Ett Statement of Purpose är en av de texter som ska skickas in till vissa college och universitet utomlands i och med din ansökan. Din SOP är den enda texten som du skickar in där du har möjligheten att vara personlig och skriva om vad som gör dig unik och speciell. Hur ska man då skriva en professionell text som säger att jag är bäst och ni är lyckliga att få mig, på engelska dessutom? Vi tänkte hjälpa dig med det och har därför sammanställt en lista med konkreta tips att tänka på när du skriver din SOP.

1. Att skriva om sig själv…

Det viktiga när det kommer till att skriva en SOP är att du ska sätta dig själv på papper och få någon annan att känna att ”jag kan se och förstå den här personen”. Det blir därför viktigt att vara ärlig och direkt i det du skriver för att faktiskt förmedla dina åsikter. De som sitter och läser din uppsats ska känna att du är en äkta student och du förtjänar en plats på deras universitet. Vi har alla motivationer för varför vi gör saker och fattar de beslut som vi gör, försök få med mellan raderna dina motivationer till att studera utomlands. Var positiv! Det är ditt liv och det finns ingen annan som kan säga att du har gjort fel. Men du måste förmedla varför du har gjort som du gjort. Få med din personlighet i uppsatsen och uttryck resan i ditt liv hittills och försök förklara dina mål och drömmar förknippat med utlandsstudier.

2. Jag har gjort så mycket…

Du måste välja och vraka med vad som ska inkluderas i din uppsats. Skriv en lista på vad du har gjort som du tycker borde vara med i din SOP. Välj sedan ett tema och plocka ut de saker som du har på din lista som faller in under temat. Tänk på att det ska ha en koppling till dina studier utomlands. Gå in i detaljer i det du skriver, det låter bättre och uppskattas av läsaren! Det är bättre för dig om du beskriver en incident i din uppsats än att göra den full av aktiviteter och prestationer utan några antydningar om vad de betydde för dig. Du vill få med dina motiv och motivationer, vad du lärde dig, de känslor som det framkallade och hur du gjort saker annorlunda sedan dess.

3. Var ser jag mig om 5 år…

Den där frågan som ingen tycker om men som vi alla får ändå! Visa genom din SOP att du förstår utmaningarna och belöningarna med din utvalda karriär. Få med hur du tänker använda dig av din utbildning och hur den kan hjälpa dig framåt i jakten på din perfekta framtid. I och med att du skriver detta för att du ska åka och studera utomlands ser skolorna att det är viktigt att du även beskriver dina planer för att åka hem igen. Visst det kan vara tråkigt att tänka på nu innan du har åkt men det du kommer lära dig och allt du kommer uppleva kommer bidra till att din framtid och det är det som skolan vill veta. Hur kan de hjälpa dig och varför vill du plugga i ett annat land? Vad kommer det att ge dig?

4. Varför gjorde jag det där…

Vi har alla gjort många val i våra liv men det viktigaste när det kommer till din SOP är att du kan förklara varför du har gjort just de valen. Varför valde du att studera det här ämnet? Vad förväntar du dig att få av det och hur kommer det att förbättra din situation i arbetslivet? Varför valde du just det här landet över andra länder? Vad tänker du att du kan ta med dig till ditt hemland efter din utbildning är slut? Det finns många frågor och lika många svar men här blir det viktigt att du tar i beaktning vad skolan frågar efter. Finns det några frågor som de har uttryckt eller finns det något dina lärare hemma i Sverige anser att du ska ta med?

5. Är det något jag inte ska göra…

Det finns alltid saker som man tänker att man ska ha med men mellan tanken och det skrivna ordet går lite fel. Här tänker vi hjälpa dig att undvika de fallgroparna. Det viktigaste att tänka på är att du skriver till en skola och de vill se att du har koll på vad deras institutioner arbetar med. Men se till att du skriver alla namn rätt! Ha uppe deras hemsida och skriv av från den, då blir det rätt från början. En annan viktig grej när du skriver om din tänkta utbildning är att om du tänker berömma en institution för deras forskning se till att de faktiskt arbetar med det du nämner. Andra viktiga saker som ofta kan gå fel handlar ofta om hur du skriver och berättar din historia. Tänk på din SOP som en novell, den ska vara specifik, tydlig och ha något att säga om dig samtidigt som den ska vara kort, beskrivande och reflektera din önskan för erfarenhet.

Vi vet att du är nervös och har fjärilar i magen inför att skicka iväg din SOP, vi tänkte därför ge dig lite extra tips från de som faktiskt läser igenom din Statement of Purpose. Där en välskriven SOP hjälper studenten att lyfta fram sina styrkor som inte skulle vara möjliga att se genom endast betyg och CV. Tänk också på att aldrig lämna in första utkastet! Det är oerhört viktigt att skriva det en gång och återkomma till det senare efter några dagars paus. Kom tillbaka med färska ögon och läs igenom igen, kolla stavning och om du vill lägga till eller ta bort något. Sätt dig ner när du har tid och gör alla ändringar på en gång, så du blir klar sen. Avsluta alltid med en slutsats för att sammanfatta höjdpunkterna i din uppsats. Ge läsaren en tydlig bild om hur du vill använda den kunskap och de erfarenheter som du kommer att få under dina studier för framtiden.

Med det önskar vi dig all lycka till inför dina studier utomlands och med skrivandet av din SOP! Det kommer gå jättebra! Tänk positivt! Svara på alla frågor! Glöm inte bort att vara dig själv! Så ses vi i framtiden!

Anton Berner

Marketing Manager