Snart står du där på dagen som du väntat länge på – med en nyköpt vit klänning eller kanske i en kostym, omringad av vänner som du spenderat de senaste tre åren med och troligtvis med blandade känslor. Det är detta du har väntat på. Att snart, bokstavligt talat, få springa ut, med hela livet framför dig.

Det är surrealistiskt det där – studenten. Tre betydelsefulla år av livet som nu är förbi. Det är svårt att föreställa sig hur den nya vardagen ser ut och det är nu upp till dig att bestämma vad du vill göra. Vissa tänker bara här och nu och kanske inte alls har någon plan, andra ser framför sig ett roligt år före plugg eller att jobba och spara pengar inför en eventuell framtid resa. Andra tänker hela livet framåt och känner en oro efter utspringet och känslan ”vad nu?”. Oavsett är det stora frågor och en rolig tid i livet som kommer men också en tid med många fler val än vad du kanske är van vid.

Jag minns själv att jag stod i min vita klänning och en allt för dyr mössa (som numera ligger nerpackad någonstans på mammas vind) överväldigad av möjligheter och även ganska påverkad av vad andra skulle göra. När jag ser tillbaka är jag väldigt glad över det jag själv gjorde. Att jag flyttade ifrån min hemstad den där sommaren efter studenten 2016. Jag var 19, nybliven student och hade en av de bästa tiderna i mitt liv. Jag flyttade hemifrån, från kalla gråa Jönköping och till ett soligt Gold Coast i Australien. Jag delade lägenhet med en annan tjej som också pluggade och kollade vi riktigt noga genom fönstret kunde vi skymta havet. Jag gick med i roliga studentföreningar där vi surfade, lagade mat och skulle prata ekonomi men mest babblade om annat. Jag åkte på resor till Sydney och Melbourne och fick se koalor och delfiner. Jag träffade nya människor som jag idag kallar bästa vänner.

Gold Coast Stad

Även fast jag idag bara är 27 år känner jag mig desto äldre när jag själv säger till blivande studenter att åren efter studenten gick sååååå fort. Men det är sant, livet har på många sätt sprungit förbi snabbare än jag trott sedan mitt utspring. Jag har vänner som hade massor av planer och drömmar men som ännu jobbar på samma jobb som de bara skulle ha för att spara ihop pengar till en framtid resa, och vänner som ännu och nog aldrig kommer bestämma sig för vad det ska plugga. Kanske jag själv flyttar tillbaka till samma hemstad en dag, återförenas med samma gymnasiegäng och jobbar på samma jobb år efter år. Men jag är glad och tacksam att 19-åriga Victoria vågade ge sig iväg utomlands och se mer av världen. Jag är glad jag inte sköt upp det och att jag inte tänkte allt för praktiskt eller vad alla andra gjorde. Att jag istället kom iväg och fick den erfarenhet. För vad jag än väljer att göra sen och har gjort dessa år sedan studenten så har jag den upplevelsen och minnena med mig.

Så är du som jag, och faktiskt tvekar på att du kanske ska eller borde jobba ihop pengar det här året, eller någonstans känner att studentliv i Uppsala eller Lund inte lockar lika mycket som för dina vänner eller att du bara lockas till värmen, storstad, små stad, eller puls, något som inte är som hemma – plugga utomlands en termin eller två som ett alternativ! Våga testa! Kanske kommer du tillbaka efter det där året som jag gjorde, med kurser i bagaget och lite klokare vad du ska plugga (eller inte plugga), eller så blir du kvar som vissa av mina vänner.

inspirerande citat i en bok

Att studera utomlands efter studenten gjorde att jag kunde ha en av de roligaste tiderna i mitt liv tid samtidigt som jag gjorde något för mitt framtida jag, fick flytta hemifrån, ha någon form av rutiner och vardag i ett nytt främmande, men så vackert land. Jag fick vara vuxen samtidigt som jag fick vara ung. Det var ett jättefint och tryggt sammanhang att komma till efter studenten.

Så snart står du där. Spring ut och ha en alldeles för sen kväll. Packa ner din mössa i en kartong när du känner dig redo och ta sedan klivet ut mot resten av ditt liv, våga resa och våga lämna hemma för ett tag. Jag lovar – det finns kvar när (om) du kommer tillbaka.

Vill du utforska dina alternativ till utlandsstudier efter studenten? Börja med att boka en rådgivning med oss. Vi alla har själva studera utomlands!

 

Victoria Weber

Account Manager/Student Advisor