5 anledningar till att göra praktik utomlands

Ibland behöver vi en förändring i livet och ibland känner vi behovet av att uppleva saker som vi inte har gjort tidigare, och ibland är en längre utlandsvistelse svaret på det. Nu är det nästan 7 år sedan jag tog mitt pick och pack och flyttade till andra sidan Atlanten för första gången och det var en upplevelse jag aldrig kommer att glömma. Redan i gymnasiet visste jag att jag både ville uppleva en ny kultur, lära mig flytande engelska och utmana mig själv. Vad var svaret på detta? Jo ett år som Au Pair i USA. Det innebar en hel del utmaningar, jag växte otroligt mycket som person och träffade vänner för livet. Att pusha sig själv att göra saker du aldrig gjort innan, i en ny kultur och på ett annat språk är något som sätter sina spår rejält och något jag är otroligt tacksam över idag.

Efter mitt år som Au Pair ville jag fortsätta upptäcka USA och bestämde mig för att börja på college. Det hela slutade med att jag stannade tre år i Kalifornien på Santa Barbara City College för att läsa marknadsföring, business och kommunikation. Under dessa åren mötte jag människor från olika delar av världen, bodde ihop med andra och fick ett helt annat perspektiv. Väl hemma i Sverige igen började jag plugga på Jönköping University, och just nu gör jag min sista termin och min sista månad av mitt internship på ett holländskt företag. Tillsammans med min tidigare erfarenhet, och hur det har format vem jag är idag kändes det som en självklar grej att söka praktik utomlands och kickstarta min karriär internationellt. Vilka är dock fördelarna med att göra praktik utomlands? Läs vidare för att ta reda på vad mina främsta lärdomar har varit och varför det skulle vara perfekt för just dig!

1. Erfarenhet och personlig utveckling

Oavsett om du letar efter en ny utmaning, vill förstå andra kulturer eller vill utvecklas på ett personligt plan kan en längre utlandsvistelse, som studier eller en praktik utomlands hjälpa dig. Genom att vara långt hemifrån lär du dig att anpassa dig och vara självständig i en helt ny miljö som dessutom skiljer sig från den du är van vid. Om du känner dig fast hemma i Sverige kanske du inte kan bestämma exakt hur ditt liv ska se ut, men att göra ett miljöombyte kan få din vision att bli klarare och distraktionerna hemma försvinna något. Dessutom har du chansen att leva ut din dröm, och vem vet? Kanske kommer detta övertyga dig om att följa en helt ny väg.

2. Resa och networking

Att just resa kan vara en av de tydligaste anledningarna till att hoppa på en ny utmaning som en praktik utomlands. Chansen att få upptäcka en ny stad, ny kultur och nya människor ger dig chansen att uppleva världen ur en helt annan synvinkel. Dessutom kommer du ur din comfort zone och tvingas att lära känna nya människor genom att nätverka. Oavsett om det handlar om att prata med en medarbetare på arbetsplatsen, eller nya vänner kommer du att träffa människor som potentiellt kan hjälpa dig i din karriär och personliga utveckling. Att redan som ung kasta sig ut är något som man kan vara tacksam över när man blir äldre. Du kommer trots allt alltid ha personer runt omkring dig som stöttar och leder dig till rätt beslut.

3. Akademiska meriter och karriärmöjligheter

Förutom din personliga utveckling kommer du även att utvecklas på en professionell nivå. Många universitet kräver till och med praktik ihop med slutbetyg för att ta examen, så varför inte dra nytta av den möjligheten och ta chansen att åka utomlands? En praktikplats hjälper verkligen till att utforska vad det är du gillar, vad du är bra på och inom vilket område du vill fortsätta din karriär inom. Att jobba i Amsterdam har verkligen gett mig en otrolig hjälp med att sätta min tidigare kunskaper på prov och testa allt i praktiken, för att sedan lista ut vad jag gillar med just marknadsföring, men också vad jag inte tycker om med det.

4. Nya skills

Förutom personliga färdigheter kommer du att utveckla din kompetens ytterligare. Du kommer att arbete inom nya områden och med nya människor som kommer vara otroligt lärorikt. Var redo att acceptera olika kulturer och förstå dig på andra tillvägagångssätt att göra saker på. Det bästa av allt är att dina skills du utvecklar under en praktik är något du kommer kunna ta med dig och använda hemma också. Oavsett om du förbereder dig för ännu ett år i skolan, eller om du vill söka ett nytt jobb kommer de hårda och mjuka skills du tagit med dig från din vistelse utomlands vara sånt som boostar ditt CV och saker att berätta i ett personligt brev.

5. Nytt perspektiv

Tillsammans med allt ovan nämnt, kommer du att återvända till Sverige med ett nytt perspektiv. Det är enkelt att fastna i sin lilla bubbla hemma på grund av det faktum att vi tillbringar större delen av våra liv i en och samma stad och träffar samma människor som vi alltid träffar. Att göra en praktik, studier, eller åka som Au Pair utomlands kommer tvinga dig att interagera med människor från andra kulturer och anpassa dig till något helt annat än vad du är van vid.

Jag kan gott rekommendera att åka utomlands en längre tid. Det har verkligen bidragit till den person jag är idag, och jag är otroligt tacksam för alla människor jag träffat och alla utmaningar jag stött på. Är du också sugen på att jobba utomlands eller kanske specifikt jobba i Amsterdam som mig? På StudentJob, kan du hitta en mängd olika jobb som passar just dig!

/Hedvig Thorson, StudentJob

 

 

Sofia Eriksson

Senior Admissions Specialist