Seoulguide – Tips på sevärdheter & restauranger

Seoul är Sydkoreas huvudstad och centrumet för koreansk skönhet, mode och musik. Blueberry samarbetar med två universitet i Sydkorea – Hanyang University och Hankuk University of Foreign Studies – där du kan läsa ett stort utbud av kurser. Ta del av vår Seoulguide om du är intresserad av att plugga här! 

SEVÄRDHETER I SEOUL

Kultur

Seoul-Sydkorea-Changdeokgung-palace
Changdeokgung Palace

Seoul är en unik stad där modernitet möter traditionell kultur, och där uråldriga palats ligger bredvid höga skyskrapor. Det finns fem palats i staden: Gyeongbokgung Palace, Changdeokgung Palace, Deoksugung Palace, Changyeonggung Palace och Gyeonghuigung Palace. I och med att dessa är ganska lika i arkitektur och utformning, nöjer sig de flesta med att endast besöka de två förstnämnda, som är de största palatsen. Changdeokgung har även en ”secret garden”, Huwon, som du inte får missa! Inträde till trädgården gäller endast guidade grupper och måste förbokas i god tid eftersom efterfrågan är hög. Öppettider varierar beroende på säsong, så det är bäst att kolla upp på palatsens hemsidor innan besöket. Om du har på dig en hanbok (traditionell koreansk folkdräkt), får du gratis inträde till alla fem palats! Hanbok kan hyras på många ställen runtom i Seoul, och det finns både manliga och kvinnliga dräkter i olika färger.

Parker och natur 

Seoul har många naturområden och parker som är värda att besöka. Haneul Park ligger strax utanför centrala Seoul, och är en populär destination för fotografer pågrund av den obestridliga utsikten över Han-floden. För att få den bästa vyn av staden bör man klättra de dryga 1000 trappstegen till toppen, eller promenera upp längs en av de mindre branta spåren. För den mer erfarna vandraren, finns Bukhansan National Park som attraherar över 5 miljoner besökare varje år! Det finns olika vandringsspår med olika svårighetsgrader, men inte ens den enklaste bör underskattas. Kom förberedd med vattenflaska, mat och träningskläder – och frigör hela dagen för vandringen, för det beräknas ta 4-6 timmar att komma fram till den högsta punkten i parken. Efter en lång dag i Bukhansan National Park, kan du slappna av med en picknick i Hangang Park som i sig består av 11 parker vid Han-floden. Yeouido Park är den mest kända av dessa, men personligen tycker jag de andra parkerna är trevligare – det är färre turister och mer utrymme att koppla av. Banpo Park erbjuder den bästa platsen för att skåda ljusshowen från Banpo Bridge, där vatten sprutas från bron tillsammans med färgglada ljus och musik. Denna show sker varje kväll mellan månaderna april och augusti. När du besöker Hangang Park, kommer du se massvis med tältar vari människor har picknick: Det är en populär aktivitet att beställa takeaway (oftast friterad kyckling) till parker och äta med sina vänner. Det beror på att leveranssystemet i Sydkorea är mycket effektiv och billig, och är oftast tillgängligt 24 timmar om dygnet!

Seoul-Sydkorea-Haneul-Park
Haneul Park (även kallad Sky Park)

Nattliv 

Mat- och dryckeskulturen i Sydkorea är mycket sammanvävda och det är vanligt att skölja ner maten med några shots av soju, koreansk sprit gjort av ris. Soju i Sydkorea är faktiskt billigare än vatten i många länder (drygt 12 SEK per flaska)! Om du vill dricka som en riktig korean, prova att blanda soju och öl – så kallad Somaek. Efter middagen, drar de flesta vidare till en bar för att fortsätta dricka och spela dryckeslekar: till exempel ”Titanic” där man fyller ett glas till hälften med öl, lägger ett shotglas inuti och turas om att fylla det mindre glaset med soju. Den som gör att shotglaset sjunker i ölet får dricka allt! Efter några barrundor är det vanligt att avsluta kvällen på en nattklubb eller en noraebang (karaoke), eller varför inte båda? Octagon i Gangnam-distriktet av Seoul är ett populärt val, och har blivit rankad som en av de bästa nattklubbarna i världen! Andra populära alternativ är Club Avenue 535, Club Vurt och Club Cream. De flesta barer, klubbar och noraebang har öppet tills solen går upp på morgonen, så det är mycket möjligt att besöka flera på samma kväll. Hongdae är distriktet där många koreanska universitetsstudenter väljer att gå ut, eftersom drinkarna oftast är billigare än i andra distrikt. Itaewon är en mer internationell distrikt, dit många utlänningar väljer att åka och festa. Gangnam-området (ja, samma Gangnam som från Gangnam Style) är känd för sina extravaganta barer och klubbar, som också tenderar att vara mindre vänliga för plånboken. Något som skiljer Sydkorea från Sverige, är att alkohol säljs i vanliga närbutiker som 7 Eleven. Dessa är oftast öppna 24/7 och har uteserveringar där man kan dricka även efter att barerna stängt.

