Det bästa med att studera utomlands var att få chansen att få uppleva en annan kultur riktigt: Att få bo och leva i den.

Jag heter Jonas Rentner och kommer från Huskvarna. Jag läste till ämneslärare på Linköpings Universitet mellan 2016 och 2021 och valde att läsa min tredje termin Engelska i USA. Jag valde att söka till California State University Long Beach (CSULB) genom Blueberry, då jag verkligen ville uppleva att bo i USA. Jag valde Kalifornien för att jag har vänner i Los Angeles, och jag valde just CSULB eftersom de erbjöd kurser inom det jag ville studera. Under det halvår jag pluggade i USA läste jag kurser inom engelsk språkvetenskap och film- och litteraturteori.

Mitt första jobb och vad jag gör idag

Efter mitt halvår i USA läste jag klart mitt program och tog examen 2021. Därefter fick jag jobb som universitetsadjunkt på Linköpings Universitet, där jag nu har jobbat i ett och ett halvt år. Mina erfarenheter av att leva i en engelskspråkig miljö gjorde att jag verkligen ville göra det till mitt arbete, och idag jobbar jag nästan uteslutande med att undervisa och föreläsa om det engelska språket. Att studera och leva i USA gjorde också att jag utvecklades språkligt och det har jag stor hjälp av idag.

Viktigaste lärdomarna

För mig var studietiden i USA viktig för att få uppleva något annat än den svenska kulturen. Det är något alldeles särskilt att uppleva ett amerikanskt campus, med den kultur och den tillhörighet som det medför. Dessutom existerar man ju inte bara som student när man är på utbyte. Man tar också del av kulturen i övrigt och bara en så enkel sak som att handla mat eller att gå och klippa sig blir en helt annan sak när det är i en annan kulturell kontext man gör det.

Min studietid i Long Beach

Under mitt halvår i USA bodde jag i Long Beach, närmare bestämt i Belmont Shore, ett otroligt härligt område med restauranger, barer och butiker längs en promenadvänlig gata. Jag bodde tillsammans med min sambo som också studerade på CSULB, och tack vare det var det också enklare för oss att hitta en egen lägenhet i stället för att bo i ett kollektiv eller dela lägenhet med andra. Som student åkte man också gratis buss i hela Long Beach, vilket var väldigt smidigt. Tack vare det skaffade vi aldrig en egen bil, utan vi åkte buss till och från skolan, och hyrde bil de gånger vi åkte på utflykter (vilket var väldigt ofta – det finns så mycket att se i och runt Los Angeles!).

Jag läste fyra kurser inom språkvetenskap och film- och litteraturteori, och jag lärde mig otroligt mycket av inspirerande professorer. En av de bästa sakerna med CSULB är att det är ett väldigt trevligt campus, med parker, trädgårdar och bra studiemiljöer. Dessutom finns det ett ”recreation center” som är öppet och gratis för alla studenter. Här spelade jag volleyboll en dag i veckan i en slags ”korpliga”, där massvis av studenter var med. Flera dagar i veckan hängde jag också här och spelade spontana basketmatcher med andra studenter som var där – helt klart en av de bästa grejerna med CSULB!

Tips till blivande studenter

Idag har jag ingen direkt kontakt med någon som jag pluggade med, tyvärr. Detta kan dock kopplas till ett tips till blivande utbytesstudenter: tänk på vad det är du vill få ut av din studietid utomlands. CSULB, fick jag förklarat för mig, är lite av ett ”pendlarcampus”, vilket innebär att många studenter lämnar campus efter att föreläsningarna är slut. På så sätt var det ganska svårt att binda några beständiga kontakter. Det kan alltså vara värt att kolla upp vad det är för typ av skola man söker sig till, för att se till att man får ut det man vill ha. För mig var det viktigare att jag visste att jag fick en bra utbildning och att jag fick bo i en del av världen jag alltid har velat bo i. Det fick jag verkligen genom mitt halvår i Los Angeles och genom mina studier på CSULB, och det är jag evigt tacksam för!


Vill du veta mer om California State University Long Beach? Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer! 

Här kan du även läsa mer om California State University Long Beach.

 

Erik Havilehto

Praktikant