”Många säger till mig att jag blev som en ny person!”

Jag heter Alicia och fyllde nyligen 27 år. Jag kommer från Jönköping och det är även där jag bor idag! Jag skulle väl säga att jag är en ganska social och driven person som strävar efter att göra mitt bästa i livet. Jag valde att studera i USA dels för att jag har min farfar boendes på västkusten och dels för att jag alltid har haft en dröm om att få befinna mig en lite längre tid i landet. Jag och min familj har sedan jag var liten rest till USA och varit i olika delstater och städer.

Mina studier utomlands i USA!

Jag studerade lite olika kurser på Foothill College som jag tyckte lät roliga och intressanta. Jag läste bland annat engelska på högre nivå, ”abnormal psychology”, en kurs om barns utveckling och en kurs med genusfokus. Jag tog även några danskurser som jag kunde räkna in i mina poäng och som hölls på andra sidan campus vid poolområdet med bästa ”Bubba” som lärare. Rekommenderar er som tycker om dans att ta några sådana kurser!

Anledningen till att jag valde de kurser jag valde var dels för att bredda min kunskap inom vissa områden men främst för att jag tyckte att de lät spännande och lockade mitt intresse för människor och hur vi fungerar. Danskurserna var enbart för att det är roligt och utvecklande! Jag gick även med i skolans Dance Team och cheerade vid matcher! Så himla kul!

Jag tyckte verkligen om Foothill College. Campus är mysigt med mycket grönska och underbara vyer och det är kul med de små kioskerna överallt. De har ett stort och bra bibliotek där man kunde sitta och studera (vilket jag gjorde ibland). Det var smidigt att ta sig till och från med buss från Mountain View där jag bodde och det gick flera bussar om dagen. Lärarna var bra och en del mer strikta än andra, men mitt helhetsintryck av skolan var verkligen bra. Jag trivdes och tiden gick alldeles för fort!

Hur var livet i Silicon Valley och USA?

Oj wow, hur var livet i USA/Silicon Valley… Idag när man tänker tillbaka på det så här sju år efter så känns det ju nästan som ett annat liv eller en dröm som jag haft. Det finns så mycket att säga om tiden i USA och just Silicon Valley/Mountain View som är bra. När man lärde sig området och var alla affärer, snabbmatsställen, parker och gym låg så var det väldigt smidigt att ta sig överallt. Det fanns liksom en Safeway, en Walmart och en Whole Foods alldeles i närheten där jag bodde och allt låg till mestadels inom gångavstånd.

Det var även ganska nära till Caltrain-stationen som kunde ta dig ända till San Francisco på bara 45 minuter (har jag för mig). Det allra bästa med att bo där var att det inte var ett för stort område eller för stor stad och att man hann känna sig lite hemma i området. Människorna som bodde där var trevliga, området kändes hemtrevligt och det kändes relativt tryggt att gå runt där.

Hur var livet när du kom hem?

Det är så många som säger till mig att jag blev som en ny person efter att jag kommit hem från min tid i USA. De brukar säga att jag ”blommade ut” och blev mer social och självsäker efter att ha varit där och det tror jag absolut stämmer. Jag flög liksom ensam till USA, mötte upp några andra svenskar som reste med Blueberry (och som jag redan innan hade pratat ihop mig med om att vi skulle bo ihop) och bodde på ett motell i några veckor för att leta lägenhet. Min familj var på andra sidan jordklotet och jag skulle plötsligt lösa en massa saker själv och bo ”ensam” för första gången. Bara att flyga själv var ju ett stort steg i en mer självständig riktning! Jag har lärt mig så mycket och tagit med mig så mycket utav min tid i USA.

När jag åkte dit var jag velig och det kunde gå upp och ner i hemlängtan från dag till dag, men när det var dags att åka hem efter sju månader ville jag inte åka. Jag hade ju fått en extra familj av massvis med vänner i USA som jag plötsligt skulle lämna och inte veta när jag skulle träffa igen. Som tur är har jag kontakt med flera utav dem idag via sociala medier och blir uppdaterad om vad som händer på andra sidan jorden i mitt andra ”hem”.

Har du några råd till andra som funderar på att studera utomlands?

Mina bästa råd till en blivande student är att våga, njuta och ta vara på all tid du får. Våga åk, våga vara dig själv, våga stå på dig och våga släppa på kontrollen lite. Njut av att få vara på ett helt annat ställe där kanske ingen känner dig sedan innan. Njut av att få ta del utav andras erfarenheter och att få lära känna nya människor. Njut av att få planera upp din tid helt själv och se till att se dig om lite. Upptäck nya platser och sist men inte minst: ta vara på ALL tid du får som student!

Vad gör du idag?

Idag är jag en nyligen utexaminerad socionom med ett vikariat som enhetschef inom funktionshinderomsorgen! Efter att ha pluggat och jobbat 200% i några månader är jag mer än redo att få fokusera på arbetet och utvecklas som person dagligen.

Men visst tänker man tillbaka en hel del på dessa tider…

Skulle du vilja göra som Alicia och uppleva att bo och studera i ett annat land? Ansök till Foothill College & De Anza College idag för studier till våren 2021. Kontakta Blueberry så får du hjälp hela vägen!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator