”Det bästa med att studera utomlands är alla saker man får chansen att uppleva och alla nya människor man träffar som man aldrig hade haft chansen att träffa om man inte tagit chansen att studera utomlands.”

Jag heter Miranda, är 19 år gammal och flyttade från Gävle till Santa Barbara i augusti för att plugga en 2 årig associate’s degree i dans på Santa Barbara City College då det alltid varit en dröm för mig att flytta till USA.

tjejer vid stranden

Varför valde du att studera utomlands?

Att flytta till USA har varit en dröm jag haft i många år, därför kändes det självklart att jag skulle ta chansen att flytta hit efter gymnasiet. I mitten av gymnasiet började jag kolla på olika sätt att flytta till USA, och kom ganska snabbt fram till att jag helst ville göra det genom att studera och testa på collegelivet. Att studera utomlands har också alltid känts som en väldigt lärorik upplevelse!

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Just nu läser jag en blandning av general education och program specific kurser och min favorit kurs denna terminen är english 110, då jag har en otrolig engelska lärare som verkligen brinner för läraryrket och är engagerad vilket gör lektionerna väldigt intressanta. Så förhoppningen är att kunna ta en till kurs med samma lärare nästa termin också!

Hur skulle du beskriva skolan? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Santa Barbara City College är minst sagt helt otroligt, campus ligger precis vid stranden och därav ser man havet från skolans campus. Skolan är även stor och uppdelad i west och east campus. Inte nog med att skolan har ett brett kursutbud finns även allt man kan tänka sig på campus och all personal är väldigt hjälpsamma.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag har själv inte någon erfarenhet av att studera på universitet i Sverige men från det jag hört så är det rätt stor skillnad. I USA läser man general education för att ta ett associate’s degree eller en kandidatexamen. Vilket innebär att man läser flertalet basämnen oavsett vilket major man valt. I USA läser man också fler kurser än på universitet i Sverige, vanligtvis ca 4-5 kurser. En annan skillnad är också examinationsformerna som varierar mycket men ofta består av quiz, midterm, final och papers. Sen är sporter något som är extremt stort på college här i USA, vilket är väldigt kul!

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Något som är väldigt flexibelt i USA är kursschemat, man får välja alla kurser själv och det finns oftast många olika tillfällen att ta kursen vilket gör att man kan välja sitt eget schema och att allas skoldagar ser väldigt olika ut. Därför har jag enbart kurser på tisdagar, torsdagar och fredagar denna termin. En vanlig heldag i skolan börjar jag 09:30 och har 2 lektioner på morgonen, sen har jag lunch och håltimme från 12:30 till 15.00, som jag brukar spendera i biblioteket och sen är min sista lektion från 15-17.

Vad tycker du om staden?

Jag trivs så himla bra i Santa Barbara, det är en relativt liten stad men allt som man behöver finns verkligen här. Staden är väldigt mysig och har så många stränder, mysiga fik och varmt klimat. Santa Barbara ligger också nära Los Angeles och en roadtrip bort från San Diego eller San Francisco.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende, bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor i ett beach house i Isla Vista, vilket är en studentort som ligger cirka 20 min utanför Santa Barbara och väldigt nära UCSB. Huset ligger precis vid vattnet och någon minut från stranden. I huset bor det totalt 12 tjejer och alla är amerikaner förutom jag, och en till tjej som är från London. Jag hittade boendet via en facebook grupp som heter “Girls Isla Vista housing”.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Att hitta boende i Santa Barbara kan vara ganska svårt så här kommer tre tips:

  1. Var ute i god tid – börja leta så fort du vet att du ska åka iväg, man kan aldrig vara ute för tidigt.
  2. Var flexibel – Eftersom det kan vara svårt att hitta boende skulle jag verkligen tipsa om att vara så flexibel som möjligt med dels pris men också vara öppen för olika boendesituationer.
  3. Hitta en grupp människor att leta med – Hitta några fler som också ska åka till Santa Barbara, det är alltid lättare att vara fler som letar än helt själv. Och även om ni kanske inte hittar boende tillsammans så har du i alla fall hittat fler vänner som också ska åka iväg.

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden brukar jag umgås med vänner så mycket som möjligt och hitta på nya saker! Älskar också att sitta vid ett café, ta ett dopp i havet och gå på promenader.

 

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Om man vill upptäcka natur skulle jag verkligen rekommendera att ta promenader, en av mina absoluta favoritplatser att promenera på är längst med stranden i Isla Vista och förbi UCSB campus point. Vägen fortsätter sedan runt UCSB campus vilket är otroligt fint ett stort tips är också att gå där under tiden solen går ner.

Skulle också vilja slå ett slag för downtown Santa Barbara i allmänhet som jag tycker är otroligt mysigt. Sist men inte minst skulle jag också rekommendera att roadtrippa till andra städer i Kalifornien när ni har tid, så som: Los Angeles, San Francisco och San Diego.

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

För mig kändes det självklart att vända mig till en organisation för att få hjälp med min dröm om att studera utomlands. Att flytta till ett annat land är en ganska krånglig och tidskrävande process vilket var otroligt skönt att få hjälp med, och blueberry kändes helt klart som det smidigaste alternativet.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Detta kommer låta väldigt klyschigt men om du går i tankarna på att du vill studera utomlands, gör det, åk, testa. Jag försöker alltid tänka att det är bättre att ångra saker jag gjort än att gå runt och ångra att jag inte vågade. Det är läskigt att flytta till ett annat land men det värsta som kan hända är att du inte trivs och då är det bara att ta resväskan åka hem igen. Så våga ta chansen och åk, och för mig är det helt klart det bästa och mest lärorika beslutet jag tagit i mitt liv hittills. Det är något som ger en erfarenheter och minnen för livet, och något jag aldrig kommer ångra!

Vad har du för planer efter dina studier?

Efter mina utlandsstudier planerar jag att börja jobba antingen via OPT 1 år här eller i Sverige. Förutom det skulle jag jättegärna vilja resa och upptäcka världen och någon gång i framtiden skulle jag jättegärna vilja testa att bo utomlands någonstans i Europa också.

 

Vill du också studera utomlands? Du kan läsa mer om Santa Barbara City College här. Behöver du vägledning i dit val av utbildning? Boka en kostnadsfri rådgivning här.

Rebecca Gustafsson

Marketing Coordinator