”Även om det känns läskigt ger det en enorm frihet och man kommer utanför sin comfort zone.”

Mitt namn är Filip, jag är 23 år gammal och jag studerar till Civilingenjör i Industriell Ekonomi på Linköpings Universitet. Under min utlandstermin, hösten 2018, i Auckland, Nya Zeeland pluggade jag på University of Auckland, där jag bland annat studerade kurser som Entrepreneurship och Wine Science.

Vad gör du idag?

Jag studerar fortfarande på Linköpings Universitet och är inne på mitt fjärde år på Industriell Ekonomi.

Vilka var de viktigaste kunskaperna som du fick från dina studier utomlands som du tagit med dig till idag?

Framförallt var det livet utanför studierna som gav mig kunskaper jag har nytta av idag. Något jag dock reflekterat över är hur förhållandevis enkelt det var att integreras in i ett nytt skolsystem, med studenter och lärare från olika länder. Trots att Auckland ligger på andra sidan jorden och att jag hade förväntningarna att det skulle bli svårt att lära sig kursstrukturen och att arbeta med studenter med helt olika bakgrund, fungerade allt detta förvånansvärt bra. Framförallt har jag tagit med mig erfarenheterna jag fick från ett projekt i en entreprenörskapskurs. Under detta projekt arbetade vi i en grupp bestående av fem studenter under en hel termin. Samtliga studenter pluggade olika utbildningar, hade olika etnicitet och olika modersmål. Trots dessa signifikanta skillnader lyckades vi komma väl överens och genomföra ett projekt som slutade med första pris.

Berätta lite om din studietid utomlands?

Jag kan väl egentligen dela upp min studietid utomlands som tiden i skolan och fritiden. En vanlig skoldag vaknade jag runt klockan åtta på morgonen, promenerade till skolan och hade föreläsningar mellan nio och tolv. Därefter brukade jag träna på campusgymmet och efter det plugga lite på biblioteket för att sen promenera hem. Jag bodde i ett område tillhörande campus, som bestod av omkring 16 små hus med omkring fyra till åtta personer boendes i varje hus. Väl hemma efter skolan var det därför väldigt nära till alla kompisar, så kvällarna spenderades tillsammans vänner. Oftast spelade vi volleyboll, grillade, knäppte några kalla, eller bara umgicks!

För att kunna vara ledig och dra ut på äventyr under helgerna och under lediga dagar försökte jag att studera så mycket som möjligt under veckodagarna. Jag och mina vänner försökte att inte planera vår fritid för mycket, det vi gjorde var ganska impulsivt. Om vinden var bra tog vi bilen till stranden för att surfa eller kitesurfa. Om det inte var blåsigt, men vädret fortfarande trevligt kunde vi ta bilen till godtycklig terräng och vandra. I allmänhet spenderade vi alltid vår fritid ute i naturen och försökte äventyra bland allt vad Nya Zeeland hade att erbjuda. I övrigt hann jag med att resa otroligt mycket under min utlandstermin. Under studielov samt efter terminen hann jag med att bila runt i Nya Zeeland i totalt fyra veckor, resa runt i Fiji och Tonga under två veckor, samt besöka Melbourne, Sydney, Bali, och Phuket under totalt sett fyra veckor. Livet var gött under utlandsterminen!

Vilka är de största lärdomarna du fått från din utlandstermin?

Det jag framförallt lärt mig, och är väl den insikt jag kommit till, är att jag förstått att jag trivs otroligt väl i internationella miljöer. Jag har insett att jag vill bo och jobba utomlands under åtminstone de första tio åren efter min utbildning.

Vad var det bästa med att studera på University of Auckland?

Det fanns många anledningar till varför min tid på University of Auckland var bra. Dels är universitet Nya Zeelands största och bästa universitet, vilket innebar att universitetet hade resurser för att göra utlandsterminen så smidig som möjligt för utbytesstudenter. Att ordna kurser och boende var väldigt smärtfritt. Universitetet ligger även i Nya Zeelands största stad, vilket gjorde att det fanns aktiviteter att hitta på vilka inte var kopplade till plugget eller studentlivet. Det bästa var nog att Auckland i sig var väl geografiskt placerat. Klimatet var behagligt och det tog inte längre tid än någon timme att ta sig till en trevlig strand eller en utmanande vandringsled.

Vilket är ditt bästa råd till en befintlig eller blivande student?

Hur klyschigt det än må låta så är mitt bästa råd att säga JA! Givetvis ska man vara ekonomisk och inte slösa pengar på onödiga saker men samtidigt har man inte valt att åka utomlands för att spara pengar. Prova på nya aktiviteter, träffa andra människor, res till platser du aldrig varit på. Att åka utomlands är en möjlighet för att utmana sig själv och att komma iväg från ens vardagliga liv. Jag rekommenderar även dig som funderar på att studera utomlands att åka själv, utan kompisar eller människor man känner sedan tidigare. Även om det känns läskigt ger det en enorm frihet och man kommer utanför sin comfort zone.

Är du också intresserad av att studera utomlands på University of Auckland? Läs mer om skolan här eller kontakta oss så hjälper vi dig med alla dina funderingar.

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator