Kristallklara sjöar, vild natur och rikt djurliv, storstad och två nationella språk. Kanada erbjuder mycket för den intresserade. Oavsett om du gillar friluftsliv eller storstadsliv finner du ett rikt utbud av kultur, natur och ishockey! Kanada har ett antal storstäder varav flera rankas som några av de bästa i världen att bo på. I de västra delarna, fint beläget vid Stilla Havets kust hittar du det trevliga och pulserande Vancouver och inte långt därifrån Vancouver Island, våra två studieorter i Kanada. Hur gör man då för att komma iväg och studera i Kanada?

Ansökan och visum

studera i kanada, studera utomlands, arbeta extra, studera och arbeta,

Först måste du bestämma dig för var du vill studera och vad du vill studera. Alltså det svåraste valet inför din resa! När du väl vet vad du vill göra kan du enkelt göra en ansökan till antingen UBC eller VIU. När det kommer till visum gäller det olika saker beroende på hur länge du planerar att vara borta. För dig som har tänkt stanna totalt 6 månader, behöver göra en ansökan om en elektronisk resehandling; en så kallad ETA (Electronic Travel Authorization). Ansökningen om en ETA görs smidigt online och kostar ca 7 CAD. För dig som ska stanna längre än 6 månader behöver ansöka om ett studentvisum. När du ansöker till en utbildning via oss så kommer vi hjälpa dig genom hela processen och påminna om viktiga saker.

 

Arbeta extra i Kanada

Arbeta i Kanada, studera i vancouver, studera utomlands, arbeta i vancouver, arbeta och studera samtidigt i kanada

Som student har du möjlighet att arbeta både på campus och utanför campus. Den som fullgör en utbildning i Kanada på ett år eller längre har möjlighet att arbeta i landet i upp till tre år, men kom ihåg att du har ett eget ansvar att göra en ansökan om arbetstillstånd efter din utbildning. Kom ihåg att alltid vara noga med att läsa avtal och se till att du vet vad som gäller, vilka är arbetstiderna och allt annat viktigt kring ditt arbete. Se till att ha all nödvändig dokumentation såsom ett giltigt pass, visum, antagningsbevis och försäkringspapper med dig på din resa. Detta är extra bra att ha om du planerar att arbeta extra då arbetsgivare kan vilja se dem innan du kan bli anställd. Du behöver även ha ditt CV översatt till engelska och det kan vara bra att skriva ut ett par ex för att kunna lämna på plats (om detta görs i Sverige eller på plats är upp till dig).

Kanada har en både varierad och välutvecklad arbetsmarknad, det är vanligt att studenter arbetar extra inom olika serviceyrken som till exempel på/i café, butik, restaurang eller bar. Det viktigaste är att man hittar en arbetsplats som du kan kombinera med dina studier. Möjligheterna till många arbetsplatser avgörs förstås av dina erfarenheter och kunskaper, vilket inte skiljer mycket från andra länder. I Kanada har de två olika nationella språk som alla (de flesta) pratar. Det kan därför vara en fördel att utöver engelska även kunna prata eller förstå franska men kravet av detta bestäms av arbetsgivaren som bäst känner sina kunder och förstår vad som krävs för att möta kunderna.

EduCanada ger råd och tips om vad som gäller för dig som internationell student som önskar arbeta vid sidan av studierna. På deras webbsida kan du läsa mer om att arbeta såväl på som utanför campus samt arbete genom praktik, ifall det är inkluderat i din utbildning. De har även dokumentation om vad som krävs i mer detalj för att kunna arbeta samt mer om Kanadensiska lagar och regler.

Om du har några fler frågor kan du självklart ta kontakt med oss på Blueberry College & Universitet för att få mer information.

Blueberry