Det bästa med att studera utomlands är alla människor man träffar!  

Hej! Mitt namn är Anna och jag tar min Gen Ed (general education) på Foothill College i härliga Silicon Valley. Jag har precis avslutat min första termin och har ingen exakt tidsram för hur länge jag blir kvar här utan när jag har samlat ihop de kurser jag behöver för min transfer flyttar jag vidare till ett 4-årigt universitet.

Varför valde du att studera utomlands?

Det är en väldigt bra och svår fråga. Jag har alltid viljat prova på det amerikanska studentlivet och efter pandemin kände jag för en omväxling i mitt liv och kände vi kör, det kan inte mer än gå fel. Det har definitivt varit en berg- och dalbana men jag ångrar inte en sekund av det.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag har inte hunnit läsa så många kurser än men general psychology har definitivt varit en intressant kurs. Mitt intryck än så länge är att lärarna är väldigt engagerade och vill verkligen att man ska mer än lyckas.

Hur skulle du beskriva skolan?

Foothill ligger uppe vid bergen så där är väldigt fin natur och en harmonisk atmosfär med många olika spots att sitta vid. Skolan i sig känns väldigt stor men samtidigt så liten och familjär vilket jag uppskattar då man lär känna så många fler och får mer kontakt med sina lärare och klasskamrater då de ofta är lite mindre klasser. Här är även många klubbar och lag så det är väldigt lätt att bli engagerad i skolan och träffa olika människor från runtom USA och världen.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Under höstterminen hade jag engelskalektioner på måndagar och onsdagar. Psykologilektionerna var något som kallades TBA vilket innebär att man gör dem i egen takt. Så de dagar jag hade lektioner brukade jag ta buss till skolan och efter lektionen åkte jag med mina kompisar för att äta lunch eller så satt vi kvar i skolans study rooms och pluggade. De dagar jag inte hade några klasser på skolan brukade jag sätta mig på Starbucks eller åka till skolan för att plugga.

Vad tycker du om Silicon Valley?

Silicon Valley är en kombination av den typiska laid back Cali vibben möter business. Här finns mycket att göra och många möjligheter om man lämnar dörren öppen. Enda nackdelen är att allt är väldigt utspritt (man är beroende av bil i USA) men utforskar man the bay hittar man många pärlor. Här finns mycket sport om man gillar det, t.ex. 49ers, San Jose Sharks, Stanford sport, gigants och mycket mer.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i Palo Alto och trivs som fisken i vattnet! Det bästa med att bo i Palo Alto är att det händer nästan alltid något här. Stanford University ligger i Palo Alto och dem engagerar sig mycket i kommunen och bjuder väldigt ofta in till diverse aktiviteter och collegematcher. Här finns också många charmiga strip-center, restauranger och evenemang.

Bor du själv eller delar med andra?

Jag rekommenderar att bo med homestay den första quartern för att komma in i det nya livet och hinna skaffa vänner och kontakter som kan underlätta när man ska hitta eget. Jag hittade mitt boende då jag hyr ett rum i ett hus med två andra via Facebook, på sidor som Svenskar i San Fransisco, Foothill sublets och Bay Area housing.

Vad brukar du göra på fritiden?

På helgerna har jag gått på många olika sportmatcher, konserter, åkt till San Francisco och tagit roadtrips till de olika national parkerna. Mitt i veckan när jag har lediga dagar eller kvällar brukar jag plugga, umgås med kompisar, utforska närliggande områden eller testa nya restauranger.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

The bay har perfekt utgångsläge för roadtrips runt om i Kalifornien, några måsten är att åka till San Fransisco, Carmel, Santa Cruz, Big Sur och Henry Cowell Redwoods; dem ligger inte så långt härifrån. Att åka på längre weekends till ställen som LA, Las Vegas, Lake Tahoe eller Yosemite är också något man inte vill missa.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

ÅK, du kommer inte att ångra dig och är du osäker så finns alltid Sverige kvar precis som du lämnade det! Man växer otroligt mycket som person och blir väldigt ödmjuk, dessutom är det väldigt roligt att kunna kombinera studier och resande.

Vad är det bästa med att plugga utomlands?

Det bästa med att plugga utomlands är att kunna kombinera studier med att resa, dessutom så träffar man så otroligt många intressanta människor från världens alla hörn som man aldrig skulle träffat annars. Hade jag pluggat hemma hade jag aldrig fått uppleva Big Sur, San Francisco eller bokat in en roadtrip till Texas.

Är du intresserad av att studera på Foothill College? Kolla in Foothill College här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant