Nu börjar sommaren närma sig (enligt vädret i Stockholm idag är vi redan där) och vi är nog många som längtar.


Men när sommaren kommer närmare ökar också ångesten och nervositeten för vissa. Antingen för att man inte vet vad man ska hitta på efter studenten, eller kanske har man inte fått det där sommarjobbet som man hoppades på. Har man spenderat hela året med att plugga så förtjänar man faktiskt en liten paus – det håller väl alla med om?

Just därför vill vi passa på att påminna om att det går att läsa sommarkurser utomlands samtidigt som man får stöd av CSN. Här är lite förslag på vad du kan hitta på:

Språkresor inom Europa

Det här gäller visserligen året runt, men är kanske extra användbart på sommaren. Nämligen att du kan få CSN för alla språkkurser inom Europa då du är borta i minst tre veckor. Alla språkskolor erbjuder kurser under sommaren och fördelen är att du kan börja vilken måndag du vill. Oftast läser du ca fyra timmar om dagen vilket betyder att du har gott om tid att utforska omgivningarna och träna språket. Dessutom har du möjlighet att även boka boende genom skolan vilket gör att du har ännu mindre att fundera på innan du åker. Låter det lockande? Då behöver du bara välja språk:

  • Engelska
  • Franska
  • Grekiska
  • Italienska
  • Portugisiska
  • Spanska
  • Tyska

Språk och ämneskombination

Det här är lite av en specialare. Nämligen en kombination av en språkkurs i italienska och studier inom mode- eller inredningsdesign. Det är skolan Linguade i Milano, Italien, som erbjuder detta. Det går ut på att du läser italienska på förmiddagen tillsammans med de som läser en vanlig språkkurs och på eftermiddagen studerar du design på italienska. Undervisningen ges av erfarna italienska designers på italienska som även undervisar på Milanos tekniska högskola och arbetar inom design. Läs mer om kursen på vår hemsida.

Sommarkurs på universitet eller college

Några av de college och universitet som vi jobbar tillsammans med erbjuder även de sommarkurser. Vill du prova på att läsa på ett universitet i England så rekommenderar vi University of Sussex som ligger strax utanför sommarstaden Brighton. Jag har själv bott i Brighton och det finns ingen bättre stad i England att spendera sommaren i. Närheten till havet, promenader längs med stranden, lummiga parker…Brighton har allt detta och en hel uppsjö med caféer, pubar och trevliga restauranger. Dessutom ligger London bara 50 minuter bort om man vill göra en dagsutflykt. Det finns mer än 60 kurser att välja mellan och det bästa av allt är att de alla är CSN-berättigade!

Ett annat bra förslag är designskolan IED som erbjuder sommarkurser både i Milano och Florens. Kurserna är tyvärr inte CSN-berättigade men däremot kan du söka ett stipendium för sommarkurser på engelska och få 50% eller 100% av kursavgiften betald. Välj mellan ämnen som Fashion Design, Fashion Stylist, Fashion Marketing, Leather Design, Jewelry Design och mycket mer. Vill du läsa mer om sommarkurserna kan du ladda hem skolans PDF.

Ut och upptäck Europa!

Känner du dig inspirerad? Bra! Det var precis det som var meningen. Jag hoppas du hittar någonting som passar dig bland de här alternativet. Som vanligt är det bara att ringa 08-4426760 om du vill veta mer om något program, alternativt maila info@blueberry.nu så ser vi till att det hamnar hos rätt person.

Själv skulle jag valt en spännande kurs på University of Sussex om jag fick välja. Kanske nästa sommar…

Per Liestam

Marketing Manager