Bästa sommaren i mitt liv på New York Film Academy

Jag hittade Blueberrys broschyr av en slump. Jag var mitt uppe i mina universitetsstudier och jag hade en gnagande känsla av det inte var rätt för mig – jag ville något helt annat. Jag läste broschyren i smyg och fastnade direkt för New York Film Academy. Jag har tidigare bott i Boston och gjort många besök till New York. Det är svårt att inte älska New York och jag visste direkt att det var dit jag ville.

Jag har alltid vetat om att det är musikal jag vill syssla med men aldrig vågat eller trott att det varit möjligt. Det kändes därför så rätt när New York Film Academy (NYFA) erbjöd en kortare kurs som har flera starter varje år. Det gav mig en möjlighet att prova på. Det handlade också om pengar eftersom det är dyrt att plugga i USA. Jag räknade ut att jag kunde spara ihop pengarna jag behövde för en sommarkurs. CSN är uteslutet för så pass korta kurser så jag gjorde en budget, hade tre extrajobb under mitt sista år på universitet och sparade ihop hela summan själv. Det var tufft men det gick och var helt klart värt det.

Våga fråga

Jag mailade Blueberry och ställde alla mina frågor. Jag kollade också mycket på NYFAs hemsida och det visade sig att en svensk tjej hade läst skolans tvååriga program och att det gått väldigt bra för henne. Jag hittade henne på Facebook och tog mig mod till att maila. Hon berättade om sina upplevelser av skolan och gav mig jättemycket tips, råd och tro på att det var möjligt att gå där.

NYFA och New York var rätt val

Jag är övertygad om att jag valde rätt studieort och skola. Det finns inget ställe som är mer rätt än New York när det kommer till musikal och skolan var fantastisk. NYFA har inget riktigt campus utan det var utspritt med flera lokaler på olika ställen. Min skola låg vid Battery Park och från lektionssalarna såg jag Statue of Liberty – det var en överväldigande känsla. Varje dag när jag åkte till skolan fick jag nästan nypa mig själv i armen för att förstå att det var JAG som gjorde det här och att det var mitt liv.

De bästa lärarna jag någonsin haft

På skolan finns inga omklädningsrum och lunchrum men man vande sig och det vägdes upp av lärarna som är de bästa jag någonsin haft. Lärarna var så engagerade, kompetenta, pedagogiska och stöttade verkligen. Många av dem jobbade samtidigt på Broadway så de tips och råd vi fick kändes väldigt användbara. Vi hade bland annat balett- och jazzlektioner, skådespelarträning, stage combat, sånginterpretation och improvisation. Lektionerna krävde mycket, vi kunde få två dagar på oss att lära oss en ny låt, men det var så enormt utvecklande och det fick mig att inse hur mycket jag älskar musikal.

Rum i Williamsburg

Jag bodde i Williamsburg där en kvinna hyrde ut ett rum. Jag hittade henne via Airbnb, en hemsida som förmedlar rum och lägenheter som privatpersoner hyr ut. Det är något jag verkligen rekommenderar! Vi kom väldigt bra överens och hon blev en av mina vänner. På fritiden umgicks jag med min fantastiska klass, såg shower, testade massa restauranger och barer, spatserade på gatorna i värmen och bara njöt av allt New York hade att erbjuda.

Blueberry hjälpte mig med alla frågor

Jag tyckte Blueberry var fantastiska. Det var så skönt att få hjälp av dem. Att söka till en skola i USA betyder mycket pappersarbete och jag fick svar på alla mina frågor, hjälp med visum och även feedback på min audition. Jag var så nervös inför att komma in och stödet från Blueberry lugnade verkligen mig.

Dagen jag fick mitt antagningsbesked var helt klart en av mina lyckligaste dagar någonsin. Det gav mig självförtroende och under våren sökte jag musikalskolor i Stockholm. Precis innan jag åkte till New York fick jag reda på att jag kommit in på mitt förstahandsval, så efter New York fortsatte jag plugga musikal. Jag är så lycklig över att få hålla på med det jag älskar på heltid.

Jag skulle rekommendera alla att söka till New York Film Academy. Tro på dig själv, hitta rätt personer att ställa frågor till och spara pengar. Den sommaren var den bästa i hela mitt liv.

/Lisa Engström

Läs mer om New York Film Academy

Lisa Engström