Bygg på dina kunskaper samtidigt som du får ett äventyr att minnas

Det är svårt att veta exakt vad man ska göra efter studenten. Vissa fortsätter studierna direkt medans andra påbörjar arbetslivet. Om du själv känner dig fast mellan valet och kvalet, kan ett gap year vara något för dig! 

Ett gap year (sabbatsår) innebär generellt att du tar ett år till att resa runt i världen och testa dina vingar. Det bästa med ett gap year är att det faktiskt går utmärkt att studera medans och samtidigt upptäcka allt du vill. Vi vill slå ett slag för att ta möjligheten till ett gap year i det stora landet i väst, USA. Här finns möjligheter att studera det du alltid velat, medans du utforskar USA och det du drömt om att uppleva. Här ger vi lite tips på skolor och utbildningar som skulle kunna passa dig för ditt Gap year.

Berkeley College

Har du alltid velat se times square med dina egna ögon och verkligen andas det riktiga storstadslivet? Då kan ett gap year med studier på Berkeley College vara något för dig! 

Berkeley College har en lång och gedigen historia av lärande sedan starten år 1939. Här finns ett stort utbud utav utbildningar för dig som vill läsa 1-2 terminer. Varför inte grotta ner dig i skrivande genom att studera “writing through literature” eller öka på ditt intresse om entreprenörskap genom att studera “entrepreneurship” och få de entreprenörskunskaperna du alltid velat ha. Allt detta går att göra medans du fångar in kulturen och ser dig om genom de många skyskraporna.

Manhattan, New York

Hawaii Pacific University

Har du likt många av oss alltid drömt om att få uppleva Hawaiis storslagna kultur med vågor som smattrar mot stranden och det extraordinära klimatet? Ta vara på allt det medans du studerar på ett av USAs mest mångkulturella universitet. 

Hawaii Pacific University grundades år 1965 och har sedan dess haft sina dörrar öppna för flera tusentals studenter världen över. Att Hawaii Pacific University är mångkulturellt kan vi även se av den oas olika utbildningar man kan studera. Vill du upptäcka stilla havets alla skatter kan du studera “marine biology” eller om du känner att du vill jobba med turism i framtiden kan du studera “tourism”. Allt detta kan du göra medans du upptäcker Hawaiis alla öar och dess unika miljö!

Datum & Priser utlandsstudier Hawaii på blueberry.nu

University of Wisconsin Madison

Att studera på University of Wisconsin Madison är ett riktigt bra val om du har ett intresse för historia och älskar naturen! Universitetet är ett av de äldsta i hela landet, grundat redan år 1848 och det finns en rik historia att utforska (och ett mångårigt studentliv som genompräglar staden)! Och om du vill lämna storstadslivet har du närhet till ett rikt naturliv med ett flertal sjöar och härliga naturområden att utforska.

University of Wisconsin Madison är ett av de högst rankade universiteten i USA och det märks om du sätter din fot vid dess portar. Med över 1000 (!) etablerade studentföreningar finns det ett rikt studentliv som man måste ta vara på! Utbudet av intressanta kurser är även stort. Varför inte studera ”communication arts” där du lär dig kommunikations olika etapper eller varför inte ”english” för att spetsa dina kunskaper i det engelska språket ännu mer? Njut och upptäck ett riktigt amerikanskt universitet med en studentkultur som man bara ser i filmerna, vi kan garanterat säga att det blir ett äventyr! 

Santa Monica College 

Att på Santa Monica College är populärt och det förstår vi till fullo. Många svenska studenter har och fortsätter utforska SMC och dess härliga omgivningar. Ta chansen att njuta av sol och stränder och upptäcka USAs spännande västkust, samtidigt som du studerar på ett av landets mest händelserika colleges. 

Santa Monica College har sedan starten år 1929 en rik historia och ett utpräglat studentliv. Som svensk student är det bekvämt att studera här då det redan finns många likasinnade svenskar som du snabbt kan lära känna. Här finns ett stort utbud av intressanta kurser du kan läsa. Varför inte läsa en kurs i film studies där du lär dig om film och dess historia eller varför inte astronomy där du lär dig rymdens hemligheter? Få ett händelserikt år där du både växter som person, samtidigt som du bygger på ditt kunnande inom din passion.

Boende i Los Angeles på Santa Monica College på blueberry.nu

San Francisco State University 

Om du har koll på amerikansk populärkultur vet du nog hur populärt San Francisco är, så varför inte besöka staden på riktigt samtidigt som du studerar? San Francisco State University har sedan starten år 1899 varit ett av de mest besökta universiteten i USA och på universitetets logga kan vi se historiska golden gate bridge!

På universitetet läser 30.000 studenter och här finns över 300 klubbar och organisationer att gå med i. Massvis med olika sport- och kulturevent händer varje vecka vilket betyder att du alltid kommer ha ett nytt äventyr nära till hands. Utbildningarna som erbjuds på universitetet är många. Varför inte bygga på dina kunskaper inom skrivande genom att studera ”creative writing” eller testa dina vingar i musik via en ”basic music” kurs? Ta chansen att utveckla dina intressen samtidigt som du får ett äventyr du aldrig kommer glömma. 

golden gate bron

Vill du har mer information och råd om vart och vad du kan studera i USA under ditt Gap Year? Boka in gratis studierådgivning här. 

Erik Havilehto

Praktikant