Det bästa med att studera utomlands är den unika chansen att skapa internationella kontakter, att utforska en helt ny värld av möjligheter, och dessutom känslan av att leva som på semester i vardagen.

G’day! Mitt namn är Afreeda och jag kallar Gold Coast, Australien, för mitt hem sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka. För närvarande studerar jag en kandidat inom Politisk Vetenskap och Internationella Relationer på Griffith University.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag har alltid varit intresserad av att fördjupa mig i en annan samhälls- och utbildningsmiljö för att lära mig mer om världen utanför det jag är van vid. För mig var det också en chans att utmana mig själv, både personligen och akademiskt, och att bli mer självständig genom att navigera i en ny miljö på egen hand. Samtidigt ser jag det som ett viktigt steg i min resa mot att bli diplomat. Att förstå och kunna navigera i olika kulturer och samhällen är väldigt viktigt för en diplomatkarriär. Genom att studera utomlands har jag fått möjlighet att utveckla mina engelska kunskaper, samt tagit del av en stor mängd av möjligheter inom den politiska världen i Australien.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

En av mina favoritkurser som jag har läst hittills är kursen “The Way of The Dictator”, kursen gick ut på att lära eleverna om de mest relevanta frågorna inom jämförande auktoritarism: Vad är en diktatur? Vilka olika typer av diktaturer finns det? Hur kommer diktatorer till makten? Hur konsoliderar de sin makt? Hur bibehåller de sin makt? Hur förlorar de makten? Vad händer med regimen efter att de lämnar ämbetet? Genom att besvara dessa frågor riktar kursen medvetet uppmärksamhet på de varierande orsakerna till varför vissa auktoritära regimer kollapsar mycket snabbt medan andra består i decennier. Genom att använda alla världsdelar som fokus strävar den efter att skilja på ”dumma” diktatorer och ”smartare” diktatorer. Med tanke på de senaste och pågående ökningarna av antalet diktaturer runt om i världen är kursen särskilt aktuell för elever. Något som stod ut med kursen var att en av uppgifterna bestod av att man under kursens gång följer en diktator och veckovist presenterar för klassen vad de har gjort under veckan. Detta gjorde kursen väldigt engagerande och intressant att ta del av.

Hur skulle du beskriva Griffith University? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Griffith är ett universitet full av liv och olika aktiviteter. När jag först kom till campus blev jag överväldigad av allt som pågick. Det fanns alltid något att göra och många saker att utforska. En sak som verkligen slog mig var mångfalden, människor från olika länder och bakgrunder fanns överallt, men det fanns en stark känsla av gemenskap och inkludering. Det var som att oavsett var man kom ifrån, så var det en plats för alla här. På Griffith finns det en öppenhet för att lära känna varandra hos eleverna. Det är en plats där mångfalden verkligen firas och där alla känner sig välkomna.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Även om jag själv aldrig har studerat på universitet i Sverige, kan jag tänka mig att utomlands kanske det finns en större tonvikt på interaktivt lärande, grupparbeten eller tillämpad kunskap jämfört med en mer teoretiskt inriktad undervisning som kanske är vanligare på vissa svenska universitet.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

När skoluppgifterna är få eller när det inte är mycket att göra på skolan brukar jag använda mig av den lediga tiden på ett par olika sätt. Att bo i Gold Coast ger mig en fantastisk möjlighet att utforska staden. Efter lektionerna tar jag ofta en sväng till stranden med kompisar eller deltar i olika föreningsaktiviteter för att vara engagerad utöver akademin. Men det finns också dagar när jag väljer att stanna kvar på skolan trots att det inte är mycket på agendan. Då använder jag den tiden till att förbereda mig inför kommande lektioner eller arbeta på projekt i förväg. Att ha en lugn dag på skolan ger mig en chans att fokusera på mina egna studier eller göra lite extra framsteg i mina skolarbeten. Min dag på Gold Coast består oftast av en balans mellan skolarbete och att njuta av det vackra som staden har att erbjuda. Att kunna varva utbildning med utforskande och avkoppling vid stranden/poolen är verkligen en av de bästa delarna med att studera här.

Vad tycker du om Gold Coast?

