Det absolut bästa med att studera utomlands är alla spännande äventyr och oförglömliga upplevelser som man kommer att bära med sig resten av livet!

Hejhej! Mitt namn är Olivia och jag är 24 år. Jag flyttade i augusti 2023 till LA för att studera ett certifikat inom Leadership på UCLA Extension. Jag har varit här i ungefär 9 månader nu och efter att mitt certifikat är klart här på UCLA Extension så vill jag stanna kvar här i ett år och jobba på ett OPT-visum.

Varför valde du att studera utomlands?

Jag flyttade hit tillsammans med min pojkvän Kevin och vår hund Ralph, och det var helt rätt beslut! Sommaren innan vi flyttade tog jag examen vid Uppsala universitet som ekonom samt civilingenjör i teknisk fysik med materialvetenskap. Jag kände direkt att jag ville ut i världen och göra något annorlunda – få chansen att studera vid ett av världens 30 bästa universitet, besöka nya platser och träffa nya vänner.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

På UCLA pluggar jag till ett certifikat inom Leadership, som ger mig mycket frihet till att välja många valfria kurser. Certifikatet sträcker sig över tre quarters (september-juni) och jag är i min sista termin just nu. Jag har tagit kurser inom entreprenörskap, kommunikation, management, international business och project management. Jag är väldigt nöjd med alla kurser hittills, och instruktörerna är mycket hjälpsamma, pedagogiska och interaktiva.

Hur skulle du beskriva UCLA Extension? Vilket var ditt första intryck när du kom till campus?

Mitt första intryck var – wow! Jag kommer aldrig att glömma den första dagen jag satte min fot på campus. UCLA är rankat som #1 Public University, vilket inte är så förvånande. Det finns allt på campus – pool, tennisbanor, fotbollsplaner, gym, inomhusarena, food court, bibliotek, botanisk trädgård, vackra byggnader (Royce Hall är magiskt!) och såklart en UCLA Store där man kan köpa massor av merch. Eftersom UCLA är mycket framstående i sport kan man gå och se många olika matcher (GO Bruins!) inom fotboll, baseball, gymnastik med mera. Det är fantastiskt att få uppleva skolandan, och jag rekommenderar verkligen att ta chansen att se några matcher. UCLA Extension erbjuder även ibland aktiviteter som man kan anmäla sig till. Jag har exempelvis fått gå på gratis fotbollsmatcher, gymnastikevenemang, lyssna på Los Angeles Philharmonic på Walt Disney Concert Hall, se en Dodgers-match och fått en tur på Warner Bros!

Det är också viktigt att nämna att man kan ha sina kurser på olika platser, beroende på vilket certifikat man har valt. Man kan välja kurser på UCLA campus, men även på exempelvis Lindbrook och Gayley Center. De två sistnämnda har mer moderna klassrum och ligger nära campus i Westwood. Westwood är en av mina favoritstadsdelar i LA! Man känner verkligen att Westwood är ’studenternas stad’. Många filmpremiärer äger också rum i Westwood, så om man gillar film och kändisar är detta något man bör hålla koll på!

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Jag skulle säga att det är en väldigt stor skillnad – universitet i Sverige är svårare! Så om du redan har studerat i Sverige kommer du antagligen uppleva en lättare nivå här. Det beror självklart på vilka kurser man väljer på UCLA Extension, men i alla kurser jag har valt har vi haft många muntliga presentationer, online-quiz och uppgifter varje vecka som hemläxor. Vi har också ’midterms’ och ’finals’, men de är oftast i form av presentationer eller quiz i stället för skriftliga prov på plats.

På svenska universitet är vi vana vid att bara ha föreläsningar där man sitter tyst och lyssnar på läraren i två timmar. På UCLA Extension är miljön mer interaktiv och man får vara mer kreativ under lektionerna. Instruktörerna uppmanar alltid till att ställa frågor, delta i diskussioner och dela egna åsikter eller erfarenheter. Detta är mycket uppskattat, eftersom det kommer studenter från hela världen. Medan många är studenter finns det även de som är äldre och redan har arbetat i många år. Så man kan lära sig av varandra också, vilket är väldigt roligt.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag läser tre kurser parallellt och alla mina kurser är kvällskurser mellan 18-21 eller 18:30-21:30 (detta kan variera). En vanlig dag när jag har skola på kvällen börjar alltid med en härlig hike vid Runyon Canyon eller vid Hollywoodskylten med min pojkvän och vår hund. Om det inte är en hike på schemat blir det oftast ett Megaformerpass (jag har verkligen fastnat för Megaformer och Reformer här i LA!) eller en springrunda. Efter det blir det oftast lite sol och bad på vår takterrass med en podd eller musik i öronen. Lunchen blir oftast en matlåda eller en härlig acai bowl.

