Vi får ibland frågor om möjligheterna att arbeta extra vid sidan av utlandsstudierna när man bor i ett EU-land, t.ex. Spanien, Italien eller Tyskland. Vi reder här ut vad som gäller, vad som är bra att tänka på och vad CSN säger i frågan.
Även om vi rekommenderar att du ALLTID uppdaterar dig med respektive lands myndigheter (alternativ EURES som är den Europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet) gällande vad som gäller för stunden kan det rent generellt sägas att du behöver ett pass (i en del fall går det även bra med ett nationellt ID-kort) från ett EU-medlemsland för att kunna arbeta i ett annat EU-land. Se till att kontrollera att du har en sådan giltig ID-handling i god tid före avresa. EURES listar även lediga tjänster inom de olika EU-länderna varför det kan vara en bra start att söka arbete igenom. Även Arbetsförmedlingen listar lediga jobb i utlandet.
På EU:s så kallade inre marknad råder i dagsläget fri rörlighet. Det innebär att alla EU-medborgare har möjlighet att fritt bosätta sig och arbeta i andra EU-medlemsländer utan att det krävs arbets- eller uppehållstillstånd, förutsatt att du inte stannar längre än tre månader. Skall du stanna en längre period än tre månader så krävs att du är inskriven på en utbildning som är godkänd av CSN för studiemedel. Dessutom krävs att du har ett sjukförsäkringsskydd som täcker och att du har tillräckligt med pengar för att säkerställa att du inte blir en belastning för det specifika landets socialförsäkringssystem.
Det är förstås en fördel att kunna det lokala språket i det land du tänkt arbeta, inte minst för att kunna tyda avtal, regler och kontrakt. Ta därför för vana att alltid kolla noga vad som står i just ditt kontrakt och se till att få det skriftlig.
Det är vanligt att många studenter arbetar inom till exempel café, restaurang, butik eller kundservice, det brukar oftast vara erfarenheter och kunskap som avgör när det kommer till mer okvalificerade arbeten. Detta kan vara ett bra sätt att dryga ut kassan utöver studiemedlet. Det går att hitta arbete genom både olika sajter och jobbportaler men det finns även de som lämnar in ett CV direkt till den plats man är intresserad av. Det är inte helt ovanligt att går runt mellan olika caféer, barer och butiker och fråga direkt på plats om verksamheten söker personal, faktum är att vissa sätter upp lappar på skyltfönstret medan andra inte annonserat även oftast behovet finns. Glöm inte att Cv:t ska vara översatt på engelska, eller det lokala språkat om möjligt/om det krävs för den specifika tjänsten.
Det kan vara värt att tänka på vilka villkor som gäller på arbetsplatsen, lönesättning, arbetstider och eventuell pension. Om du arbetar utomlands kortare tid än 6 månader betalar du skatt för utlandsinkomsten i Sverige, om det är längre än 6 månader gäller andra regler (vi hänvisar till Skatteverkets hemsida). När du studerar gör CSN generellt en prövning mot den studerandes inkomst. Fribeloppet är den gräns av inkomst (genom till exempel arbete) som de studerande får inneha utan att riskera att dennes studiemedel blir reducerat/förminskat.
Skapa CV online:
Det går att skapa ett CV online genom Europass genom att besöka sajten eruopass.cedefop.europa.eu, där du kan skapa en profil, logga in och göra ditt CV mer lättolkat inom resten av EU.
Lycka till!