det var allt för mig! Om ni har några övriga frågor om mitt utbyte hör gärna av er på instagram @emmaandreaekstrom!

 

Emma Ekström

Tidigare student på Queensland University of Technology