Jag tog ett Marketing Certificate i Santa Barbara

Hej där! Mitt namn är Nora Erenmo och jag är en före detta student på Santa Barbara City College. Här har jag svarat på de kanske vanligaste frågorna som du som är nyfiken på att plugga utomlands i Santa Barbara har. Förhoppningsvis kan det hjälpa och inspirera dig att ta steget du också!

Varför valde du att studera på Santa Barbara City College?
Jag kommer från en mindre stad och har alltid drömt mig bort därifrån, och USA:s västkust har alltid lockat. Ungefär ett halvår efter studenten började jag söka runt på Google efter möjligheter att flytta ifrån Sverige och minusgraderna. Jag hittade en blogg där en tjej i min ålder berättade om sitt liv på SBCC och jag blev SÅ avis, haha! Jag ville också uppleva collegelivet och hänga på stränder efter skolan, så bara några dagar senare skickade jag in en ansökan.

Studenter på SBCC tar examen

Vad läste du för kurser? Hade du någon favorit?
Jag tog ett Marketing Certificate på mina 2 terminer jag studerade på SBCC, så alla kurser var relaterade till marknadsföring. Jag läste bland annat Marketing Communications, Introduction to Marketing och Public Relations.

En av mina favoritkurser var Online and Mobile Marketing där man fick i uppgift att marknadsföra något av eget val. Man fick skapa konton på sociala medier och även en hemsida för att promota produkten. Många tog tillfälle i akt att marknadsföra sin egen blogg eller Instagram för att kunna växa på sociala medier, vilket man kunde få bra hjälp med. Jag valde att marknadsföra mitt stammis ställe på State Street, nämligen en juice bar. Jag gjorde en liten kampanj på instagram med bilder och videos jag själv tagit, vilket var superkul!

Studenter på juicebar i Santa Barbara

Från Santa Barbara Blenders på Sate Street

Hur skulle du beskriva skolan?
Santa Barbara City College är en jättebra skola för dig som internationell student. I alla mina klasser gick ett flertal andra internationella studenter, vilket verkligen var en trygghet att det fanns många andra som befann sig i samma situation som mig! Alla lärare är dessutom väldigt förstående och hjälpsamma. Campuset är verkligen drömmigt, det ligger bara 5 minuter från havet och utsikten är helt otrolig. ”La Playa Stadium” där skolans lag spelar amerikansk fotboll är precis så häftigt som man ser på bild!

Utsikt från La Playa Stadium på SBCC

Den otroliga utsikten från skolans ”La Playa Stadium”

Hur är Santa Barbara som stad att bo i?
Santa Barbara är en jättemysig stad och det dröjde inte länge förrän jag kände mig som hemma. Alla är jättesnälla och väldigt öppna och staden är så fin med palmer precis överallt. Studentlivet är också verkligen superbra! Staden är relativt liten och allting ligger nära vilket gör det enkelt att gå emellan skolan, stranden och stadskärnan. Annars är Uber väldigt billigt, och alla studenter på SBCC åker gratis buss vilket är mycket uppskattat. Utbudet på shopping och restauranger är väldigt bra, men vill man ha mer stadspuls ligger ju Los Angeles endast 1,5 timme bort med bil!

Palmer i solnedgången Santa Barbara

Santa Barbara

Hur bodde du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller med andra?
Det kan bli ganska dyrt att bo själv i Santa Barbara, så jag rekommenderar verkligen att bo med andra studenter. Det innebär billigare hyra och såklart en roligare collegeupplevelse med roommates! Jag bodde med 3 andra härliga tjejer i en lägenhet i området La Brezza, som ligger ca 10 minuters promenad från skolan. På Brezza bor det nästan bara studenter från SBCC, varav många internationella vilket var väldigt kul. För att hitta boende kan man kolla in olika Facebookgrupper. ”Svenskar på SBCC” är ett tips om man vill bo med andra från Sverige. Kolla även in Blueberrys egen Facebookgrupp för studenter på SBCC!

SBCC studenter på pumpafarm

Fina roommates på en Pumpkin farm i jakt på en pumpa inför Halloween

Är det stor skillnad på att studera i USA jämfört med Sverige?
Både ja och nej! Jag skulle säga att en stor skillnad från college jämfört med yrkeshögskola i Sverige som jag pluggar på idag, är att i USA får man fler lite mindre läxor varje vecka medan i Sverige jobbar man med större projekt och skriver istället en stor tenta i slutet på varje kurs.
Det man ska hålla koll på i USA är Midterms och Finals, som båda är lite större prov man skriver i mitten respektive slutet av kursen. Emellan dessa fick jag mindre uppgifter i alla mina kurser, så som Quiz med olika svarsalternativ eller frågor att svara på i ett diskussionsforum där hela klassen fick dela sina tankar om ämnet.
Man har också möjlighet till så kallat Extra Credit i sina kurser, vilket innebär att man kan komplettera med mindre uppgifter för att kunna höja sitt betyg! Något liknande finns inte i Sverige.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?
På college kan man till stor del lägga upp sitt schema själv när man söker de kurser man vill läsa. Man kan då välja att sprida ut kurser jämnt över veckan, eller köra flera kurser på samma dagar så länge de inte krockar med varandra såklart. Min första termin gick jag måndag-torsdag och då var dagarna inte så långa, jag slutade oftast runt lunch och hade då hela eftermiddagen till att plugga i biblioteket eller hänga på stranden. Termin nummer två la jag upp det annorlunda och gick i skolan måndagar och onsdagar och då istället med ett fullspäckat schema hela dagen fram till kvällstid. Då käkade jag lunch i kafeterian och hängde på campuset i solen mellan lektionerna!