På eftermiddagen sätter jag mig oftast och pluggar, gör mina läxor, sitter i möten med mina grupparbeten eller söker jobb för mitt OPT-visum. Sedan börjar det bli dags att åka in till Westwood för kvällens lektion. Jag och min kille har bil i LA, och om du har möjlighet att köpa en bil tillsammans med någon du bor med skulle jag verkligen rekommendera det! Att ta sig runt i LA utan bil kan vara ganska tidskrävande och jobbigt (speciellt med hund!). Innan min lektion börjar brukar jag alltid stanna förbi Starbucks eller någon tacovagn och köpa med mig något för att hålla energin uppe under de nästkommande tre timmarna. Efter lektionen tar vi bilen hem och tittar på reality – just nu är Robinson och Bachelorette favoriterna.

Vad tycker du om Los Angeles?

Jag ÄLSKAR Los Angeles. Många har delade meningar om LA, vilket jag förstår. I vårt område där vi bor just nu finns det många hemlösa och det är ganska smutsigt på gatorna. Men Los Angeles är uppdelat i många olika områden, och inget område är sig likt. Mina favoritställen är Pacific Palisades, Brentwood, Westwood och Beverly Hills. Även vissa delar av West Hollywood är väldigt trevliga. Det finns inget ’centrum’ i LA, utan man måste hitta sina smultronställen som man tycker om – precis som i alla städer! För mig är LA helt perfekt; man har nära till både Santa Barbara, Malibu, Palm Springs och San Diego – det kan inte bli bättre än så.

Jag och min kille har redan besökt dessa ställen eftersom de ligger bara 1,5-2,5 timmar bort. Vi har även besökt Las Vegas, Yosemite National Park, Sequoia National Park, Grand Canyon South Rim, San Francisco och andra mindre städer i Nevada och Arizona. Los Angeles är alltså ett perfekt ställe för dig som vill utforska platser och resa runt i närliggande delstater! Uppskatta varje sekund, utlandsstudier är en fantastisk möjlighet!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende? Bor du själv eller delar med andra? Och bor du med svenskar eller andra nationaliteter?

Just nu bor jag och min kille i West Hollywood, men om några veckor ska vi flytta till en ny lägenhet i Westwood. Westwood är lite dyrare än andra områden, men om du inte har bil skulle jag inte rekommendera att bo utanför Westwood. Fram tills nu har vi bott tillsammans med fyra andra svenskar, och vi hittade vårt nuvarande boende i Facebook-gruppen ‘Svenskar i LA’. Detta är ett bra tips! Jag och min kille har blivit väldigt nära vänner med våra rumskompisar och vi delar så många fina minnen ihop. Vi har gått igenom så otroligt mycket tillsammans här, så man blir vänner för livet!

Jag vill dock varna för att man inte ska vara naiv när man letar boende. Det finns många ‘UCLA housing’-grupper på Facebook med många försök till bedrägerier, där de vill att du exempelvis ska skicka depositionen i förväg. Var försiktig och välj hellre den säkra vägen genom att hitta en annan svensk i ‘Svenskar i LA’-gruppen. Se till att träffa personen eller ha ett videosamtal innan, för att se om ni skulle kunna tänka er att bo ihop. Det är helt okej att inte klicka med någon – vi alla är olika. Det viktigaste är att kunna bo tillsammans och att det fungerar. Om ni klickar och blir vänner är det givetvis ett plus!

