Johan om studietiden i San Fransisco och hans första jobb efter sin examen

Johan kände för att åka iväg efter studenten och ville prova på något nytt, han bestämde sig för att flytta till USA och fastnade för Foothill College som ligger i inspirerande Silicon Valley utanför San Fransisco. Här studerade Johan under en termin då han läste en kurs inom fotografering som han samtidigt kunde kombinera med sitt andra stora intresse fotboll.  

Hej Johan! Berätta lite om dig själv! 

Jag är 20 år och studerade samhälle/beteende-linjen på gymnasiet. Under höstterminen 2019 studerade jag på Foothill College därför jag ville komma iväg och uppleva något nytt samt kunna kombinera mina intressen fotografering och fotboll.

Vilket var ditt första jobb efter examen?

Mitt första jobb var (och är) som grafisk designer på Pennan & Svärdet.

Hjälpte utlandsstudierna dig att få jobbet som grafisk designer?

Ja det skulle man kunna säga då jag studerade en kurs i Photoshop där jag lärde mig allt det grundläggande. Jag studerade också en grundkurs inom fotografering som var bra. Jag kunde också öva och förbättra min engelska, även om jag kunde ganska bra engelska innan jag åkte förbättrade jag språket samt kände mig mer säker när jag pratade efter jag bott där ett tag!

Vad var det bästa med att studera utomlands?

Oj svårt att svara på, men generellt var det bästa för mig livsförändringen som skedde, att komma iväg och testa något nytt, träffa nya människor och uppleva en helt ny skola.

Vilka var de viktigaste egenskaperna du tagit med dig från dina studier?

Jag förbättrade som sagt min engelska, och jag var så förvånad att det gick så snabbt att komma in i språket! Jag lärde också känna många olika sorters människor, något som alltid är lärorikt för framtiden. Jag tyckte också det var spännande att få se hur ett annat lands vardag såg ut!

Berätta om din studietid utomlands? Vad var annorlunda?

Det var mycket som var annorlunda, lärarna var väldigt hjälpsamma och det var speciellt en professor som jag än idag hade kunnat fråga om råd. I USA fungerar skolsystemet annorlunda med ett annat bedömningssystem med poäng vilket gjorde att man hade mer koll på vilken nivå man låg på för att kunna klara av sina kurser. Detta betydde också att man behövde vara på plats mer på föreläsningar eftersom det också gavs poäng för det.

Vad var det bästa med att studera på Foothills campus?

Först och främst eftersom det var det ett campus som jag studerade på är det ju så mycket större än till exempel ett vanligt universitet i Sverige. Allt kändes liksom större, mer rikt och lyxigt. Skolan anordnar också många olika aktiviteter men eftersom jag spelade mycket fotboll var jag inte med på så många.

Studenter promenerar på Foothill campus

Hur var staden Silicon Valley att studera i?

Det var väldigt maffigt och häftigt ställe att studera på, allt kändes väldigt rikt och jag besökte även Apples och Googles högkvarter vilket var superhäftigt!

Har du fortfarande kontakt med någon från din studietid?

Ja faktiskt flera stycken! En från min studietid kom faktiskt och hälsade på för ett tag sedan här i Sverige vilket var kul! De flesta människor lärde jag känna genom fotbollen och de kommer från flera olika länder. Till exempel kommer en från Holland, en från Japan och en från Tyskland!

Vad är ditt bästa råd till framtida studenter som funderar på att studera utomlands och på Foothill som du studerade på?

Gör det! Även om det kan kännas krångligt med alla dokument som ska skickas in och att det är läskigt i början är det definitivt värt det! Du som ska studera på Foothill, ta tillvaro på tiden och njut, det går snabbt! Det är alltid bra att gå utanför din comfort zone!

Tack så mycket Johan för du delade med dig av dina erfarenheter och lycka till!

Vill du precis som Johan studera på Foothill College? Gör en ansökan här eller kontakta oss här om du har frågor! 
Vi hjälper dig med hela ansökningsprocessen helt kostnadsfritt!

 

 

Amelia Brådenmark

Praktikant