”Det bästa med att studera utomlands är att man har möjligheten att bo i ett nytt land och uppleva allt som finns där samtidigt som man studerar” 

Jag heter Alba Foberg och har hittills studerat på Hawaii Pacific University i drygt två månader vilket är hälften av min tid här. Hemma i Sverige studerar jag ännu inte på universitetet utan min plan är att börja en utbildning när jag kommer hem igen. Jag läser därför singelkurser här, för att få uppleva Hawaii, förbättra min engelska och lära mig nya saker.

hawaii-studenter vid havet

Varför valde du att studera utomlands?

Jag älskar att resa och ville åka i väg själv på ett äventyr innan jag börjar studera på universitet hemma i Sverige och då tyckte jag att plugga utomlands var en bra idé. Det är ett äventyr att åka i väg på själv då man snabbt hittar nya vänner från många olika delar av världen, samtidigt som man lär sig nya saker i skolan som man kommer att ha nytta av i framtiden, har man väldigt roligt och upptäcker vackra Hawaii. Jag har under min första tid här absolut blivit mer självständig, bekvämare i att prata engelska och kommit fram till vad jag vill studera hemma.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Eftersom jag inte läser något program hemma så hade jag inga riktlinjer att förhålla mig till när jag valde kurser, men jag hade ändå en tanke på att välja sådant som skulle vara nyttigt för mig. Först och främst valde jag tre kurser inom ekonomi och business då det är det som jag är mest intresserad av att plugga vidare senare. De kurser som jag har valt är ”Principles of microeconomics”, ”Introduction to business” och ”Mathematics for business”. Jag är jättenöjd med alla tre då jag lär mig väldigt mycket men min favorit är den fjärde kursen jag valt.

Den har inte med ekonomi och business att göra – ”Argumentation and debate”. Jag visste redan innan jag åkte att denna kurs skulle bli utmanande för mig och det var precis vad den blev. Den går ut på att stå inför en klass på 30 elever och hålla en debatt på engelska vilket kan kännas väldigt tufft. Det som gör att denna är min favorit bland de kurser jag läser är att jag utmanar mig själv och har blivit mycket säkrare på att prata engelska inför folk.

Hur skulle du beskriva Hawaii Pacific University? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Jag skulle inte säga att Hawaii Pacific University är ett typiskt amerikanskt college utan det är en mindre skola med väldigt många internationella studenter. Då många kommer från utlandet har skolan stort fokus på alla fantastiska saker man kan se och göra på ön. Skolan erbjuder gratis aktiviteter för oss studenter varje vecka. Själva campus ligger på fyra olika platser i Honolulu, där Aloha Tower Marketplace är en av dem och när jag kom dit första gången tyckte jag att det var väldigt vackert och avslappnat då det ligger precis vid havet med palmer överallt mellan husen.

campus-HPU-studenter

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Här vaknar jag alltid väldigt tidigt och därför vill jag ofta försöka hitta på något innan skoldagen börjar, så som att surfa eller gå på en hike i soluppgången. Själva skoldagen är väldigt lugn för min del, då jag enbart läser fyra kurser och jag har försökt lägga lektionerna på förmiddagarna så att jag även kan hitta på saker efter skolan. På måndagar och onsdagar har jag två lektioner mellan 10.30 och 13.30, på onsdagar läser jag även en kvällslektion mellan 19 och 22 och på tisdagar och torsdagar har jag bara en kort lektion som startar 8.45. Detta gör att jag har tid till att plugga en stund på något mysigt café eller på skolans bibliotek men det finns även tid för att vara på stranden som jag älskar, eller göra någon kul kortare utflykt. Dagen avslutas ofta med middag hemma i lägenheten, kanske ett träningspass eller en solnedgång på stranden med ett gäng kompisar.

Vad tycker du om staden?

Jag älskar Honolulu då man får både stads- och strandliv på samma gång. Det finns till och med flera fina stränder mitt inne i stan. Här finns även shopping, restauranger och uteliv och på samma gång som man upplever den typiska amerikanska kulturen så finns det också influenser från Asien. En bra sak är att det finns mängder med saker att se och uppleva med en kort buss eller bilresa i närheten av staden. Flygplatsen ligger väldigt nära och det är relativt billigt att flyga till någon av de andra öarna. Man kan på så sätt blanda skolarbete med så mycket annat roligt.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag bor i en lägenhet som ligger i ett område som heter Ala Moana vilket är mellan Downtown Honolulu och Waikiki. Den ligger precis bredvid ett stort shopping center och flera matbutiker samt att det är bara 5 minuters gång till Ala Moana Beach. Det tar 15 minuter med buss till skolan eller 30 minuter att gå vilket är väldigt smidigt. Härifrån kan man även ta bussen in till Waikiki för mer restauranger och uteliv och den kanske mest kända stranden, Waikiki beach där vi gärna hänger och surfar. Lägenheten hittade vi genom att leta på olika sajter som Craigslist, Zillow och Facebook Marketplace.

