För många kan drömmen om att studera utomlands börja med känslan att man vill bo utomlands, på egen hand. Man vill studera på en skola i ett land där man måste prata på engelska med sina klasskamrater, och man vill inte vara en turist. Så var det för mig när jag bestämde mig för att flytta till London och vågade kasta mig in i en 3-årig Bachelor utbildning. Jag berättar mer om det här.


Kanske brinner du för Musik, Design eller vet du redan att du vill studera Business Management någonstans långt bort från Sverige?

Men hur går detta till då? Hur väljer man utbildning, land och skola? Här kommer några få enkla smarta tips på hur du kan göra ditt val!

Vet du redan vad du vill läsa och hur lång utbildning är?

Om ja, Strålande! Du kan då direkt kolla in vår hemsida för att se om vi erbjuder kurser inom det ämnet du vill läsa om. På länken hittar du dels en förteckning över alla våra college och universitet men också en förteckning över alla kurser vi erbjuder.

Har du ingen aning om vad du vill studera, hur länge eller var?

För dig som inte har en aning, du kanske bara vet att du vill utomlands, då kan ett alternativ vara att börja med en Study Abroad termin. Det innebär att man läser fristående kurser (du väljer själv vilka), och man behöver inte tidigare ha studerat på ett universitet.

Hur väljer jag land?

Vi samarbetar med ca 60 olika universitet från 13 olika länder så utbudet är verkligen stort! Att tänka på när man väljer ort eller land är t.ex. området. Vill du bo nära kusten,  i en storstad eller på landsbygden. Sedan är det bra att känna till att i USA får man inte jobba extra som student, medan det i Australien, Europa och Dubai är helt okej.

Även kulturen och klimatet spelar stor roll. Vill du prova på någonting helt nytt, som Malaysia, eller någonting liknande det vi har hemma, som England. Saknar du strålande sol och milslånga stränder, eller trivs du med snö och kyla?

Hur väljer jag skola?

Vi samarbetar med olika sorters skolor, från stora statliga universitet till mindre nischade privata skolor. De kommer även i olika prisklasser och nivåer. Våra skolor är CSN berättigade, läs gärna tidigare blogginlägg tips kring hur du kan finansiera din kurs.

Vill du plugga ett specifikt ämne som är nischat, t ex film, teater, musik eller design, är det värt att titta på de privata skolorna som enbart sysslar med den typen av utbildningar. Där har du oftast lärare som kommer direkt från branschen och det ger dig en stabil grund att bygga din karriär på.

Som vanligt kan vi på Blueberry hjälpa dig om du är osäker kring vilken skola som passar dig bäst. Du kan alltid boka en gratis rådgivning hos oss, antingen här på kontoret eller via telefon.

Trevlig resa!

Alicia Muchowicz