Tjej på bibliotek

Ta en Top-up Degree utomlands

Studera en Top-up degree utomlands – vad innebär det?

Genom att studera en Top-up degree kan du tillgodoräkna dina tidigare studier från en kvalificerad yrkesutbildning eller en Yrkeshögskola. Oftast genomförs en Top-up degree på 1 till 2,5 år. Utbildningen är kortare än en Bachelor degree då du behöver ha studerat på en YH-utbildning tidigare. Förkunskapskraven för Top-up degree är att du sedan tidigare har en godkänd utbildning från en Yrkeshögskola. Detta då du genom en Top-up får möjligheten att hoppa på en Bachelor degree utomlands. Efter att du har slutfört utbildningen kan du ta ut en examen ifrån det universitet du studerar på utomlands.

Notera att en top-up inte är en möjlighet för dig som redan har en Bachelor degree. Om du då vill fortsätta studera kan du välja mellan att läsa ytterligare en Bachelor degree eller bygga på din utbildning genom att studera en Master degree.

Nedan ger vi dig en sammanfattning av hur Top-up Degrees fungerar i olika länder och listar de college och universitet som erbjuder möjlighet att läsa Top-up Degree.

Top-up Degree i Europa

Efter ansökan och studierna börjar, hoppar du in på det tredje året av en Bachelor Degree och efter en slutförd utbildning kan du ta ut en examen likgiltig med en Bachelor Degree på tre år. Längden du behöver studera i Storbritannien beror på vilka kurser du har studerat och vad universiteten kräver. För att kunna ansöka till en Top-up Degree behöver du ha studerat 2 år på en YH utbildning eller 2 år på ett universitet/högskola i Sverige.

Europeiska universitet som erbjuder Top-up Degrees

Top-up Degree i Australien

I Australien kallas en Top-up Degree för Advance Standing men det fungerar på samma sätt. Du hoppar oftast in på det andra året av en Bachelor Degree och efter en slutförd utbildning kan du ta ut en examen som är likgiltig med en Bachelor Degree. Längden du behöver studera i Australien beror på vilka kurser du har studerat och vad det specifika universitetet i Australien har för krav. För att kunna ansöka om Advance Standing behöver du ha studerat 2 år på en YH-utbildning eller 2 år på ett universitet/högskola i Sverige.

Australiensiska universitet som erbjuder Advance Standing

Vad behövs för att ansöka till en Top-up degree?

För dig som ansöker om en Top-Up degree behöver du bifoga alla kursbeskrivningar av de kurser du tidigare läst på din YH-utbildning med skolans stämpel på. Du behöver också skicka ditt officiella examensbevis. Dessa dokument ska vara på engelska. Vänligen kontakta din skola och efterfråga detta.

Blogginlägg – Vad är en Top-up och hur går det till?

Här går Blueberry igenom vad en Top-up är, hur det går till samt vad som gäller för dig som student.

Läs inlägget!
London Utsikt Tower Bridge
Korridor med palmer på UOTSC

Osäker på vilken typ av utbildning som passar just dig? Kontakta oss med dina frågor eller boka in en gratis studierådgivning!

Kontakta oss