Hitta studentboende utomlands

Per Liestam, 10 okt, 2008

Min erfarenhet är att de flesta som studerar utomlands är nöjda med sina utlandsstudier, men har de något att klaga på så är det ofta boendet. Detta beror i många fall på att man har för höga förväntningar. De flesta studenter vill bo centralt, nära skolan, med bra standard samtidigt som man vill betala så lite som möjligt. Alla dessa krav är givetvis omöjliga att uppfylla.

Vad är viktigast för dig?

  • Läget: vill du bo centralt i en större stad så kommer du att få betala för det. Vill du dessutom bo nära skolan så bör du antingen studera på en mindre ort eller välja en skola som inte ligger så centralt. Studerar du i en storstad så är det vanligt med en restid på minst 30 minuter.
  • Standarden: få länder har samma standard som Sverige när det gäller boende. Studentboende utomlands innebär ofta små rum och enkel standard. I England finns det heltäckningsmattor nästan över allt och husen är svalare och fuktigare än i Sverige. I varma länder saknas det ofta element och det är inte ovanligt att småkryp letar sig in. Här kan det istället vara viktigt att ha en air-conditioner.
  • Priset: vill du bo billigt så får du ofta ge vika lite på dina andra krav. Priserna varierar en hel del från land till land, och mindre orter är billigare än storstäderna. Om du inte har något emot att dela rum med en annan student så är det billigaste alternativet att bo i dubbelrum.

Om du har särskilda önskemål på ditt boende bör du tydligt framföra dessa och sedan följa upp att de uppfylls. Höga krav är dock sällan förenligt med billigt studentboende.

Boka själv eller genom skolan?
Nästa val du måste göra är om du ska hitta ett eget boende eller om du ska boka något som erbjuds av din skola eller utlandsstudiearrangör. Det är ofta skönt att ha boendet färdigt innan man åker från Sverige. Om du vet med dig att du är kräsen så kan det dock vara ett bättre alternativ att boka boende på plats, eller åtminstone bara boka in dig för en kortare tid till att börja med. Har du väl bokat ett boende så kan det vara svårt att få tillbaka pengar om du vill flytta ut innan hyresperioden gått ut.

Fördelen med att boka boende på plats är att du har chansen att se boendet innan du bestämmer dig. Nackdelen är att skolornas boende kan bli fullt om man väntar för länge. Om du vill leta boende på egen hand så är det ett bra tips att åka till studieorten 1-2 veckor innan din utbildning startar så att du hinner hitta ett bra boende innan studierna drar igång. Boka in dig på ett vandrarhem eller billigt hotell medan du söker efter ett mer permanent boende.

Hur hittar jag eget boende?
Eget boende kan du hitta via:

  • Klasskamrater och anslagstavlor på skolan.
  • Webbsidor som förmedlar studentboende. Sök på Google på fraser som ”student accommodation London” om du ska studera där.
  • Sociala nätverk som Facebook. Ta kontakt med någon som studerar på den skola du ska läsa på.
  • Din skola eller förmedlare kan ofta ge dig listor på privata hyresvärdar för studentboende.

Vad finns det för sorts studentboende?

  • Värdfamilj:Svenska studenter ålder är ofta livrädda för att bo i värdfamilj. För kortare vistelser är det dock ofta ett bra alternativ. Du kommer snabbt in i landets kultur och får chansen att öva på språket. Om personkemin stämmer kan man få vänner för livet.
  • Delad lägenhet: att dela lägenhet med andra studenter är den vanligaste boendeformen när man studerar utomlands. Få studenter har råd med en egen lägenhet. Detta är ett väldigt socialt alternativ men precis som när du bor i familj så gäller det att personkemin stämmer.
  • Residens: en del skolor erbjuder även boende i studentkorridor. Du har ditt eget rum men delar kök och i vissa fall även toalett med de andra studenterna. Residensen ligger ofta på eller nära skolornas campus och det är vanligtvis dyrare än att bo i delad lägenhet. Residensen är ofta populära så var ute i god tid om du vill bo där.
Per Liestam

Previous Marketing Manager