”Det bästa med att studera utomlands är alla nya människor du får träffa och hur mycket du lär dig om dig själv av att vara i nya miljöer och testa på nya saker.”

Möt Alexandra som studerat på Santa Monica College, samtidigt som hon varit ambassadör för Blueberry.

Jag heter Alexandra Eklund har studerat på Santa Monica College, under en termin. Jag är väldigt glad över att jag gjorde detta och har lärt mig så mycket nytt både om Los Angeles och från mina studier men framför allt om mig själv. Jag har studerat kurser inom Fashion och Business på Santa Monica College.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag valde att studera utomlands då jag alltid drömt om att bo utomlands. Jag tycker att det är spännande med nya platser och kulturer och Los Angeles kändes så stort och spännande.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Min favoritkurs av de som jag läst under terminen är BUS 1, vilket är en introduktionskurs i business. Trots att jag läst liknande ämnen i Sverige så var denna kurs väldigt givande och gav mig mycket nya insikter om marknaden i USA men även den Globala marknaden. Min lärare i kursen var även väldigt engagerad och inspirerande.

Hur skulle du beskriva skolan, vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck av Santa Monica College var att det var så fint och väldigt stort. Jag är fortfarande imponerande av allt stöd som du kan få som student. Jag har själv bland annat besökt skolans Career center för rådgivning inför min framtida karriär och jag spenderade mycket tid i skolans bibliotek under min termin med tillgång till datorer, skrivare och bra rum för studier.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Det går inte att jämföra universitet i Sverige med college i USA, skulle jag säga. Jag har själv en kandidat från Sverige och upplever att studierna på college är lättare än i Sverige. Om du har en kandidat från Sverige skulle jag nog rekommendera dig att söka dig till university så som UCLA här i USA. Det jag älskade med college är att eftersom det kändes lättare så lärde jag mig väldigt mycket och mina lärare var väldigt engagerade vilket gjorde ämnena intressanta.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag för mig består oftast av 2 lektioner. Jag börjar runt 9.30 och lektionerna är ofta mellan 1,5h-3h beroende på hur många gånger i veckan de är. Jag brukar sitta i solen och äta min matlåda, kanske ta en kaffe i skolans cafeteria och om jag har homework sätter jag mig oftast i skolans bibliotek. Skolan ligger nära stranden så vissa dagar har jag och mina vänner tagit bussen ner till Venice beach eller tagit en runda i Santa Monica centrum. Utöver det har jag haft en vanlig vardag med träning eller middag med mina roommates.

 

Vad tycker du om staden?

Enligt mig har LA verkligen två sidor och jag tror verkligen att du kan trivas och ha ditt drömliv här men jag har insett att det inte är här jag vill vara. Staden är ganska smutsig och eftersom jag inte haft bil har jag känt mig väldigt begränsad under min termin. Det som är roligt är alla möjligheter som ges och alla personer man träffar, eftersom amerikaner är så utåtriktade. På slutet av terminen hittade jag och mina roommates ett ställe som heter Bungalow, ett festställe där viträffade mycket nytt folk och dansade till 2000-talets alla bangers. Vi hängde här varje helg under slutet och det fick mig verkligen att känna mer gemenskap än vad jag känt tidigare under terminen.

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Jag och mina tre roommates bor ca 10 min (med buss) från skolan. Tyvärr är inte området så roligt men vi tog detta boende då vi hade svårt att hitta ställen som bara ville hyra ut en termin.

Bor du själv eller delar med andra?

 

Jag delar rum med en person och mina två andra roommates delar det andra rummet i vår 2bed2bath.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Mitt främsta boende tips är att: Ha detta fixat innan du kommer till LA. Det är dyrt med Airbnb och hotell och när du kommer till ett nytt land och ska börja skolan så vill du veta att du har tryggheten i en plats att sova. Om jag började om på nytt nu skulle jag hålla utkik i Facebook grupper så som Blueberrys FB’s grupp, svenskar i LA eller liknande och förbereda mig på att kanske betala en extra hyra för att kunna ta över någon annans lease. Jag skulle inte heller söka upp andra för att hitta boende tillsammans utan fokusera på att kunna flytta in hos personer som kanske redan bor i LA eller har en plats över.

 

Vad brukar du göra på fritiden?

På min fritid i LA har jag sprungit på Santa Monica beach, besökt olika museer, ätit bagels på Laylas bagels (bästa stället) och lagt alldeles för mycket pengar på matcha.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Mina favoritutflykter har definitivt varit Santa Barbara och San Diego. Utöver det tycker jag att man ska besöka Silverlake om man gillar vintage fashion och Koreatown om man vill äta good ramen och testa den bästa matchan.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Do it. Att studera utomlands är en upplevelse som du aldrig kommer glömma. Om det inte blir LA så ta något annat. Under min tid här har jag verkligen förstått att jag inte vill bo i Sverige utan att det finns så mycket annat att se och uppleva.

Vad har du för planer efter dina studier?

Mina planer efter terminen är att jag och min pojkvän ska flytta till Italien. Jag ser väldigt mycket fram emot detta och kommer börja jobba, förhoppningsvis inom något jag studerat. Om du vill studera på Santa Monica College kan du läsa mer här eller boka en gratis studierådgivning.

 

Ellen Skog

Marknadspraktikant