”Att studera på Columbia är som att gå på en röd matta av möjligheter”

Sabina Imanova lämnade Sverige för USA med hjälp av Blueberry i början av 2017. Hon påbörjade sina studier på ett community college (Santa Monica College) och gjorde sedan en transfer till topprankade Columbia University på Manhattan i New York för att slutföra sin utbildning. Vi ville såklart höra mer om hur det är att studera vid ett av världens främsta universitet, där även landets tidigare president Barack Obama studerat! 

Varför valde du Santa Monica College och vad var din major där?

Jag ville först åka till New York men hittade inget college där som passade. Hittade då istället Santa Barbara City College och Santa Monica College i Kalifornien och valde tillslut Santa Monica för att vara nära Los Angeles. Min major på SMC var Liberal Arts – Social & Behavioral Science och det fick jag en Associate’s degree i innan jag gjorde min transfer.

Santa Monica College Graduation

När bestämde du dig för att göra en transfer?

Jag bestämde mig när jag kom till SMC och fick prata med en studievägledare på skolan. De hjälpte mig då med kursvalen så att jag skulle uppnå kraven för en transfer.

Berätta lite om transferprocessen?

Jag fick jättemycket hjälp av SMC, men det är viktigt att fråga om hjälp. Jag gick på alla föreläsningar om transfers och började tidigt med min ansökan. Det kan vara stressigt och mycket som ska göras med uppsatser och dokument men absolut värt det.

Studera på Columbia University

Sökte du till andra universitet också förutom Columbia?

Jag sökte till många skolor som tillhör University of California (Los Angeles, San Diego, Riverside, Santa Barbara och Irvine) och kom in på alla jag sökte till. Tackade nej till universiteten i Kalifornien och valde Columbia University i New York.

Vilken är din major på Columbia idag?

Min major nu är Political Science (Statsvetenskap).

Vilket betygssnitt krävdes för att komma in där?

Högt GPA var viktigt för alla skolor jag sökte till. Kravet för Columbia var minst 3.9 men jag hade 3.79 och kom in ändå tack vare min uppsats och bakgrund.

Hur är New York jämfört med Los Angeles som stad att bo i?

I New York så bor jag på Manhattan vilket är tvärtom mot Los Angeles. Mer stressigt, konstant mycket folk ute och lite smutsigare än Santa Monica men att promenera och vara ute på Manhattan är en mäktig känsla.

Hur är Columbia att studera på?

Att studera på Columbia är som att gå på en röd matta av möjligheter, man får se presidenter och ministrar från olika länder, träffa gäster från FN och vara med där alla viktiga beslut fattas. Studenterna har möjlighet att få praktik i Vita huset och på Wall Street. Det är svårt att få bra betyg, mycket läxor och mycket att läsa. Columbia har mer att erbjuda än bara lektionerna, att studera här har varit bland det bästa som hänt mig.

Studera på Columbia University

Berätta lite om ditt boende i New York?

Jag bor på skolans boende och det är jättefint. 12 våningar och security 24/7 vid ingången, personal som städar badrum och kök vilket känns lyxigt.

Är du med i några studentklubbar/organisationer?

I Los Angeles var jag med i Alpha Gamma Sigma och i New York har jag varit med i Welcome Committee för Columbia. Jag har även gjort volontärarbeten på båda skolorna.

Studera på Columbia University

Vad gör du på fritiden?

I Los Angeles hängde jag mycket på stranden eller 3rd Street Promenade i Santa Monica. I New York är det lite annorlunda och man spenderar mer tid på skolan, det finns ett stort gym, gratis filmer som visas och många roliga aktiviteter. Är också ofta ute och promenerar i Central Park som är sagolik. Det finns alltid något att göra i USA!

När beräknas du vara färdig med studierna?

Jag läser just nu på halvfart och distans från Sverige på grund av COVID-19, egentligen skulle jag ta examen nästa år men nu räknar jag med att bli klar i början av 2022 istället.

Har du några tips och råd till de som drömmer om att studera i USA?

Spara pengar och våga drömma. Vill du verkligen studera och komma in på en bra skola måste du planera och fokusera på dina mål. Det är lätt att bli distraherad i LA.

Vill du veta mer om studier i USA och transferprocessen från ett community college? Kontakta mig på sofia@blueberry.nu så hjälper jag dig!

Sofia Eriksson

Senior Admissions Specialist