Blueberrystudenten Ella Olson har studerat på månadens universitet Foothill College i Los Altos som ligger ett stenkast från San Fransisco. Ellas studier i USA har både resulterat i  vänner för livet och en chans att under två terminer hitta vad hon var intresserad av för vidare studier i Sverige. I hennes studentberättelse får du tips om San Fransiscos ”go to places” och studentlivet både på och utanför campus.

Foothill College & De Anza College erbjuder både en 2-årig Associates Degree samt 1 till 3 Study Abroad- terminer. Du kan inrikta dina studier mot bland annat Graphic Design, Psychology, Sociology eller varför inte Anthropology och Business. Du kan läsa mer om utbildningarna på Foothill & De Anza College här. Utbildningen är prisvärd med en hög akademisk nivå och det är ett utmärkt startskott för fortsatta studier i USA, perfekt för dig som siktar mot en Bachelors Degree. Foothill College & De Anza College erbjuder även ett oslagbart läge i Los Altos nära imponerande Silicon Valley. Här ligger bland höjdarna annat Google, Apple och Facebooks huvudkontor… San Fransisco bjuder även på 300 soldagar om året med en 45 minuters biltur från campus till stränderna vid Stilla Havet. Här kommer massor med inspiration från vår student Ella som upplevt allt detta på plats!

 

Hej Ella! Varför valde du att studera på Foothill College?
Delvis på grund av atmosfären och den vackra miljön, men även bra rykte och det faktum att det ligger nära Silicon Valley – där min pappa jobbade vilket gjorde valet relativt enkelt!

 

Vad läste du för kurser? Har du någon favorit?
Jag läste en stor variation av kurser, från filosofi och psykologi till en Hiphop danskurs samt en fotokurs. Favoriterna av dessa är nog foto och filosofikursen. Min syster pluggar för närvarande på Foothill College och hennes favoritkurser är so far bågskytte samt cultural antropologi.

 

Hur är det att bo i Los Altos Hills och Kalifornien?
Den avslappnade atmosfären som finns i skolan existerar som tur är även utanför och finns i mer eller mindre hela i Kalifornien. Det är varmt och skönt – jämfört med Sveriges gråa väder så är det ett perfekt klimat, under vintermånaderna är det lite kyligt på morgonen men sen kommer solen alltid upp och temperaturen stiger. Det är nära till vacker miljö, efter tjugo minuter på cykel från Los Altos så befinner du dig i Rancho San Antonio som inte endast erbjuder vacker miljö i form av växtlighet och berg utan även ett rikt djurliv – jordekorrar, rådjur, kalkoner och getter är alla djur som du med största sannolikhet kommer stöta på. Har du tur, eller otur, så kan även ett bergslejon dyka upp – dock är det ovanligt. Det är runt 45 min till storstaden San Francisco och flertal stora centrum inom kort avstånd, förutsatt tillgång till bil.

 

Hur skulle du beskriva skolan?
Det är en väldigt öppen atmosfär, oavsett kön, religion, etnicitet så känner du dig alltid välkommen. Den öppna atmosfären bidrar till den avslappnade stämningen och ger en känsla av acceptans – man får vara den man vill vara. Den sociala biten är även den influerad av den öppna känsla som skolan ger, folk är generellt sett sociala, accepterande och det är relativt lätt att få nya kompisar. Vidare så finns det en stor variation av studieplatser, varför inte plugga i biblioteket, ute i solen eller kanske i den stora matsalen medan du äter en av de många maträtter som kan köpas i cafeterian? Ytterligare så finns det pool och gym och ett stort utbud av olika föreningar att engagera sig i, ett superbra sätt att förbättra sitt CV och skaffa vänner för livet.  Slutligen så är lärarna inspirerande och det leder till att lektionerna blir intressanta och ett nöje att gå på!

 

 

Hur bodde du och hur gjorde du för att hitta boende? Bodde du själv eller med andra?
Jag bodde med min familj bestående av syster och mamma och pappa, eftersom pappas jobb låg i Silicon Valley så var det smidigast att bo hos dom då Foothill College ligger i dessa trakter. Tilläggas bör att jag har många internationella kompisar som bor i värdfamiljer eller med andra studenter. Det finns jättebra Facebookgrupper som vänder sig till dig som söker boende så att fixa boende borde inte vara ett problem.

 

Är det stor skillnad på att studera i USA jämfört med Sverige?
Min upplevelse var att de största skillnaderna mellan studier i USA och Sverige var hur lätt det är att skaffa kompisar i USA, majoriteten av de jag träffade var öppna och i och med att du i många fall pluggar olika kurser med olika personer så har du möjligheten att träffa många olika människor. När du pluggar i USA så väljer du själv vilka kurser som du läser. Vilket leder till att det är svårare att välja kurser, men det kommer med möjligheten att välja kurser du faktiskt gillar, till skillnad från att läsa ett program med redan förutbestämda kurser i en specifik ordning som i Sverige. I och med att kurserna väljs individuellt så kan du även bestämma ditt schema, vilket är flexibelt och kan hjälpa i vardagen i samband med andra fritidsaktiviteter.

 

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?
Min skoldag varierade väldigt mycket från dag till dag, men generellt började dagen med träning eller yoga i morgonsolen och frukost och fortsatte sedan med en biltur till skolan, ibland en föreläsning på förmiddagen, ibland en på eftermiddagen. Eftersom det är en sån öppen atmosfär på skolan så åkte jag ofta dit bara för att sitta och plugga i biblioteket. Jag var involverad i en förening som hette Wisdom Club, så några gånger i veckan så var det möte med dom. Mötena inkluderade bland annat Yoga och att diskutera frågor som handlar om visdom och filosofi. Efter skolan så träffade jag kompisar, umgicks med familj, pluggade eller tränade.

 

 

Vad gjorde du på fritiden?
Fritiden bestod av massa olika aktiviteter, möten med Wisdom Club, vandring i Rancho San Antonio, åka in till San Francisco, fota, utflykter med kompisar och familj.

 

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
Oj, det finns så många vackra och sevärda platser i närheten! Bland annat San Francisco som tar 45 min med bil och enligt mig den vackraste staden i USA, Santa Cruz- en avslappnad stad där möjlighet till att surfa finns, Monterrey- med ett häftigt akvarium, Rancho San Antonio och Stanford- vem har inte hört talas om Stanford university? Universitet är större än man kan tänka sig och har ett eget museum, med 20 min biltur från Los Altos så är det helt enkelt ett måste!

 

Vad är ditt bästa minne från din vistelse?
Ett till oj är behövligt, för oj vad många minnen jag har ifrån detta år! Med kompisar så måste jag säga resan till San Francisco och Monterrey med “the international club”, det var då jag träffade mina nuvarande kompisar och det var lyckade resor fyllda med mycket skratt! Med familjen så var nog höjdpunkterna resorna till Yosemite och Hawaii – once in a lifetime och båda de resmålen rekommenderas att åka till om man har möjligheten.

 

 

Hur kom det sig att du vände dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?
Allt började med att jag en vacker dag satt på tunnelbanan och såg en annons om mässan, det resulterade i att jag gick in på hemsidan och senare besökte mässan. På mässan fick jag ett gott intryck av Blueberry och de verkade kunniga :) – så det var en självklarhet att vända sig till dom när jag insåg att året i USA skulle bli verklighet.

 

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Med risk att låta lite cheesy ; Just do it! Du kommer inte ångra dig, du kommer få vänner för livet och framförallt utvecklas som person. Jag skulle inte säga dessa saker om det inte stämde för mig och jag tror verkligen att det är viktigt att lära känna andra kulturer och inte bli fast i sin lilla säkra box även känt som bekvämlighetszonen.

 

Vad har du för planer efter dina studier?
Efter mitt år i USA så påbörjade jag den treåriga utbildningen på Linköping Universitet som förhoppningsvis resulterar i en kandidat i kognitionsvetenskap. Året i USA hjälpte mig förstå vad jag faktiskt är intresserad av och vad jag vill jobba med i framtiden, kognitionsvetenskap är inte stort i Sverige än men är en av de mest eftertraktade utbildningarna i Silicon Valley.

 

Stort tack Ella för att du delade med dig av dina erfarenheter och härliga tips från din tid i USA, vi på Blueberry önskar dig ett stort lycka till i framtiden!

 

Vill du veta mer om Foothill & De Anza College? Läs mer här eller fråga oss så hjälper vi dig med alla dina funderingar!

Vanja Ahlstrand

Previous Area Manager