Bor du själv eller delar du med andra? Bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag bor tillsammans med tre andra tjejer, en svenska, en norska och en från Österrike, som jag alla hittade genom Hawaii Pacific Universitys Facebookgrupp för internationella studenter. Min tanke innan jag åkte hit var att jag ville bo med folk från olika länder och gärna med någon som jag var tvungen att prata engelska med. Det är något jag absolut kan tipsa om då det gjort mig mycket mer självsäker på att prata engelska och det kommer nu väldigt naturligt då det är det språket vi alltid pratar hemma i lägenheten.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Vi valde att vänta med att hitta boende tills vi var på plats eftersom det är väldigt vanligt med bedrägerier här. Vi bokade upp flera visningar redan innan vi kom hit och som vi sedan gick på under första veckan. Vi bestämde oss ganska snabbt för den lägenhet vi nu bor i nu då läget är super och utsikten över havet från 19:de våningen är fantastisk. För att kunna bo med så bra läge som möjligt, valde vi att dela sovrum då hyran annars blir väldigt hög, vilket man också får vara beredd på innan man åker hit.

Vad brukar du göra på fritiden?

På vår ö, Oahu, finns det mängder med saker att hitta på vilket gör att man aldrig har tråkigt på fritiden! Jag älskar att gå på olika hikes då man både får träning och en ofta en härlig belöning i slutet i form av fin utsikt eller ett vattenfall. Vi åker till olika stränder runt om ön för att bada, snorkla och surfa. Jag gillar också att testa all den fantastiska maten som finns i form av smoothiebowls och pokebowls. Man kan även hitta spännande foodtrucks överallt. Vi har också köpt en bil som vi älskar att åka på road trips med och upptäcka andra delar av ön.

tjejer på stranden på hawaii

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Det finns så mycket roliga saker att göra på Hawaii så det är svårt att bara ge er några tips. Men jag ska nämna några av mina favoriter av det vi hunnit göra på de 2 första månaderna.

Ön erbjuder bland annat flera hiketurer med olika längd, svårighetsgrad och varierande natur. En favorit bland de längre är Wiliwilinui Ridge trail som tar ungefär 3 timmar. Denna är utmanande och på vissa ställen behöver man använda sig av ett rep för att ta sig upp men när man väl är på toppen så har man en fantastisk utsikt.

Jag kan även rekommendera att göra lite kortare hiker vid soluppgång eller nedgång, exempelvis, Dead man’s catwalk, Makapuu Point lighthouse trail och ”pillbox hiker” som Lanikai och Pink Pillbox. Dessa turer avslutas på en bergstopp med fantastisk utsikt över havet och ön.

Makapuu tidepools är en av mina absoluta favoriter här på ön. Det börjar med en lätt asfalterad hike mot Makapuu lighthouse men efter en stund svänger man av ner för klipporna mot havet. Där möts man sedan av pooler i berget som är fyllda med turkost vatten som man kan simma och dyka i.

Waimano falls är en annan favorit då man kommer fram till ett fantastiskt vattenfall som går att bada i. Denna hike är lite svårare och tar ungefär 2 timmar, men det är värt det i slutändan.

Av alla stränder runt om på ön är Lanikai en av mina absoluta favoriter, Det är en lång vit sandstrand med turkost vatten och har man tur så är man nästan helt ensam. Några andra som jag gillar är Makua Beach, Halona beach cove, Bikini Beach och Sunset Beach. Sunset Beach ligger på North Shore och precis som man hör på namnet så är den en perfekt plats för att se solnedgången. Här har vi även sovit en natt under bar himmel vilket var en fantastisk upplevelse. Vi grillade korv och s’mores och fick även en privat eldshow av en ”local” som hängde på stranden och sedan somnade vi under en stjärnklar himmel. Det var en otrolig upplevelse att sedan vakna upp på denna strand dagen efter och att kunna bada i havet medan solen gick upp.

Electric Beach och Sharks cove är också värda ett besök om man gillar att snorkla. Här har vi sett många coola fiskar men även sköldpaddor och stingrockor.

China Walls är ett populärt ställe där man kan hoppa från klipporna men även se solnedgången och festa. Här hänger ofta ett stort gäng med skandinaver på fredagarna och leker lekar, badar och umgås.

Tanatlus Lookout är även det ett bra ställe för solnedgången om man vill se den från en topp utan att behöva gå en hike. Härifrån ser man hela staden och samtidigt sitta på en filt och ha en mysig picknick.

Jag tycker även att man skall passa på att besöka några av de andra öarna om man har möjlighet. Hittills har vi varit på ön Kauai vilket var häftigt. Här besökte vi vattenfall och hemliga stränder, gick på hiker och åkte en rafttour längs Napali kusten. Under Thanksgiving har vi planerat att även besöka Big Island och få se vulkanerna som finns där.

solnedgång hawaii

Varför vände du dig till Blueberry när du skulle studera utomlands?

Jag hade hört mycket bra om Blueberry som organisation från både kompisar och genom sociala medier. Processen att söka till en skola i ett annat land kan vara komplicerad och därför så var det väldigt skönt att få hjälp med ansökningen och även att ha någon att höra av sig till när man hade frågor.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Jag är så nöjd med min upplevelse hittills, så om du någon gång funderar på att studera utomlands, så tveka inte! Du kommer inte ångra dig och du kommer lära dig och se så mycket nytt. Ett tips är att söka upp information om stället du vill åka till innan för att se om det är något som passar dig och din budget. Ett tips är Blueberrys utlandsstudieblogg och Instagram. Det var där jag fick upp ögonen för att åka till Hawaii. Jag läste tidigare HPU studenten Emma’s inlägg härifrån och tyckte det verkade vara helt fantastiskt så jag skrev till henne och fick många tips och svar på alla mina frågor. Så tveka inte att höra av er till någon som innan varit på den platsen ni funderar att resa till då det hjälpte mig så mycket.

Rebecca Gustafsson

Marketing Coordinator