”Det bästa med att studera utomlands är att jag får uppleva så många saker som jag aldrig skulle kunna göra i Sverige!”

Mitt namn är Louise Forslind och jag har nu bott på Hawaii i snart två månader (tiden går fort när man har roligt). Jag läser egentligen på det internationella civilekonomprogrammet vid Linköpings Universitet men gör en Study Abroad vid Hawaii Pacific University under två terminer som en del av min utbildning. På HPU läser jag därför fyra business-kurser men jag har också lyckats tillgodoräkna mig Yoga Philosophy som en kurs – varför inte gå all in för den Hawaiianska livsstilen liksom?!

tjej som snorklar

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera utomlands för att jag älskar att resa och träffa nya människor från olika delar av världen. Dessutom har jag en aktiv livsstil och passion för att surfa, så Hawaii var ett självklart val för mig.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Helt klart Yoga Philosophy! Vid sidan av att studera filosofiska texter gör vi ibland yoga i en park, mediterar och besöker tempel, så det säger sig självt att det är en fantastisk kurs.

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

HPU är verkligen ett internationellt lärosäte eftersom en stor del av alla studenter är från andra länder. Mitt första intryck när jag kom till Aloha Tower Marketplace, som är ett av HPUs campus, var att det var så vackert med det turkosa havet precis intill och palmer mellan byggnaderna.

Är det stor skillnad på att studera på universitet utomlands jämfört med Sverige?

Ja det skulle jag säga. Man får själv sätta ihop sitt schema, närvaro spelar roll för betygen och svårighetsgraden är generellt lägre än vad jag är van vid i Sverige.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag går ofta upp tidigt för att surfa eller hitta på något innan skolan, eftersom jag inte börjar förrän runt lunch. Sedan har jag någon hyfsat kort lektion, äter min matlåda utomhus (key för att leva på en budget här) och promenerar till nästa lektion som är på något av HPUs andra campus. Efter skolan drar jag oftast hem och tränar och lagar mat, men det händer också ganska ofta att jag åker till stranden och kollar på solnedgången med kompisar. 

Vad tycker du om staden?

Jag tycker att Honolulu är en perfekt stad eftersom det är en mix av storstadsliv och strandhäng. Många delar av staden är otroligt vackra med sina Hawaiianska byggnader och blommande träd, men man får vara beredd på att finns mindre trevliga områden också med många hemlösa. 

vattenfall på hawaiiutsikt på hawaii

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i ett område som heter Ala Moana, som ligger ganska nära skolan (30 minuters promenad eller ca 15 minuter med buss) och väldigt nära stranden och massa affärer. För att hitta boende gick jag ihop och letade med tre andra tjejer. Vi letade främst på Craigslist och Facebook Marketplace, och det var genom det sistnämnda som vi hittade vårt nuvarande boende. 

Bor du själv eller delar du med andra?

Jag bor med de tre tjejerna som jag nämnde ovan i en 2 bed+2 bath lägenhet. Vi lärde känna varandra genom HPUs Facebook-grupp för internationella studenter, då två av oss är svenskar, en är norsk och den fjärde från Österrike. Boende här är väldigt dyrt så i princip alla studenter delar lägenhet/hus med andra.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Mina tips är att ha is i magen och börja leta boende några veckor innan avresa eftersom det knappt går att hitta boende med inflytt månader framöver om man börjar leta för tidigt. Dessutom ska man vara på sin vakt och helst gå på visning innan man skriver på något hyresavtal eftersom det tyvärr är ganska vanligt med bedragare

Vad brukar du göra på fritiden?

Let me tell you att fritiden på Hawaii är på en ny nivå eftersom det finns så mycket att göra! Jag älskar att surfa, besöka olika stränder, snorkla, gå på hike (gärna med fin utsikt eller vattenfall som man kan bada i), skatea och testa caféer/foodtrucks. Listan är lång och man har aldrig en tråkig stund.

 

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

På Oahu är mina favoriter hittills Shark’s Cove för snorkling, Makapu tide pools, Lanikai Beach och Waimano Falls för en medelsvår hike som leder fram till vattenfall där man kan bada och Lanikai Beach. Jag rekommenderar även att besöka andra öar – jag har hittills bara varit på Kauai men planerar att även åka till Maui och Big Island.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag var inte nöjd med utbudet på partneruniversitet som fanns tillgängligt via mitt program, och hade hört att många som vill plugga utomlands vänder sig till Blueberry, så det gjorde jag också och är så nöjd! Det var skönt att ha en egen handledare som hjälpte mig genom ansökningsprocessen.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Om du tvekar så vill jag främst säga ÅK! Du kommer absolut inte att ångra dig utan skapa minnen för livet. Mer konkret så rekommenderar jag att utbilda dig om stället du funderar på att åka till, framförallt gällande vad det kostar att leva där. Du vill inte riskera att åka någonstans och sen känna att du inte har råd att göra samma saker som dina kompisar där för att det är för dyrt.  

sunset hawaii

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter Hawaii har jag ett år kvar på min utbildning och efter det vill jag flytta utomlands “på riktigt”. Just nu lutar det mot Biarritz eller Lissabon på grund av närheten till havet (och bra surf). Jag har ännu inte bestämt om jag vill börja min karriär med grund i det jag nu pluggar till, eller om jag ska utbilda mig till holistisk coach direkt, men jag är säker på att jag inte vill hamna i ekorrhjulet. Att plugga utomlands har gett mig mersmak på att flytta från Sverige medan jag är ung och kan leva livet!

Vill du precis som Louise studera på fantastiska Hawaii? Då kan du läsa mer här eller boka en kostnadsfri rådgivning med oss så svarar vi på dina funderingar!

Rebecca Gustafsson

Marketing Coordinator