Vill du studera utomlands och ta en Bachelor Degree men funderar lite på vad en Top-up Degree är för något? Vad du får ut av en sådan utbildning? Hur det går till? Vi kommer svarar på allt detta och lite till här nedan.

Vad är en Top-up Degree?

Kort och gott är en Top-up Degree en möjlighet för dig att tillgodoräkna tidigare studier från en två-årig utbildning i Sverige. Med en Top-up Degree har du möjligheten att tillgodoräkna dig tidigare kurser som du läst för att kunna fortsätta din utbildning utomlands. Alltså om du exempelvis har studerat 2 år i Sverige, antingen på ett program och hoppat av eller fristående kurser på universitet eller högskola. Det är också vanligt att läsa Top-up Degree utomlands om man tidigare studerat på en Yrkeshögskola i Sverige. Med en Top-up Degree har du möjligheten att fortsätta studera och få en Bachelor Degree oavsett vad du studerade på högre nivå tidigare. I Australien kallas det för Advance Standing men fungerar på samma sätt. Du får möjligheten att tillgodoräkna kurser sen tidigare när du börjar dina studier!

Vad är det då du får när du är klar med din Top-up Degree?

streets of Dublin, studera utomlands, Dublin Business School, Irland, Top-up Degree

I vanliga fall är en Bachelor Degree 3 år men om du har studerat 2 år tidigare i Sverige har du möjligheten att slutföra din utbildningen snabbare, då du redan har de förkunskaper som utbildningen behandlar under de första året/åren. Du kan därför efter 1 till 2,5 års studier gå ut med en kandidatexamen. Hur länge du behöver studera och vad du kan studera beror på vad du läst i Sverige. Genom en Top-up Degree får du möjlighet att utveckla dina befintliga kvalifikationer till en Bachelor Degree. Det är perfekt om du är intresserad av att utveckla din karriär eller om du tar dina första steg mot en framtida forskarutbildning.

Hur går en Top-up Degree till?

Det går till så att universiteten utomlands utvärderar vilka kurser du har studerat i Sverige och bildar sig en uppfattning kring din kunskapsnivå utifrån det. Genom att universitetet ger dig möjligheten att hoppa på en Bachelor Degree behöver du inte läsa de första året/åren, beroende på din utbildning och universitetets krav. I vissa fall kan du börja läsa endast det sista året på ett universitet utomlands och då efter ett år få en Bachelor Degree.

Vilka universitet erbjuder Top-up Degree?

Edith Cowan University, Australien, Studera utomlands i Australien, campus, night, Top-up Degree

De universitet som vi på Blueberry samarbetar med som erbjuder möjlighet till Top-up Degree är Dublin Business School i Irland, EU Business School i Spanien och Geneva Business School i Spanien eller Schweiz. Du kan läs mer om Top-up Degrees här.

Hur går det till att ansöka till en Top-up Degree?

University of the Sunshine Coast, Australien, studera utomlands, campus, solsken, gräs, Top-up Degree

Det går till på samma sätt som alla andra ansökningar som görs via oss på Blueberry. Genom att du fyller i intresseformuläret för det universitet du vill studera på. Efter det kommer vi att ta kontakt med dig och förklara vilka dokument som krävs och hur processen går till. Vi hjälper dig hela vägen och håller kontakten med universitetet du ansökt till åt dina vägnar. När du får ditt antagningsbesked godkänner du det och påbörjar din resa utomlands. Blueberry finns med dig under hela din resa och kan hjälpa dig om du har några funderingar eller frågor.

Kontakta oss på Blueberry om du redan nu har några frågor, annars är det bara för dig att fylla i en ansökan så kör vi!

Blueberry