Gör praktik i härliga Australien

Många av universiteten i Australien som vi samarbetar med erbjuder praktik i samband med studierna. När du praktiserar i Australien får du samtidigt som du får professionell erfarenhet, uppleva underbara Australien och allt vad landet har att erbjuda. Men hur gör man egentligen för att hitta en praktikplats? Vi hör med Karin som är Area Manager på Blueberry som själv praktiserat i Australien. Karin berättar var hon praktiserat och ger tips om vad du bör tänka på för att få tag på en bra praktikplats!

Hej Karin! Var praktiserade du?

Hej! Jag praktiserade år 2014 på en Council (liknande kommun här i Sverige) inom Economy Development genom mitt universitet University of the Sunshine Coast. Jag var på plats en gång i veckan under en termin eftersom det var en del av en kurs på universitetet. I Australien läser man nämligen alla sina universitetskurser parallellt med varandra därför brukar man ha praktik på deltid samtidigt som man studerar.

Vad gjorde du på din praktikplats?

Jag var bland annat ansvarig för ett helt projekt som handlade om att ta fram en projektplan för hur jordgubbsodlingarna i Australien kunde undvika svinn. Jag gjorde först research, skickade ut undersökningar till odlare och i slutet presenterade jag detta.

Hur hittade du din praktik?

Eftersom min kurs var en valbar del av min utbildning fick jag hjälp från universitetet att hitta en praktikplats. Om man inte kan få den hjälpen vet jag att man istället kan kontakta företag direkt som man är intresserad av. Jag vet också att universiteten har något som kallas för ”Career Service” där de även kan hjälpa dig att hitta en praktikplats samt även arbete efter dina studier. 

Australien

Till sist, vad tyckte du om din praktikplats?

Även om det var mycket research, kändes praktiken som att man gjorde något mer på riktigt, något konkret som man har användning för efter sina studier.

Hur funkar praktik i Australien?

  • Precis som i Sverige är praktikplatsen i regel obetald i Australien.
  • Praktikperioden brukar pågå från 12-20 veckor ungefär men beror helt på vilket program och på vilket universitet du läser!
  • En hemsida som är bra för att söka efter praktik heter Jobble.
  • När du ska praktisera ingår det i ditt studentvisum som du redan har för ditt universitet.
  • Tänk på att söka en praktikplats som är relevant och användbar för dina framtida studier.

Vill du också studera i Australien och göra praktik? Vi har många skolor som du kan välja mellan som erbjuder praktik som del av utbildningen. Läs mer här om studier i Australien! Eller kontakta oss så hjälper vi dig med alla dina funderingar.

Amelia Brådenmark

Praktikant