7 goda nationalrätter som är ett måste att prova!

När man studerar utomlands får man en häftig och minnesvärd upplevelse för livet. Man träffar nya människor, upplever nya kulturer och dessutom får man möjligheten att prova olika länders kända maträtter! Vi har listat nationalrätter från olika delar av världen och specifikt länder som till exempel Australien, Italien, Sydkorea och Nya zeeland.

1. Paella

Spaniens nationalrätt är den kända rätten paella som består av ris, skaldjur och vanligtvis något typ av kött. Den är väldigt lätt att laga då man lägger ner alla ingredienser i en stekpanna och låter det koka i ca 20 min. Paella är vanlig att äta som lunch eller efter en dag på stranden men passar också bra till middag.

 

2. New York Bagel

Det här är kanske inte USAs nationalrätt men är ett absolut måste att prova när du är i New York. Den klassiska bageln innehåller ofta rökt lax, färskost och rödlök. Absolute Bagels eller Murray´s Bagels är två populära ställen i New York där du kan köpa perfekta bagels. Ta en klassisk bagel och vandra runt i någon av New yorks vackra parker.

3. Kimchi

Kimchi är en traditionell sidorätt som används mycket i det koreanska köket. Man äter ofta det tillsammans med ris, nudlar, tofu eller kött. Kimchi består av salladskål som man fermenterar i en sås av chili, lök, ingefära och salladslök och blir ofta godare ju längre den har fått vara fermenterad. Kimchi är väldigt hälsosamt då det kan reducera inflammation, skyddar mot förkylningar och innehåller mycket antioxidanter. Dessutom är det väldigt gott!

4. Fish and Chips

Om du väljer att studera i England så måste du prova den brittiska nationalrätten Fish and chips. Det här är en klassiker I England och har varit det tillbaka till 1800-talet då man åt Fish and chips för första gången. Fish and chips serveras ofta i tidningsliknande papper formad som en strut. Den här rätten är perfekt att äta som lunch emellan plugget.

5. Roast lamb

I ett varmt land som Australien har det historiskt sätt alltid varit mycket vanligt att äta utomhus. Därför är det mycket populärt tradition att ha BBQs i Australien, som i sin tur har skapat deras nationalrätt Roast lamb. Det är en saftigt grillad lammstek som ofta serveras med rostade grönsaker och potatis. Det är också vanligt att äta den här rätten vid påsk.

6. Pavlova

Pavlova är en marängtårta med frukt och bär som har varit Nya Zeelands nationaldessert sedan 1920-talet. Desserten Pavlova är döpt efter en rysk ballerina som hette Anna Pavlova. Hon hade en turne i Nya Zeeland och som till hennes ära skapades den här desserten. Tårtans form ska likna ett ballerinas kjol.

7. Arancini

Arancini är små supergoda friterade risbollar som ursprungligen kommer från den italienska ön Sicilien och betyder apelsiner på italienska. De har fått namnet arancini eftersom att de ser ut som små apelsiner. De är perfekta att göra om man har risotto över från dagen innan och passar perfekt som snacks eller som förrätt.

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant