Här kommer en berättelse från mig, Alexia på Blueberry, när jag nyligen besökte medicinskolan LSMU i Kaunas, Litauen. Häng på!

Under två heldagar fick jag chansen att tillsammans med andra agenter besöka LSMU, träffa både personal och studenter, delta i undervisningen och se oss omkring i mysiga Kaunas. Jag som aldrig tidigare varit i Litauen eller Kaunas blev positivt överraskad av den mysiga och charmiga stad som jag möttes av. Här ligger allt inom rimligt avstånd och du kan enkelt promenera/ta buss om du ska någonstans. Centrumet i staden var fylld av butiker, restauranger, sevärdheter och en kilometerlång allé där man kan strosa omkring. Från Stockholm och Göteborg går det direktflyg och det tar oftast inte mer än en timme att flyga till Kaunas.

Besök på Lithuanian University of Health Science

Under mina dagar i Kaunas fick vi såklart besöka LSMU´s olika institutioner och byggnader för läkarstudenter, tandläkarstudenter och veterinärsstudenter. De olika institutionerna är uppdelade i olika delar av staden där exempelvis medicinskolan, tandläkarskolan, universitetssjukhuset och biblioteket ligger i samma område. Hit kan du enkelt ta dig med buss från de mest centrala delarna av staden. Veterinärsskolan är lokaliserad i en stor och väldigt mysig park, där studenterna har tillgång till allt de behöver. Här finns både lärosalar och smådjurskliniker samt stall och boxar för större djur som väntar på att få vård.

Under vår andra dag i Kaunas fick vi besöka skolorna där läkarstudenter och tandläkarstudenter pluggar. Väl på plats fick vi en rundtur i lokalerna och även se var de mer praktiska kurserna ges. LSMU är verkligen en stor och väldigt fin skola och det märks att de lagt ner mycket tid och resurser på att kunna ge de bästa förutsättningarna till studenterna att klara av studierna. LSMU har just nu ca 500 svenska studenter, så det pratades såklart en hel del svenska i korridorerna. Det fick mig verkligen att inse hur vanligt det är att studera medicin i just Litauen.

Vägg i vägg med medicinskolan ligger även Kauno Klinikos, som är stadens största universitetssjukhus. Här är det väldigt många studenter som under senare del av utbildningen har sin praktik. Allt en läkarstudent kan tänka sig finns alltså på samma område, vilket är väldigt bra! Vi fick även lära oss mer om studieupplägget ”problem based learning” vilket innebär att man jobbar i mindre grupper (ca 10 studenter per grupp) och att man jobbar väldigt casebaserat med vissa kurser. Då får gruppen olika case som de tillsammans ska lösa. Under tiden filmas de och därefter får gruppen feedback av sina lärare. Detta är även något som flera medicinska universitet i Sverige jobbar med. Väldigt roligt att kunna se likheter i utbildningen utomlands och här hemma i Sverige!

Jag är otroligt nöjd med mitt besök på LSMU och ser fram emot att berätta mer hur det fungerar med medicinstudier i Kaunas. Har ni frågor är ni varmt välkomna till oss på Blueberry så berättar jag mer om hur du kan gå till väga för att utbilda dig till läkare, tandläkare eller veterinär på LSMU!

Här kan du läsa mer om medicinstudier på Lithuanian University of Health Science. Vill du studera till läkare, tandläkare eller veterinär utomlands? Kontakta oss så hjälper vi dig kostnadsfritt med din ansökan!

Alexia Holse

Account Manager/Student Advisor