Studenter på Butterfly beach Santa Barbara

Strandhäng på Butterfly Beach efter skolan

Vad gjorde du på fritiden?
Hängde på stranden, strosade runt på State Street, åt god mat och åkte på Road Trips. Jag och mina roommates åkte flera gånger till LA där vi fick se Venice Beach, piren i Santa Monica och självklart Hollywood skylten.
Vi åkte en hel del till Isla Vista på collegefester, där det ofta var roliga teman. Att spela Beer Pong var också givet!

På Spring Break i April åkte vi till Mexico – vilket var den ultimata collegeupplevelsen. Vi spenderade en vecka i Cancun där vi solade, badade, gick på stora dagsfester på stranden och åkte på utflykter. Vi var ett stort gäng som en av dagarna tog en båttur till Isla De Mujeres, en av de vackraste öarna i Mexico. Där körde vi runt i en golfbil som vi hyrde och utforskade ön’s alla guldklimpar.

Tivoli på piren i Santa Monica

Från piren i Santa Monica

Vy från strand i Mexico

Paradisön Isla De Mujeres

Vilka platser är absolut ett måste att besöka i närheten?
Förutom Leadbetter Beach som ligger centralt i Santa Barbara finns det många andra fina stränder precis utanför. Butterfly Beach i Montecito är ett måste, där fick vi se vilda delfiner en gång vilket var väldigt häftigt!

Att hajka är väldigt populärt och det finns många fina utsiktplatser uppe i bergen där utsikten är galet fin. Knapp’s Castle är ett stort tips! Vill man inte hajka kan man alltid hyra en bil och köra upp i bergen.

Är man sugen på att se Los Angeles finns det jättemycket att upptäcka där. Påväg längs Highway 1 kan man stanna till i Malibu och se den fina stranden och äta lunch på piren. Väl i LA rekommenderar jag att ta sig till Griffith Observatorium för en otrolig utsikt över hela staden! Gillar man nöjesfält är Six Flags ett absolut måste, vilket är som ett mega Liseberg med 10 gångar roligare (och läskigare) åkattraktioner.

Utsikt från Griffith i Los Angeles

Magisk utsikt över LA

Vad är ditt bästa minne från din vistelse?
Jag har självklart sååå många fina minnen jag kommer ta med mig resten av livet, men något av det bästa är när mina två bästa kompisar jag känt sen barnsben kom och hälsade på mig i 3 veckor. Det var så fint att få visa dem hur jag hade det. Alla ställen och alla nya människor jag träffat, så att dem också fick vara en del av mitt lilla äventyr som dem aldrig kommer sluta höra mig tjata om, haha. När en utav tjejerna fyllde 21 åkte vi och festade på en klubb i LA, det är fortfarande en av våra roligaste utgångar tillsammans såhär flera år senare.

En annan favorit är såklart Graduation Day! I och med att jag tog ett certifikat fick jag vara med på Graduation iklädd så kallad gown and cap, precis som på amerikanska filmer. Det var väldigt coolt att få uppleva och en dag jag alltid kommer minnas.

 

Examensdag på SBCC

Graduation på SBCC – någonstans där står lilla jag bland alla studenter

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
KÖR! Att plugga utomlands är det absolut bästa jag har gjort och jag ångrar det inte för en sekund. Om du får möjligheten – ta den! Gör mycket research innan så att du hittar den skola och stad som passar dig bäst. Det finns massor av studentberättelser att läsa här på Blueberrys hemsida om du behöver inspo. SBCC ligger mig givetvis varmt om hjärtat och är en skola jag rekommenderar till alla som är sugna på att studera utomlands. Stort lycka till!

Student framför vägg i Los Angeles

Vad gjorde du efter dina studier?
Efter mina studier flyttade jag tillbaka till min hemstad Växjö i några månader för att landa lite efter mitt år på andra sidan jorden. Men det dröjde inte länge förrän jag packade väskorna igen och flyttade till Stockholm. Nu har jag några månader kvar på min YH utbildning inom Digital Marketing och gör min praktik här på Blueberry. Det är superkul att få jobba med att inspirera andra till att göra samma resa som jag själv gjort. Jag kan absolut tänka mig att plugga utomlands igen, så det är inte omöjligt att jag läser en Top-Up i framtiden för att få en motsvarande kandidatexamen!

Vill ni veta mer om att ta ett certifikat i marknadsföring på SBCC kan ni kolla in denna video jag gjorde tillsammans med några klasskompisar under kursen Introduction To Marketing

https://youtu.be/mUik62meMPo

Vill du också studera i Kalifornien? Läs mer om Santa Barbara City College här!

Nora Erenmo