Om du funderar på att studera utomlands – gör det! Det är det absolut bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag har träffat så mycket människor och fått så många minnen för livet.

Maja Ledin heter jag. Hösten 2023 flyttade jag till Tampa, Florida, för att börja min första termin på Hillsborough Community College (HCC). Där studerar jag en associate degree i Business Administration och har nu gjort klart ett av två år på skolan.

Vad är det bästa med att studera utomlands?

Det bästa med att studera utomlands är att man träffar så många människor från hela världen!

Varför valde du att studera utomlands?

Innan jag började plugga var jag både utbytesstudent och Au Pair i olika stater i USA och blev helt kär i landet. Jag hann bara vara hemma i Sverige i några månader innan jag insåg att jag verkligen måste ta mig tillbaka.. Att plugga var då det bästa alternativet. Då hade jag ingen aning om HUR bra det faktiskt skulle bli.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Det första året har jag läst mycket generella kurser samt enkla nivåer av ekonomikurser, och eftersom jag gick ekonomiprogrammet på gymnasiet så kändes mycket som repetition. Jag har trivts med alla kurser och har så bra professorer! Men min “Intro to business” class var nog bland de mest intressanta hittills.

Hur skulle du beskriva skolan?

Skolan är så fin och trevlig. Alla professorer är otroligt hjälpsamma och stöttande. Det finns massor av palmer på mitt campus vilket jag älskar. Det finns en international club och andra klubbar man kan gå med i för att lära känna nya människor. Sedan finns det även ett tutor center som ingår i skolavgiften, vilket betyder att man får gratis hjälp med läxor och inlämningar om man skulle vilja det!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

På vårterminen var onsdagar min längsta dag i skolan då jag hade tre lektioner. Min första lektion Public Speaking började klockan 9 på morgonen. Det är en kurs som alla måste ta för att lära sig att hålla tal och prata inför folk, väldigt lärorikt! Sedan hade jag Macroeconomics kl 11 då vi hade föreläsningar om olika kapitel i boken. Klockan 12.30 hade jag min sista lektion för dagen som var English Composition 2. Terminen innan tog jag English Composition 1, så denna var liknande men snäppet svårare. Vi lärde oss mycket om research och skrev flera stora uppsatser under terminen.

Vad tycker du om staden?

Jag har bott i ganska många olika städer i USA, bland annat Los Angeles och Washington DC, men det finns inget ställe jag trivs på mer än i Tampa! Det passar mig perfekt som älskar både lite lagom stadsliv med oändligt med saker att hitta på, men även att ha nära till stranden. Sen är det ju även sommar året runt i Florida, vilket jag älskar.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor på skolans campus, Hawks Landing, och hittade det genom både skolan och Blueberry. Det är supersmidigt när man inte har bil då man har 2 minuter promenad till skolan! Nu till hösten ska jag flytta till ett nytt lägenhetskomplex med två kompisar, som också ligger nära skolan. Jag rekommenderar verkligen att bo på campus sitt första år då man blir tilldelad olika roommates och på så sätt träffar nya vänner. Dom jag bodde men nu under mitt första år har blivit mina absolut bästa vänner! Jag har delat boende med tre andra tjejer, då alla har haft eget rum och egen toa. Den ena tjejen är från Florida, den andra från Ecuador, och den sista från Trinidad. Det har varit extra roligt att bo med tjejer som inte är svenskar, då man blir tvingad att prata mycket engelska och på så sätt förbättra språket! Samt att jag har lärt mig så mycket om deras olika kulturer och länder.

Vad brukar du göra på fritiden?

Eftersom jag inte har någon familj i Tampa så blir mina vänner där som min familj. Vi hittar på massa roliga saker hela tiden! Vi brukar åka och plugga på nåt trevligt café, åka till stranden och sola och bada, gå på barer på kvällen, shoppa, resa, spela tennis/ pickleball, gå på bio, och så vidare.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag rekommenderar att åka till flera av dom fina stränderna vi har utanför Tampa, såsom St Pete Beach, Madeira Beach, Anna Maria Island, osv. Att åka till någon “spring” som vi har är även ett måste. Det är en naturlig vattenkälla där man kan paddla kanot/ SUP, bada, åka ring, mm. Jag har besökt flera stycken och några favoriter är Rainbow Springs och Ichetucknee Springs. Under mitt år har jag och mina kompisar även rest till andra städer såsom Miami, vilket alla måste åka till någon gång i livet! Så rolig stad, men enligt mig är den alldeles för hetsig att bo i på heltid. På spring break åkte vi till Puerto Rico, en liten ö i Karibien som tillhör USA. Det var så magiskt! Vi bland annat snorklade, badade i vattenfall och var på beach yoga.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Om du funderar på det – gör det! Det är det absolut bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag har träffat så mycket människor och fått så många minnen för livet. Det värsta som kan hända är att man inte trivs och då är det bara att åka hem igen. Sverige kommer alltid att finnas kvar, det är nu man ska passa på att prova nya saker och upptäcka världen. Nästan alla jag pratar med som är äldre ångrar att dom inte var iväg på något liknande när dom var i den åldern. Ta chansen medan du kan!

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter att jag har tagit min associate degree från HCC är planen just nu att plugga vidare på university för att få en bachelor’s degree (kandidat). Då är planen att jag ska ansöka till något universitet i Tampa, eftersom jag gärna vill stanna kvar i staden. Sedan har jag två år på universitetet innan jag får en bachelor. Efter det vill jag stanna ett år till i USA för OPT (optional practical training), då man får jobba ett år inom det man har studerat. Sen får vi se vart framtiden tar mig…

Vill du också studera på Hillsborough Community College i Tampa? Boka en gratis studierådgivning med oss och kom igång med din ansökan!

Ellen Skog

Marknadspraktikant