Jag gillar Gold Coast för dess avslappnade och livliga atmosfär. Staden har en avslappnad känsla som gör att man kan koppla av vid stranden eller i parkerna på dagarna. Samtidigt finns det alltid något på gång, vare sig det är evenemang, festivaler eller bara den energiska stämningen i stadsmiljön. Att kunna ha den avslappnade sidan där man kan njuta av lugnet, samtidigt som det finns många aktiviteter och liv runt omkring, gör staden till en fantastisk plats att vara på. Att ha tillgång till både avkoppling och möjligheter till spännande upplevelser är något som verkligen gör Gold Coast speciellt för mig.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor ungefär fem minuter från skolan, vilket är otroligt praktiskt och bekvämt. När det gäller boendet hade jag tur då jag hittade min lägenhet genom Flatmates väldigt snabbt och smidigt.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag delar boendet med en rumskamrat som är från Japan för tillfället. Innan henne bodde jag med en australisk tjej.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Mitt tips är att överväga att bo på studentboende under den första terminen, precis som jag gjorde. Det är en fantastisk möjlighet att snabbt komma in i universitetslivet och få en enklare start. Att bo på studentboende ger inte bara möjligheten att träffa nya människor utan skapar också en känsla av gemenskap och samhörighet med andra studenter. Det är ett utmärkt sätt att snabbt bygga sociala kontakter och få kompisar som delar samma erfarenheter och studieupplevelser, vilket kan göra den första tiden på universitetet mycket mer givande och rolig.  Det är också värt att nämna att Griffiths studentboenden erbjuder ett brett utbud av veckovisa aktiviteter. Dessa aktiviteter är fantastiska för att hjälpa nya studenter att komma in i universitetslivet. Det kan vara allt från sociala sammankomster och utflykter till olika klubbar och workshops. Att delta i dessa aktiviteter är ett bra sätt att lära känna nya människor och bygga vänskapsband samtidigt som man utforskar olika sidor av studentlivet på universitetet. Det är en fantastisk resurs för att inte bara träffa nya människor utan också för att engagera sig i olika intressanta och roliga aktiviteter under den första tiden på Griffith.

Vad brukar du göra på fritiden?

På sistone har jag ägnat det mesta av min fritid åt att vara aktiv i den politiska föreningen på universitetet, där jag för närvarande är ordförande. Det har inneburit att planera och delta i olika evenemang och aktiviteter med föreningen, vilket har varit både utmanande och otroligt givande. Att vara engagerad på detta sätt har gett mig möjligheten att vara delaktig i att driva och påverka viktiga frågor som berör vår studentgemenskap och samhället i stort. Utöver min roll i föreningen har jag också ägnat tid åt att fördjupa mina kunskaper i arabiska på en mer professionell nivå. Mitt mål är att kunna använda språket i mitt framtida arbetsliv, så jag har lagt ner mycket tid  på att förbättra mina kunskaper.

 

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Gold Coast är en stad full av fantastiska platser att utforska. Surfers Paradise Beach är en klassiker med sina gyllene stränder och ett stort utbud av restauranger, barer, klubbar och shoppingställen som lockar besökare från hela världen. Coombabah Conservation Lake är en annan pärla där naturen blomstrar och där man kan träffa på känguruer och koalor i sin naturliga habitat. SkyPoint Observation Deck i Q1 Building erbjuder en vacker utsikt över staden och kustlinjen. Dream World, Movie World och Sea World är nöjesparker med olika teman som är värt att besöka om man befinner sig i GC. Utöver det så är Currumbin Wildlife Sanctuary ett måste med möjligheter att komma nära känguruer, njuta av fascinerande fågelshower, och även hålla i en koala. Sist men absolut inte minst, Home of the Arts (HOTA), som är ett kulturellt centrum med konstutställningar, teaterföreställningar och musikuppträdanden som inte får missas. På söndagar finns även en marknad där med en stor utbud av matvaror och annat.

 

 Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag valde att vända mig till Blueberry när jag skulle studera utomlands eftersom deras gratis rådgivning gav mig all information jag behövde för att verkligen ta steget att studera utomlands. Blueberry gjorde hela processen smidig och erbjöd i princip alla resurser jag behövde i förväg för att förbereda mig på bästa sätt inför mina utlandsstudier. De erbjöd inte bara vägledning utan också verktyg och resurser som var ovärderliga när jag skulle resa utomlands för att studera. Att kunna få den vägledningen och stödet gjorde verkligen hela processen så mycket mer tillgänglig och mindre stressig.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Ett av mina starkaste tips är att delta i föreningar om ditt universitet erbjuder det. Det är ett fantastiskt sätt att skapa nya kontakter och känna sig mer involverad i studentgemenskapen. Dessutom rekommenderar jag verkligen att utnyttja alla resurser som skolan har att erbjuda. Om du känner att din engelska kanske inte är helt perfekt, finns det ofta resurser på skolan som är avsedda för internationella elever och som kan hjälpa till med språket eller andra anpassningar till den nya miljön. Oavsett vad du behöver stöd med, finns det vanligtvis en mängd resurser tillgängliga för att underlätta din övergång och göra din studietid utomlands så smidig och givande som möjligt.

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter mina studier planerar jag att ta ett år för att skaffa arbetslivserfarenhet antingen här i Australien, hemma i Sverige, eller kanske någonstans i Mellanöstern. Efter det överväger jag att fortsätta min utbildning och söka mig vidare till en masterutbildning.


Är du också intresserad av att studera på Griffith University i soliga Gold Coast? Läs mer om Griffith University här.

Har du frågor om utlandsstudier? Boka in kostnadsfri studierådgivning här.

 

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig