Bästa året någonsin på BIMM i England

Efter att ha läst musik på gymnasiet insåg jag att det här var något som jag ville fortsätta med. Efter 1 års studieuppehåll för jobb, resor och diverse aktiviteter så kände jag att jag ville sätta mig i skolbänken igen.

Ansökan inskickad

Snart började jag undersöka möjligheten att studera musik i Sverige, men kom fram till att det inte verkade vara något för mig då jag inte i första hand vill studera till lärare. Någonstans i sökandet så hittade jag en annons från Blueberry och strax därefter var allt i rullning.

Snabba svar och hjälpsam personal

Jag valde att spela in och skicka in min demoansökan istället för att åka över till BIMM (tidigare Tech Music School) och göra en audition. Det gick väldigt smidigt och responsen var hela tiden snabb. Jag fick ett gäng övningar som BIMM ville höra och sen blev jag ombedd att skriva ett personligt brev. Blueberrys personal var väldigt hjälpsam, servicen var super och jag fick klara och snabba svar på en mängd oroliga frågor!

Kontakt med andra via Facebook

Långt innan skolstarten så hade flera olika grupper startats upp på Facebook där blivande och dåvarande studenter kunde kontakta varandra. Vi diskuterade boende, ställde frågor och anordnade events.

Bor i radhus i London med ett gäng kompisar

Jag tog kontakt med en grupp som letade efter boende ihop, och trots några motgångar (vår första hyresvärd drog sig ur i sista minuten) så hittade vi ett fint radhus på gångavstånd till skolan. Det lönar sig att vara ute i god tid, då både standarden på bostäder och sättet som uthyrningen sköts på är väldigt annorlunda mot Sverige! Hyran kom som en chock, och jag blev oroad att jag faktiskt inte skulle kunna bo här ändå, men levnadskostnaden är så pass låg att det går finfint och jag använder inte ens upp det fulla studiestödet.

Jag flög över och flyttade in 2 dagar innan skolstart, men det hade helt klart vart värt det att åka tidigare bara för att få mer tid att uppleva London ihop med alla nyinflyttade studenter.

BIMM – otroligt bra upplägg

Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig men jag blev väldigt positivt överraskad! Kursplanen är helt otrolig och täcker allt från teknik och ergonomi till låtskrivande och musikhistoria! Ett upplägg som fungerat förvånansvärt bra är att man har alla lektioner i en grupp/klass på 12 elever med samma instrument – det gör att man i realtid övar på att spela inför folk, vara på en scen och det blir en god sammanhållning i gruppen eftersom alla vet att ingen klarar allt, utan man hjälper varandra och tipsar/stöttar.

Blues, hip-hopp, jazz och mycket mer

Vi studerar ofta veckovis där en genre eller era av musik är i fokus för alla lektioner. Exemelvis blues, reggae, hip-hop, drum’n’bass/electronica och jazz/fusion.

Sen pluggar vi även music-tech (Logic Pro), teori, gehör, Music Industry – vilket ger en bra överblick över hur det faktiskt fungerar om man vill tjäna pengar på sin musik, alternativt jobba som promoter, agent, skivbolagsdirektör eller vad man än drömmer om!

Alla kan hänga med och lärarna är fantastiska!

Jag kunde knappt någonting om musikteori innan jag flyttade hit (trummisar och musiker, ni vet….) men det har gått riktigt bra! Kursen är upplagd på ett såndant sätt att alla kan hänga med, oavsett grad och genom året blir det mer och mer komplicerat.

Lärarna på skolan är helt fantastiska, och man vet att all feedback man kan få från dem är värdefull. I vår ensemble-lektion jobbar vi t ex ihop med Chaka Khan’s tidigare MD och nuvarande MD’n för X Factors husband i London. Alla är specialister på sina områden och det finns verkligen en oändlig kunskap man kan ta del av.

Skolans lokaler är inte av högsta kvalitet (dålig luftkonditionering och allmänt gammalt och slitet) men detta har jag hört beror på att skolan bytt ägare och lokaler under de senaste åren – och att något nytt och bättre är på gång!

Livet i London då?

Om man som jag gillar storstadslivet är det helt fantastiskt. Det finns något för alla och livemusiklivet här är helt galet. Nästan varenda pub har någon gång i veckan “jamnights” där det bara är att gå upp och spela för den som vill. Äta och dricka ute är väldigt mycket billigare än i Sverige. Det är ofta en mycket avslappnad atmosfär då det är standard att gå ut och ta en öl efter jobbet/skolan istället för att ”förfesta” hemma. Exempelvis ligger en grilltallrik med en pint eller ett glas rött på ca 70 kr på pubarna vi har bara 5 minuters gångväg från huset.

Det finns självklart rum för vildare kvällar ute också med flera av Europas största nattklubbar, (Fabric, Ministry of Sound) sena öppettider och stora events med världskända DJ’s och band.

I London finns allt för alla, oavsett person eller smak – Bara man letar lite! En annan sjukt kul grej är att man träffar så många olika människor från olika länder och kulturer. Bara i min klass på 12 personer finns 8 olika länder representerade!

Extrajobb i London

Det finns många möjligheter att kombinera studier med extrajobb, och är man lite ambitiös finns det mängder av ”open mic’s” där man får betalt för att uppträda, det gäller även många pubar.

Vill man jobba med musik oavsett om man vill spela, producera, skriva eller kanske vara agent så finns det möjligheter här. Ja, det kostar pengar att studera – men det är den bästa investeringen jag någonsin gjort, och jag skulle göra det igen! Jag trivs så bra här på BIMM att jag tänker stanna 3 år till och göra Bachelorn. Hoppas vi ses!

/Per-Emil Fritzen.

Läs mer om BIMM (fd Tech Music School)

Per-Emil Fritzen