Ett besök i Riga på Riga Stradiņš University

Mitt namn är Alexia och jag jobbar som Account Manager här på Blueberry. Mitt främsta fokusområde är medicinstudier och nyligen besökte jag Riga Stradiņš University. Tillsammans med andra agenter fick vi träffa skolans personal, möta studenter, delta på lektioner och se oss omkring, både i skolan och i staden.

Till att börja med är Riga en fantastisk stad, med väldigt fina vyer och mysiga byggnader. Att strosa omkring i Riga påminner mig om Gamla Stan i Stockholm, vilket säkert är en av anledningarna till att många svenska studenter snabbt känner sig hemma här. Även om det är en huvudstad så upplever jag den inte för stor, vilket jag tror att många uppskattar. Här finns allt från mysiga parker, promenadstråk vid vattnet, trevliga caféer, restauranger och mycket mer.

Besök på Riga Stradiņš University

Under mina dagar i Riga fick jag såklart också besöka Riga Stradiņš University. Universitetet ligger ca 15 minuter från centrum och det är väldigt enkelt att ta sig hit med både buss och spårvagn. Något jag upplever som väldigt positivt med Riga är att det är billigare än i Sverige, både med boende, mat och kollektivtrafik, vilket många studenter också uppskattar.

Mitt första intryck av skolan var att det är väldigt fina byggnader med bra faciliteter. Också att det är väldigt många svenskar som pluggar medicin här. Jag fick chans att prata med både en svensk och en finsk student som båda trivs superbra med utbildningen, studentlivet och Riga som stad. Vi fick också besöka lektionssalarna där alla teoretiska lektioner ges och även träffa ett gäng tandläkarstudenter som var i full färd med att ha en av sina praktiska lektioner. Jättekul att få en inblick i hur det faktiskt går till i skolan!

En rundtur på Medical Education Technology Centre (METC)

Slutligen fick vi också besöka skolans Medical Education Technology Centre (METC), vilket är ett simulationscenter där de mer praktiska medicinkurserna ges. Denna byggnad är uppbygd som en klinik/sjukhus så att studenterna verkligen ska få öva på olika situationer som kan uppstå ute i verkligheten. Kurserna som ges här är en väldigt bra förberedelse inför praktiken som görs längre fram i utbildningen. På METC finns övningsrum som ser ut som exempelvis operationssalar, förlossningsrum och ortopedkliniker. Väldigt spännande att få ta del av detta och jag förstår att studenterna uppskattar denna del av utbildningen väldigt mycket.

Lektionssal, RSU METC, Riga Stradins University

Jag är väldigt nöjd med mitt besök här och berättar gärna mer om hur det fungerar att studera medicin i Riga. Är det någon som har fler frågor är det bara att kontakta oss på Blueberry så hjälper vi dig!

Här kan du läsa mer om medicinstudier på Riga Stradins University.

Alexia Holse

Account Manager/Student Advisor