Funderar du på att studera i The Bay Area, Kalifornien? Blueberry kan stolt erbjuda två college i området Foothill/DeAnza College. För dig som tidigare har varit i norra Kalifornien och utforskat The Bay så vet du att det finns massor med härliga aktiviteter att fylla sitt schema med, speciellt som turist. Men för dig som är student är kanske turistbudgeten aningen mindre och därför måste man vara selektiv i sina fritidssysslor. Men ingen fara! Vi har i den här artikeln samlat 10(+1) grymt roliga saker som du kan göra på en studentbudget. Enjoy!

1. Löptur över Golden Gate-bron

Få platser är så karakteristiska och förknippade med San Francisco som Golden gate-bron! Ta en promenad eller löp över den ca 2,7 km långa röd-orangea stålkonstruktionen byggd 1937 och upplev en av världens mest fotograferade broar. Oavsett om du tar en bild från någon av landsidorna eller mitt ute på själva bron är du garanterad riktigt fina vyer över såväl San Francisco-bukten som Stilla Havet. Ett tips: Ta gärna med lite extra kläder/jacka då det kan vara blåsigt uppe på bron.

Kostnad: Gratis.

2. Ta en Cable Car (Spårvagn)

Ännu en klassisk ikon från San Francisco är de gamla spårvagnarna som går under namnet Cable Cars. Hoppa på någon av de tre kvarvarande linjerna som finns idag och upplev hur vagnen klättrar uppför stadens kullar och passerar vyer som Fisherman’s Wharf eller Lombard Street. Tycker du att hela grejen med spårvagn är lite extra kul så kan ett besök på Cable Car Museum (spårvagnsmuseum) vid Mason Street vara något. Tips: det är oftast fler turister än lokalinvånare som åker så för den som vill undvika köbildning (uppstår oftast på ändhållplatserna) rekommenderas att kliva på vid något av stoppen längs vägen istället.

Kostnad: enkel väg ca 7USD.

3. Besök en av landets största Chinatown

Med både den äldsta men också troligen den största andelen av kinesisk befolkning bosatt utanför Asien kommer San Franciscos Chinatown kunna bjuda dig på alltifrån kulinariska upplevelser till historiska byggnader, butiker och parker. Den här platsen anses av många vara födelseorten för chop sueyn och lyckokakor och erbjuder ett stort utbud av marknader, restauranger och gatustånd. Här finns till och med en lyckokaksfabrik.

Kostnad: Gratis.

4. Twin Peaks

Ta dig upp för den berömda gräskullen på ca 280meters höjd för att plåta de där riktigt schysta bilderna över San Francisco. Här uppifrån har du fin utsikt över stora delar av staden och dess olika landmärken. Tips: Öppet mellan 06 till midnatt (kan ändras). Håll dig endast till de utmärkta stigarna!

Kostnad: Gratis.

5. Besök Apple, Facebook, Google m.m


Silicon Valley är hem för några av världens största online- och tech-företag. Gatorna är fylld av unga människor med VR-glasögon, hoverboards och det senaste inom digital teknik. Är du intresserad av digitalbranschen och riktigt coola arbetsplatser, då kan det vara värt ett besök till några av huvudkontoren här. Här finns en lista på företag i Silicon Valley som tillåter kontorsbesök. 

Kostnad: Gratis.

6. Besök Mission District


Gör ett besök till det bohemiska Mission District med sin Mexikanska touch. Sola tillsammans med de trendiga San Francisco-borna i hipster-parken Dolores Park eller bara upplev den coola känslan bland alla muralmålningar och burritohak.

Kostnad: Gratis.

7. Spela arkadspel på Musée Mécanique

Är du svag för arkadspel och flipper så har du kommit rätt. Fyllt med över 200 olika varianter av spel varav flera dessutom är tillåtna att pröva är det ett säkert mål att fördriva några härliga timmar.

Kostnad: $0.25 – $1/spel

8. Tech Museum of Innovation i San José


Om du är i Silicon Valley så är ett besök till San José ett måste. Och är du dessutom intresserad av teknik och innovation så är Tech Museum of Innovation en god tidsinvestering. Här kan du utforska den senaste digitala tekniken och se hur framtidens digitala verktyg används av människor.

Kostnad: $19 för studenter.

9. Castro District

”The Castro” är hem åt San Franciscos LGBTQ community och även känt för den amerikanske politikern Harvey Milk som var den första öppet homosexuella politikern att bli invald till en politisk post i USA. Atmosfären beskrivs av många som avslappnad, glad och färgrik. Promenera runt bland mysiga kvarter med viktorianska små hus i alla möjliga färger och besök GLBT Museet eller The Castro Theatre (ett av San Frans landmärken). Området är fyllt med dygnet-runt öppna matställen, barer och har en livlig scen för den som vill uppleva nattlivet.

Kostnad: Måltid: $7-10 Drink: $4-7 Nattklubbsinträde: $10-20

10. Alcatraz


Beläget på en klippig ö mitt ute i San Franciscobukten finns denna historiskt intressanta plats. Det ”ö”kända fängelset har tidigare varit plats åt några av USAs största brottslingar, bland annat gangstern Al Capone (mer känd som Scarface). Som besökare har du möjlighet att att gå runt i de unika miljöerna och det rekommenderas att lyssna på den guidade audio-turen där tidigare vakter och interner berättar sin historia. Entrén till Alcatraz är kostnadsfri men färjebiljetten till och från ön kostar ca 37 USD och inkluderar audio-guide. Priset kan verka högt men upplevelsen är unik och sällan något som attraktionens besökare brukar ångra. Tips: Se Alcatraz-filmerna ”Flykten från Alcatraz” och ”The Rock” innan du besöker ön, det förstärker upplevelsen ytterligare. Viktigt: Det rekommenderas att förköpa biljetter, gärna flera dagar i förväg vid högsäsong, då det är högt tryck på biljetter.

Kostnad: $37

Bonus: Ölprovning bland San Franciscos mikrobryggerier

Oavsett om du gillar lager, ale eller IPA får du troligtvis ditt ölsinne stimulerat under en ölprovning. San Francisco har flera mikrobryggerier (ofta med tillhörande bar) som serverar lokalproducerad hantverksöl. För den som vill lära sig lite mer finns det anordnade turer som tar er runt till och berättar historien bakom flera olika lokala bryggerier och ölsorter. För den med tight budget finns alternativet att anordna sin egen ölrunda och ägna ett besök hos någon av alla de ölhak som finns i Downtown.

Sugen på att studera i Silicon Valley eller San Francisco? Lär mer om Foothill/DeAnza College här. Blueberry hjälper dig kostnadsfritt med rådgivning och ansökan.

Blueberry