Jag föll direkt för Perth och Western Australia

Anna pluggade Bachelor of Commerce, double majoring in Marketing and Management på Edith Cowan University (ECU) och efter studierna fick hon anställning på universitetet. Här får vi veta mer om varför valet föll på Perth och just ECU, samt hur det är att jobba med marketing och event på ECU!

Hej Anna! Berätta gärna lite om dig själv och din bakgrund?

Hej! Jag heter Anna Fröderberg och jag är uppvuxen i Stockholm. Efter att ha pluggat en termin på Stockholms universitet (Kriminologi) direkt efter gymnasiet (Östra real), kände jag att det inte riktigt var för mig. Istället började jag jobba säsong både i Åre och Visby, och efter några år hade jag tjänat ihop tillräckligt med pengar för att kunna resa i några månader.

Ända sedan jag var liten och läste om Uluru (Ayers Rock) i min engelskabok i 3an har jag varit fascinerad och dragen till Australien, så valet var lätt – det var dit jag ville.
Julen 2014/2015 åkte jag och min bästa kompis till östkusten (NSW, QLD), och där reste jag runt, jobbade och gjorde farm work i ungefär ett år. Jag hade träffat några kompisar under min tid på östkusten som bodde i Perth, WA, så jag åkte dit för att fortsatta mitt resande.

Uluru - Ayers rock
Uluru – Ayers rock.

 

Anna Fröderberg - Profilbild
Anna arbetar på Joondalup Campus.

 

Jag föll direkt för Perth och Western Australia, och kunde inte förstå hur i princip ingen hade pratat om den här delen av Australien! Så jag stannade, men kände efter ett år av barjobb att det var dags att skaffa mig en riktig utbildning, satsa på karriären och en framtid i Australien. Jag hade dock I princip ingen aning om vad jag ville plugga, men kände att något brett med ekonomi och management kändes intressant. Eftersom jag inte visste hur ansökningsprocessen gick till för ett universitet i Australien, tog jag kontakt med Blueberry för att få hjälp. Jag hade hört från kollegor att Edith Cowan University (ECU) hade bra support för internationella studenter, prisvärda kurser och stora campus. Så det blev en Bachelor of Commerce, double majoring in Marketing and Management.

Vad arbetar du med idag?

Jag hade turen att börja jobba extra som Marketing Assistant for School of Business and Law, ECU (samma fakultet som jag pluggade) under mitt sista år på universitetet. Detta ledde senare till en heltidstjänst som Events and Marketing Officer efter min graduation, så det är det jag jobbar som just nu.

Hur gick du tillväga för att få din nuvarande tjänst?

Eftersom att man kan säga att min nuvarande tjänst blev till av en snowball effect från min första roll, skulle jag säga att det var den som ledde till den har tjänsten. Tack vare att jag hade höga studieresultat blev jag inbjuden till en frukost med ECU’s Vice-Chancellor, och blev placerad vid ett bord med School of Business and Law’s Executive Dean. Vi började prata – och på den vägen fick jag ett erbjudande att börja som Marketing Assistant. Jag stormtrivdes, och på den vägen utvecklades det.

Anna på graduation day

Vad är det roligaste med ditt jobb på Edith Cowan University?

Det roligaste med mitt jobb på ECU är att få jobba mellan departments och att det finns enorma utvecklingsmöjligheter. Jag får jobba med annorlunda projekt inom både marketing och events, vilka är mina huvudområden, och jag får mycket fria händer eftersom att min roll är helt ny.

Anna på roadtrip i Esperence
Roadtrip i Esperence, Sodra WA (ca 6-7h fran Perth).

Vilka var de viktigaste kunskaperna som du fick från dina studier som du tagit med dig till arbetslivet?

Utöver det uppenbara med en bred och aktuell utbildning i det området jag vill jobba, skulle jag säga att deras work-integrated-learning har varit det viktigaste. Det är i princip detsamma som praktik under en termin (10-15h/vecka) inom ett företag och i en roll relaterat till det man pluggar, och där fick jag verkligen ovärderliga chanser att sätta det jag lärt mig på prov i praktiken. Men jag fick även soft skills och lära mig hur den Australienska ‘office’ jobbplatsen fungerar, något som är otroligt viktigt att känna sig bekväm med för att kunna bygga arbetsrelationer och bli en del av organisationen.

Anna klappar kängurus.
Esperence, Lucky Bay, är känt for ‘tama’ kängurus på stranden.

Vad var det bästa med att studera i Perth och på ECU?

Jag älskar naturen och att göra fritidsaktiviteter. Vi har bäst väder och klimat i hela Australien, mer än 8 mils krispig strand och det finns otroligt mycket att välja på för den som är aktiv. Surfa, campa, dyka, hikea, road trips, cykla… Samtidigt som de har massor av barer, restauranger, caféer osv. i hela Perthområdet, så det finns det att välja på också. Det känns väldigt genuint Australienskt här om man jämför med många andra stater tycker jag.

Anna på Rottnest Island
Anna på Rottnest Island.

Vilka är dina bästa råd till en befintlig eller blivande student?

Mina bästa råd är att försöka se och göra så mycket som möjligt på loven/helgerna och verkligen utmana dig själv i sociala situationer, även om man kanske inte känner sig helt 100 med engelskan i början. Även om det känns tryggast att söka sig till nordiska vänner i början, vilket man självklart också ska om man känner för det, öppnar universitetet upp för enorma möjligheter att lära känna människor över hela världen och att komma in i det Australienska samhället och kulturen på riktigt. Det ar där möjligheterna öppnar upp och du får en rikare upplevelse, det är i alla fall så jag har upplevt det 😊

Anna vid stranden - Dunsborough/Margaret River
Anna på weekendresa i Dunsborough/Margaret River (ca 2-3h soder om Perth).

Är du också intresserad av att studera i fantastiska Perth? Den 10 oktober kan du ta chansen att träffa Anna online på Sveriges digitala utlandsstudiemässa – En grym möjlighet att ställa frågor och få inspiration inför dina utlandsstudier!

 

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig