Milano är en underbar stad som jag återigen kallar: Mitt hem!

Först och främst, så roligt att få vara med här och berätta om mina erfarenheter från mina utlandsstudier! Innan jag ska presentera mig vill jag bara säga: GÖR DET! Tveka inte. Jag vet att det är ett stort steg att ta sitt pick och pack och flytta utomlands men det kommer att göra dig så rik. Kanske inte i plånboken (de första åren) men livet, ett rikt liv är vad jag pratar om.

Så vem är jag? Isabelle, 29 år från Göteborg. Jag har ända sedan barnsben varit en väldigt kreativ person, ständigt med ett pågående DIY-projekt. Sy, pärla, sticka, måla, ja, jag gillar att sysselsätta mig och skapa saker och ting. 2014, tre år efter min gymnasieexamen bestämde jag mig för att jag ville plugga vidare och skaffa mig en utbildning, med andra ord investera i mig själv. En sak var jag säker på dock, det var att jag inte ville studera i Sverige. Jag snubblade över Blueberry efter en Googling på utlandsstudier och gissa hur tacksam jag är för det idag. Blueberry hjälpte mig att ansöka till IED – Istituto Europeo di Design i Milano där jag mellan 2014-2017 studerade Fashion Marketing & Communication.

Vad var det bästa med att studera i Milano?

Kulturutbytet, erfarenheten och vännerna för livet.

Isabelle vid Duomo di milano

Vilket var ditt första jobb efter examen?

Mitt första jobb efter examen landade jag 1 månad efter min hemkost till Sverige, Jag fick ett internship på NA-KD’s marknadsavdelning som efter en månad blev till en heltidstjänst som Key Account Manager. I rollen som KAM på NA-KD initierade jag samarbeten samt byggde kollektioner med influencers över hela världen. En mycket spännande och krävande roll som gav mig en kickstart på min karriär. Jag lärde mig extremt mycket under den korta tid jag arbetade där, lärdomar jag tagit med mig på resan dit jag befinner mig idag.

Hjälpte din utbildning dig att få jobbet?

Jag tror absolut att min utbildning hjälpte mig att få jobbet. Det låter enligt mig extra bra att ha utlandsstudier på CV’t.

Isabelle Outfit

Vad gör du idag? Hur har du kommit hit?

Idag är jag egenföretagare, sedan 2019 faktiskt. Jag frilansar inom hållbart mode, kreativ marknadsföring och grafisk design. Mina kunder är Second Hand butiker eller andra bolag som fokuserar på hållbarhet. Folk omkring mig har flertalet gånger uppmanat om att jag borde nischa mig inom ett arbetsområde. Men jag har aldrig lyssnat på det, det är viktigt för mig att göra det JAG tycker är roligt och givande. För om jag ska vara lite krass så spenderar vi ju faktiskt större delen av våra liv på just, jobbet! Det har inte alltid varit en lätt resa för mig att ta mig dit jag är idag. Och jag “struggle” fortfarande. Det gäller bara att våga, våga ta steget och kasta sig ut, precis som med utlandsstudier och flytt. Det första steget är helt klart det svåraste, allt annat löser sig på vägen. Något som jag verkligen lärt mig under dessa år av företagande är att när man behöver pengar som mest, det är då man blir som mest kreativ och hungrig att landa dem coola uppdragen.

Byggnad Milano

Vilka var det viktigaste kunskaperna som du fick från dina studier på IED som du tagit med dig till arbetslivet?

Helt klart grafisk design, det har verkligen varit så värdefullt att ha kunskap inom grafisk formgivning. Min engelska tog sig dessutom till en ny nivå. Inte så konstigt kanske med tanke på att studierna var på engelska samt alla internationella vänner jag adderade till mitt liv.

Isabelle OutfitIsabelle Outfit

Berätta om din studietid i Milano?

Magisk! När jag tänker tillbaka, minns jag främst de bra delarna. Att flytta utomlands var utan tvekan det absolut bästa beslutet jag någonsin tagit. Jag upplever att man lär känna sig själv på en helt ny nivå när man flyttar till ett nytt land, med en väldigt annorlunda kultur än vad Sverige har. Milano är en fantastisk studentstad, det är alltid något som pågår, finns alltid massvis att hitta på, miljontals av barer där man kan ta en aperitivo eller två, roliga museum osv. Jag anser att det finns något för alla här.

Fika Milano

Vilka är de största lärdomarna du fått? Är det något du har kunnat använda dig av i ditt arbete?

Att man inte alltid behöver ta allt på största allvar. Missförstå mig rätt, här vid medelhavet är inställningen lite “mañana mañana”, det är inte fullt så organiserat och strukturerat som Sverige men det har sin charm det med. Och det har gett mig ett nytt, hälsosamt perspektiv på saker och ting.

Vad var det bästa med att studera på just IED och i Milano?

Mixen av människor från alla världens hörn som jag idag kallar vänner samt alla roliga och lärorika kurser.

Vad tyckte du om att bo i Italien och Milano?

Låt mig uttrycka mig så här, jag flyttade för 1 månad sedan tillbaka till Milano efter ca 5 år i Sverige. Så, jag älskar det. Milano är enligt mig ett underbart kaos. Saker och ting fungerar som sagt inte lika “smooth” som i Sverige och ibland får man leva med att bussen inte kommer eller att matbutiken inte är lika välsorterad som ICA. Det är lätt att ta sig runt i Milano (trots att man inte kan förlita sig på tidtabellerna, hehe). Taxi är mycket billigare än i Sverige och likaså utelivet och mat. Något som jag dock insett med åren här, är att Milano är en relativt “blyg” stad. Det kan ta ett tag innan man verkligen lär känna staden och dess alla hemligheter, så som otroliga piazzor och oändliga smultronställen. För min del tog det ca 2 månader innan jag verkligen kom in i min nya livsstil och stad. Ge det lite tid, ge inte upp. Milano är en underbar stad som jag som sagt återigen kallar: Mitt hem!

Glass Milano

Har du fortfarande kontakt med någon från dina studier?

Absolut! Några av vänskaperna jag knutit här kallar jag idag för mina bästa vänner! Vi åker och hälsar på varandra titt som tätt, lär oss mer om våra olika kulturer, åker på resor ihop osv. Är så tacksam för mina utlandsbästisar!

Vilket är ditt bästa råd till en befintlig eller blivande IED-student?

Go with the flow, lev livet, gå ut, ha kul, tänk inte så mycket! Men fram för allt, TA STEGET, investera i dig själv, ditt välmående och din framtid. Go go go!!! 

 

Vill du veta mer om Isabelles spännande karriärbana och om IED? Ta chansen att delta på vårt event onsdag den 23 mars: Portfolioevent – Så skapar du en attraktiv portfolio där Isabelle kommer berätta om sin studietid på IED, sin karriär och hur man skapar en attraktiv portfolio.

Läs mer & föranmäl dig här

Johanna Aspeteg

Marketing Manager - Mammaledig