Många bokar även Airbnb eller hotell innan de kommer hit, så att de kan besöka olika områden först och känna efter var de vill bo. Detta kan dock bli ganska dyrt, så fundera på vad som känns rätt för dig. Något att hålla koll på är att det kan vara svårt i vissa områden att få ett lease på mindre än 12 månader om man planerar att stanna kortare tid. Det kan också vara svårt att signa ett eget lease om du inte kan visa en hög inkomst, credit score (som man endast får om man redan haft ett lease) eller social security number (SSN). Så fundera på vad som fungerar bäst för dig – det löser sig alltid!

Har du några boendetips du vill dela med dig av?

Som jag skrev ovan, var försiktig i Facebookgrupper och se till att (helst) lära känna personen lite grann innan. Det är viktigt att du känner dig bekväm och trivs utanför skolan, så prioritera att hitta rätt rumskompis för dig! Att studera utomlands är en perfekt möjlighet att skaffa nya vänner, och det kan betyda otroligt mycket när man befinner sig på andra sidan jordklotet. Jag har inte känt någon jobbig hemlängtan ännu, men det beror såklart på att jag flyttade hit med min kille, vilket ger mig en stor trygghet! Vi gör allting tillsammans, vilket gör att det aldrig känns ensamt. Men om du gillar att hitta på saker med kompisar, så skulle jag verkligen försöka hitta personer att bo med som jag klickar med!

Vad brukar du göra på fritiden?

Jag och min kille brukar alltid vilja åka till nya platser här i LA – det finns så mycket att se. Några stora favoriter är absolut The Grove, som vi åker till flera gånger i veckan. Ett stort tips är att skaffa ‘Stubs A-List’ på AMC, då får man gå på bio 12 gånger i månaden för ungefär 300 kr/månaden. Medlemskapet ger oftast även stor rabatt för parkering på andra ställen, som exempelvis Universal Studios. Det är lite för bra för att vara sant helt enkelt! Vi brukar också åka till Universal Studios ganska ofta (skaffa ett årskort, det är värt det!) och gå runt i Hogsmeade-världen (tips för alla Harry Potter-fantaster!).

Jag älskar även att träna pilates, hitta nya hike-rutter, åka till Malibu för att se vackra stränder och solnedgångar, testa massa ny mat (gärna mexikanskt!), och gå på museum. Tre favoriter är The Academy Museum, Getty Center och Getty Villa.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Om du vill se vackra solnedgångar och kanske till och med några delfiner så är det Laguna Beach du ska till! För att få lite mer spansk känsla skulle jag åka till Santa Barbara. Om du älskar nationalparker precis som jag – är Grand Canyon och Yosemite ett måste. Yosemite är det finaste jag sett hittills, och det finns inget som slår det enligt mig. Även Sequoia National Park är magiskt, och där kan man se världens största träd! Om du får chansen, skulle jag också varmt rekommendera att åka till San Francisco. Att besöka Golden Gate Bridge, Alcatraz och äta skaldjur kan inte bli fel! Även Antelope Canyon i Arizona är bland det mest magiska jag sett i hela mitt liv – wow!

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Se till att ta vara på alla resurser som du får av Blueberry och universitetet – de är här för att hjälpa dig! Var inte rädd att fråga, ställ alla frågor som du kan. Allting brukar också kosta mer än vad man tror, då man oftast glömmer bort att räkna med tax och dricks. Dricksa här är ett måste – så var beredd på det! Några andra viktiga saker att tänka på är att skaffa en Gouda-försäkring, ha ett pass som håller länge, fixa amerikanskt bankkonto så fort du kan för att slippa avgifter på ditt svenska kort, samt skaffa amerikanskt telefonnummer och abonnemang (som exempelvis Mint Mobile; det är ganska billigt och har fungerat väldigt bra!). Några (kanske mindre viktiga) tips är att ta med förlängningssladdar, adaptrar, och strunta i din svenska hårtork och lämna den hemma – den kommer ändå inte fungera här! Om du har linser och p-piller som jag, ta med storpack (tacka mig senare!).

Jag hoppas verkligen att du tar möjligheten och väljer att studera utomlands! Det är det bästa valet jag har gjort, och jag kommer för alltid vara tacksam för denna upplevelse.

Have a good one!

Är du också intresserad av att studera på UCLA Extension? Kontakta oss så hjälper vi dig kostnadsfritt med studierådgivning och ansökan till skolan!

 

Ellen Skog

Marknadspraktikant