Att studera utomlands är det bästa beslutet jag tagit. Samtidigt som jag får en utbildning så får jag även den största upplevelsen i mitt liv!

Alva pluggar just nu Cosmetology på Santa Monica College i härliga Kalifornien. Vi frågade henne om studierna, hur man bäst hittar boende i LA och mycket mer!

Varför valde du att studera på just Santa Monica College?

Jag pluggar cosmetology och för mig föll sig både valet av skola och utbildning ganska naturligt. Jag visste vad för typ av utbildning jag ville gå och jag hade haft kontakt med andra svenskar som hade gått denna utbildning tidigare.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Jag har ingen riktig favorit. Eftersom min utbildning samtidigt är mitt största intresse så gillar jag alla mina kurser, men på olika sätt. Den största delen av utbildningen är hår och det är det jag kunnat minst om sedan tidigare så därför är dom kurserna den största utmaningen för mig men samtidigt de som jag lär mig mest ifrån. En kurs som jag ska ha kommande termin som jag ser fram emot lite extra är en kurs inom smink.

Hur skulle du beskriva Santa Monica College? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck av skolan var bara positivt. Jag har varit supernöjd med alla lärare, de är väldig trevliga och hjälpsamma. Jag tyckte från början att skolan kändes stor, men nu tycker jag inte alls det längre. Det är många olika byggnader, men jag har nästan alla mina lektioner i samma byggnad så det har inte alls varit något problem att hitta dit man ska vara. Skolområdet är också väldigt fint och trivsamt!

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag kan bara jämföra med gymnasiet i Sverige och ja, det är en ganska stor skillnad. Den största skillnaden skulle jag säga är betygssystemet. Du betygssätts procentuellt och godkända betyg är A-C. En annan skillnad är att det är inte så mycket stora prov eller stora inlämningar, istället så är det fler mindre inlämningar och många prov är i form av quizzes.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Mina skoldagar ser lite olika ut. Jag läser nästan bara klasser som hör till cosmetology men jag har även en engelskakurs. Cosmetology skiljer sig lite från andra utbildningar på skolan, mina terminer är uppdelade i 8 veckor. Jag har några kurser i 8 veckor, har finals i dom kurserna och sen har jag nya kurser de följande 8 veckorna och därför har jag 2 olika scheman under en termin. Men mina cosmetology kurser är antingen 7.30-11.30 eller 12.30-4.30. Mina längsta dagar är därför från 7.30-4.30, vilket brukar vara 1-2 dagar i veckan.

Vad tycker du om att bo i Los Angeles?

Förutom att det är en dyr plats att leva på så älskar jag att bo här. Det finns alltid saker att hitta på och det kommer alltid finnas nya platser att upptäcka. Eftersom det är väldigt stort så tror jag att det handlar om att hitta sina favorit stadsdelar där man trivs!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Just nu bor jag i Mid-Wilshire som ligger nära Hollywood/West Hollywood. Jag skrev ut inlägg i olika Facebookgrupper och det var på så vis vi hittade våra nuvarande roomies. Det finns massor med olika Facebookgrupper som kan vara till stor hjälp med att hitta både boende och folk att bo tillsammans med. Utöver det så hörde vi av oss till massor med olika lägenhetskomplex.

Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Jag flyttade hit tillsammans med min pojkvän och just nu bor vi i en 2bed 2bath som vi delar med 3 andra svenska tjejer, så vi bor sammanlagt 5 stycken här. Åker man hit ensam eller i ett gäng så kan jag absolut tipsa om att bo 5 i en 2bed 2bath, det har funkat väldigt bra för oss och på så vis kommer man undan med en lite billigare hyra. Jag och min pojkvän letar däremot nytt boende just nu då vårt nuvarande kontrakt går ut om 1 månad och vi har bestämt oss för att flytta till en studio istället.

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Det var svårt att hitta boende, vi hade ingen koll alls på vilka områden som var bra och vi visste inte att hyrorna var så dyra så vi fick lite av en chock när vi kom hit. Vi blev rekommenderade att leta boende på plats så vi tänkte att det skulle vara ganska enkelt, men det var det inte. Mina största tips är att hitta folk innan du åker hit som du kan leta boende tillsammans med. Eftersom vi trodde att det skulle gå både snabbare och enklare att hitta boende så bodde vi på hotell i början och det rekommenderar jag inte då även de billigaste hotellen här är dyra. Hade jag gjort om det idag så hade jag bokat ett AIRbnB under den första tiden. Jag rekommenderar dock att leta boende på plats då det kan skifta väldigt snabbt här från en fint till ett sämre område, så det är bra att kunna åka och kolla på boendet och området innan man bestämmer sig!

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag spenderar mycket av min fritid tillsammans med min pojkvän. Vi brukar besöka nya platser och testa olika restauranger. Det finns väldigt mycket snabbmatskedjor här och det är något som vi tycker är väldigt roligt att testa. Jag skulle vilja gå på mer sporter såsom basket och amerikansk fotboll. Jag är inte sportintresserad egentligen men vi var på baseball en gång och det var en rolig upplevelse. Annars tycker jag det är kul att gå ut på klubbar med kompisar!

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Det finns otroligt mycket fina och häftiga platser att besöka här. Om man har möjlighet tycker jag absolut att man ska åka till Malibu. Min familj var och hälsade på mig över jul och vi åkte till “Point Dume” i Malibu för att se solnedgången och det kan jag verkligen rekommendera att göra. En annan sak är att gå på Universal Studios, det är en av mina bästa upplevelser här!

Har du några tips till andra som är intresserade av att studera i USA?

Mitt största tips är att spara pengar. Som sagt så är det väldigt dyrt att leva här, speciellt i Kalifornien och nu när kronan ligger så högt. Mycket av CSN går därför till levnadskostnader och när man är här så vill man såklart kunna hitta på roliga saker. Utöver det så tycker jag att alla som är intresserade av att plugga utomlands ska göra det. Det är det bästa beslutet jag tagit. Samtidigt som jag får en utbildning så får jag även den största upplevelsen i mitt liv!

Vad har du för planer efter dina studier?

Mina planer efter mina studier är inte helt klara. Antingen så åker jag tillbaka till Sverige eller så ansöker jag om ett OPT-visum och jobbar 1 år med det som jag utbildat mig inom.

Är du intresserad av att studera på Santa Monica College? Kolla in Santa Monica College här. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi gärna mer!

 

Isabelle Meijer

Marknadspraktikant