Blueberry-studenten Paulina har som många andra blivit förälskad i staden Florens och allt vad den har att erbjuda. När hösten närmade sig packade Paulina väskan och flyttade dit för få utlopp för sin kreativa ådra och studera på Lorenzo de Medici. Se nedan hur det var att vara student på LdM i Florens!

Hej Paulina! Varför valde du att studera på LdM?
Jag hade länge varit sugen på att prova på livet utomlands men jag hade egentligen ingen plan på exakt vad jag skulle göra där eller att det skulle bli just Italien. Det var när jag besökte Blueberrys mässa som jag kom i kontakt med en tidigare LdM-elev som rekommenderade mig LdM och Florens. Och tur var väl det! När jag läste kurslistan blev jag sen helt exalterad över att jag kunde sy ihop min egna termin med valfria kurser i ett Study Abroad-program.

Vad läste du för kurser? Hade du någon favorit?
Jag valde att läsa inredning, visual merchandising, foto, event planering och italienska. En riktig dröm-termin enligt mig då jag fick kombinera många av mina intresseområden! Jag älskade att få vara kreativ på olika sätt med så roliga kurser och bra lärare.

Hur skulle du beskriva skolan?
Jag tyckte LdM var en riktigt bra skola med vänliga och hjälpsamma lärare och övrig personal. De var bra på att anordna massa olika aktiviteter, så åker man själv behöver man absolut inte känna sig ensam. Det fanns aktiviteter för alla och det var ett bra sätt att lära känna både kulturen och andra elever. Det kunde vara gelato-provning, jogging i staden, bio-besök, matlagningskurser och volontärarbete för att nämna några exempel.

Hur är Florens som stad att bo i?
Helt underbar! Jag hade aldrig varit i Florens tidigare och var nog ärligt talat lite nervös för att jag inte skulle trivas. Men jag blev kär i staden nästan direkt. Florens är sådär lagom stort så att man kan promenera överallt, och det vill man verkligen göra då det är så vackert med all konst, gamla byggnader och mysiga caféer. Människorna är härliga, maten är ljuvlig och vill man uppleva Italien på riktigt tycker jag att det är hit man ska!

Vart bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?
Jag hittade boende via Airbnb då jag ville bo själv (i och med att jag skulle få besök av min pojkvän ett par gånger under terminen) och jag bodde i närheten av centralstationen. Det är dyrt att hyra boende i Florens, så kan man tänka sig att dela lägenhet med någon tycker jag absolut att man ska göra det. Lägenheterna som förmedlas via skolan ligger dessutom väldigt centralt och bra!

Är det stor skillnad på att studera i Italien jämfört med Sverige?
Uppläggen är ganska lika med att det är en del grupparbeten och en del individuellt arbete. Vissa uppgifter lämnas in skriftligt och vissa muntligt. Det som kanske kom som en liten överraskning för mig var att alla prov läggs under samma vecka, ett i mitten av terminen och ett i slutet för varje kurs.
En annan skillnad jag upptäckte var bland annat att alla kurser hölls i olika byggnader runt om i staden (men med gångavstånd) vilket jag faktiskt älskade då jag gillade variationen med att byta miljö. Jag gillade också att vi hade fler studiebesök än vad jag fått uppleva i Sverige, tex besökte vi Boboli Gardens med foto-klassen och Gucci-museet med inrednings-klassen.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?
Då jag läste lite olika kurser så var inte den ena dagen den andra lik. Ena dagen började jag 9 på morgonen och nästa kanske inte förrän 6 på kvällen. Oftast åt jag en panini på favoritstället Nobile Bistro till lunch och jag pluggade gärna på något café i väntan på nästa klass – La Ménagère är ett hett tips på mysigt café där källaren blir till jazz klubb om kvällarna. Jag gick även en keramik-kurs som hölls utav skolan en dag i veckan och fick även chansen att praktisera i en lokal klädbutik, vilket också var väldigt kul och lärorikt.

Vad gjorde du på fritiden?
Då många av eleverna på skolan var amerikaner passade de flesta av dem på att resa under helgerna och upptäcka övriga Europa. Jag spenderade mest min tid i Florens men hann ändå med att ta tåget till några närliggande städer som Rom, Venedig, Cinque Terre, Pisa, Siena och Chianti.
De helger jag var kvar i Florens hade jag ibland besök hemifrån och ibland strosade jag runt i staden själv eller tillsammans med en klasskamrat, helst med en gelato i ena handen och kameran i andra.

Vilka platser är ett absolut måste att besöka i närheten?
Il Duomo (Santa Maria del Fiore-katedralen) – du lär nog inte missa denna storslagna byggnad även om du skulle vilja! Det är verkligen något speciellt med denna kyrka som gör att man behöver stanna upp tänka ”wow”varje gång man går förbi.

Piazzale Michelangelo – utsiktsplats över Florens som är magiskt både på dagen och vid solnedgång! En helg om året anordnas en gelato festival här uppe där man får chans att prova runt 15 olika smaker och rösta fram sin favorit, rekommenderas!

Oltrarno-området – kvarteren precis på södra sidan om floden. Mysigt område att bara strosa runt i med flera bra restauranger och små butiker. Här finns ibland även marknader med lokala godsaker och hantverk.

Det finns så många ställen att rekommendera, men mitt sista blir Gelateria La Carraia – prova deras gelato med vit choklad och pistage. Mums!

Vad är ditt bästa minne från din vistelse hittills?
Jag har så många fina minnen så det är svårt att välja! Men ett fint minne jag har med mig är när jag och min pojkvän tog en tur till Cinque Terre och besökte tre av de fem söta små byarna. Jag hade inte badat på hela sommaren så det blev årets första dopp – i ett kristallklart vatten i Monterosso. Ta mig tillbaka!

Vad var den största överraskningen under din vistelse?
Att Florens var en så pass mysig stad! Väljer Florens framför Rom alla dagar i veckan!

Är det något som inte var som du hade tänkt dig?
Jag hade nog inte räknat med att min lägenhet skulle vara iskall i november-december (det är nog inte lika vanligt med element i Italien som här hemma). Så för er som åker över vintern – ta med er några extra raggsockor.

Hur kom det sig att du vände dig Blueberry när du skulle studera utomlands?
Det kändes enkelt med Blueberry. De kunde hjälpa mig med att översätta mina betyg, skicka alla dokument till skolan och svara på de frågor jag hade. Då detta var första gången jag studerade utomlands visste jag inte riktigt hur allt fungerade och även om jag pratar engelska är det ibland skönt att ha någon på hemmaplan som kan hjälpa en.

Har du några tips till andra som är sugna på att studera utomlands?
Bara gör det! Om det är något jag ångrar så är det att jag inte åkte tidigare. Man lär sig så mycket, inte bara om ämnena man läser utan även om sig själv, om andra kulturer och andra människor. Det kan kännas läskigt att åka själv och om man inte har studerat på engelska innan kan även det kännas skrämmande. Men lägg oron åt sidan, för du kommer ha så roligt!

Vad har du gjort efter dina studier?
När jag kom hem till Sverige igen startade jag och min vän ett träningsklädmärke inriktat mot pole dancing som träningsform. Jag har definitivt haft nytta av kurserna jag läste i Florens – framförallt foto, visual merchandising och event planering.

Jennifer Lindholm

Previous Senior Area Manager