Mitt namn är Julia Dalman, jag är 22 år gammal och kommer från (F-ing) Åmål. Jag är en idrottsintresserad juriststudent som älskar historia, sport och lösgodis. Jag åkte tidigare med Blueberry till Honolulu och Hawaii Pacific University, nedan kommer jag svara på frågor kring mina utlandsstudier på Hawaii Pacific University.

 

Vad studerar du och varför valde du just det?

Jag har kommit hem från Hawaii och studerar just nu termin 7 på juristprogrammet vid Lunds Universitet. Jag valde att studera juridik för att jag brinner för rättvisa och vill kunna göra något bra och hjälpa andra med min utbildning.

 

Berätta om dina studier utomlands, vart och när åkte du och hur länge var du borta?

Jag valde våren 2018 att flytta till andra sidan jorden, närmare bestämt Honolulu i Hawaii. Där pluggade jag olika kurser på Hawaii Pacific University i en termin. Kurserna jag läste var psykologi, engelska och historia. Väl i USA passade jag på att stanna några veckor längre och resa i Kalifornien, totalt var jag borta i fem månader.

 

Vad var det bästa med Hawaii?

Det bästa med Hawaii var den fantastiska naturen, alla trevliga människor och känslan av att få göra något helt annorlunda så långt hemifrån. Att åka till Hawaii och plugga är det bästa beslutet jag tagit i hela mitt liv.

 

Hur fick du det att gå ihop ekonomiskt?

Hawaii kostar ganska mycket men är verkligen värt det! Jag hade sparat ihop pengar sedan innan samtidigt som jag tog CSN-lån. Hawaii Pacific University är CSN-berättigat både för levnadskostnader och till kursavgiften. Som internationell student vid HPU har man även goda chanser att få stipendium från universitetet, vilket jag fick. På så sätt fick jag det att gå ihop.

 

Hur bodde du? Var det många svenska studenter på HPU?

Jag bodde på campus Aloha Tower Marketplace, ett campus med 10 minuters promenad från byggnaden där jag hade alla mina lektioner. Det fanns ca 7-10 svenskar på universitetet och väldigt många fler norskor. Hela universitet har en internationell prägel och jag pluggade med människor från hela världen, till exempel Filippinerna, Kina och Tyskland.

 

Hur gjorde du när du kom tillbaka till Lunds Universitet, fick du tillgodoräkna dina kurser i din examen?

Jag visste länge att jag inte ville tillgodoräkna kurserna till min examen, jag åkte till Hawaii för att läsa något helt annat än juridik och bara komma bort. Det hade dock varit möjligt att tillgodoräkna in min fria termin om jag velat.

 

Skulle du rekommendera andra att studera på Hawaii och har du några tips till andra som funderar på att åka?

Jag kan inte rekommendera Hawaii nog! Om du är sugen på ett äventyr långt ifrån vardagen i Sverige är Hawaii helt rätt. HPU ligger centralt i Honolulu som är en fantastisk stad att bo i, och bland kursutbudet finns många intressanta kurser att välja mellan. Förutom det är naturen helt otroligt vacker, människorna är supertrevliga och det finns oändligt många stränder, hikes, museum, sköldpaddor, surfingställen, tacoshak, delfiner och regnskogar att upptäcka.

Om du är på g, bara kör! Du kommer aldrig ångra en termin utomlands, och särskilt inte en på Hawaii. Med Blueberry är ansökningsprocessen enkel att ha koll på och väl där finns oändligt med saker att göra. För mer tips om vad som finns att göra på ön kan du kontakta mig på julia.dalman på Instagram! Hoppas min resa har inspirerat dig! Aloha Mahalo!

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator