”Jag tycker absolut man ska satsa på att göra en top-up istället för att börja jobba direkt. En kandidatexamen möjliggör dig många fler valmöjligheter i ditt framtida arbetsliv. Det möjliggör också att du kan läsa en Master om du skulle vilja det i framtiden. Du blir mer eftertraktad på arbetsmarknaden och du kommer även få lättare att komma upp högre i inkomst.”

Jag heter Oscar Carlsson och läste min YH-utbildning till Account Manager B2B på IHM Business School i Stockholm och läste sedan en Top-up till en Bachelor i Business Management på EU Business School. Jag hade sedan tidigare hört från en vän att det gick att göra en Top-Up utomlands efter en 2-årig YH-utbildning och det var något som redan innan studierna lockade mig!

Hur tror du att valet att studera en Top-up har påverkat din karriär idag?

Efter ett års studier i Barcelona på EU Business School flyttade jag tillbaka till Stockholm med en kandidatexamen i bagaget och började arbeta som finansiell rådgivare och jobbar idag på Swedbank. Jag tror att det faktum att jag har en kandidatexamen underlättade mycket för att få detta jobb. Även framtida jobb då det har breddat vilka jobb jag kan söka och vilka branscher jag kan jobba inom. Vissa jobb jag var intresserad av efter examen krävde tillexempel en Bachelor’s Degree. Det är ju även en stark faktor till det jobb jag har idag så jag tror det har påverkat min karriär.

Hur var din studietid på EU Business School och Barcelona som stad?

Studietiden på EU Business School var rolig! Alltid kul att komma utomlands och till en ny kultur och uppleva hur livet där ser ut. Det var många internationella studenter där som gjorde att jag träffade många människor som kom från olika kulturer. Jag trodde först att det skulle vara mest spanjorer men så var det inte alls.

Barcelona är en stad där det finns väldigt mycket att göra. Den är väldigt fin och finns massvis med olika restauranger/butiker/barer och nattklubbar om man gillar det. Den ligger både vid bergen och vid havet – så man kan kombinera hikes med strandhäng. Det bästa med var att få bo i och uppleva Barcelona men även studiekamraterna jag träffade där.

Hur skiljde sig studierna på EU Business School jämfört med din YH-utbildning?

Det var ganska stor skillnad på studierna och det märktes att studierna höll en hög nivå. Studierna på EU Business School är mer teoretiska än vad de var på min YH-utbildning. Det jag gillade var att du går djupare i de ämnen du läser. Sen är tentamen aningen mer krävande också. Likheterna var att innehållet kändes väldigt relevant, så som att man jobbar mycket kring business-case och scenarion som är mycket kopplade till verkligheten.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands?

Mitt tips är att titta på en stad/plats som du är intresserad av och känner att det skulle vara roligt att uppleva att bo i/studera i, snarare än att bara titta blint på just vilken skola du vill gå på.

Vad ditt bästa råd till de som är i valet att jobba direkt efter examen eller göra en Top-up?

Jag tycker absolut man ska satsa på att göra en top-up istället för att börja jobba direkt. En kandidatexamen möjliggör dig många fler valmöjligheter i ditt framtida arbetsliv. Det möjliggör också att du kan läsa en Master om du skulle vilja det i framtiden. Du blir mer eftertraktad på arbetsmarknaden och du kommer även få lättare att komma upp högre i inkomst. Det är också väldigt roligt att plugga utomlands! Arbetslivet är oerhört långt så det spelar ingen roll att du skjuter upp det ett år extra eller två.

Är du också intresserad av att studera en Top-up? Läs mer om EU Business School här. Eller boka en gratis studierådgivning för att få rådgivning och svar på dina funderingar

 

Victoria Weber

Account Manager/Student Advisor