Shopping 

Sydkoreanska saker har på senare år blivit mycket populärt runtom i världen, tack vare växande intresse för K-pop (koreansk popmusik) och K-drama (koreanska dramaserier). Vill du prova på koreansk mode, ska du besöka COEX Mall – Asiens största underjordiska köpcentrum. Här finns mer än 300 affärer och restauranger, och till och med ett akvarium. Visste du att den koreanska skönhetsindustrin är en av de mest avancerade i världen? Om du vill sätta detta på prov, är Myeongdong-distriktet det perfekta stället att börja på! Här finns över 1000 butiker som säljer smink och hudvård, samt mycket street food för den som vill ta en paus från handlandet. Kända märken är Innisfree, Etude House och COSRX. Du som vill shoppa för de bästa priserna bör åka till Dongdaemun Market, det största shoppingområdet för wholesale. Här finns mer än 30 000 butiker och affärer, och man kan hitta allt från textiler till leksaker och skor. Det finns också en stor matmarknad i närheten som säljer billiga snacks (Gwangjang Market)!

COEX-mall-seoul-sydkorea
Starfield Library i COEX Mall

Museum  

Dagen efter en utekväll, kan det vara trevligt att koppla av på ett museum. För den konstintresserade, finns Leeum Samsung Museum of Art som ställer ut både modern och traditionell konst av inhemska och internationella konstnärer. Namnet kommer från grundaren av Samsung, Lee Byung-chul, som var en stor konstälskare och samlare. Om du istället vill lära dig mer om Sydkoreas historia, bör du besöka The War Memorial of Korea som ställer ut krigsföremål och militärutrustning som till exempel stridsvagnar och krigsflygplan. Vill du ha både konst och historia på samma ställe, är National Museum of Korea något för dig! Det är det största museet i Sydkorea och har dessutom gratis inträde.

Övrigt sevärdheter du inte bör missa i Seoul

Sydkorea har en mycket intressant historia, inte minst i relation till sin nordliga granne. Seoul ligger endast 23 kilometer från DMZ (Korean Demilitarized Zone) – gränsen mellan de båda koreorna. Härifrån kan du se in i Nordkorea, utan att lämna säkerheten av Sydkorea. Ta en guidad tour så får du lära dig om ländernas förflutna, det koreanska kriget och varför DMZ finns. Priser varierar mellan drygt 480 till 600 SEK beroende på gruppstorlek och vilka områden som besöks. Privata besök av DMZ är inte tillåtna. För dig som vill ha något lättare på agendan, har Seoul ett stort utbud av unika caféer som exempelvis King’s Cross Harry Potter Café, Thanks Nature Café (med två levande får som du kan klappa!) och Blind Alley (café med levande tvättbjörnar). Det finns även en rad katt- och hundcaféer, för dig som vill hålla dig till mer traditionella sällskapsdjur. Du är säkert familjär med pubrundor, men varför inte en café-runda i Seoul?

ÄTA OCH DRICKA I SEOUL

gwangjang-market-seoul-sydkorea
Gwangjang Market

Marknader  

Seoul har många matmarknader som säljer billiga och autentiska koreanska snacks! De största är Gwangjang market, Tongin Market och Namdaemun Market. Dessa har funnit i flera decennier och drivs fortfarande av små familjeföretag. Gwangjang och Namdaemun Market öppnar kl. 9, medan Tongin Market öppnar så tidigt som kl. 7 – med andra ord, det perfekta frukoststället! Maträtter på dessa marknader kostar mellan 20-50 SEK, men portionerna är små så man får räkna med att äta för 80-100 SEK om man ska bli mätt. Populära rätter som serveras här är tteokbokki (kryddstark riskaka), kimchi (fermenterad kål) och gimbap (risrullar med grönsaker). För den som är lite mer äventyrlig, finns även jokbal (grisfötter), San-nakji (”levande” bläckfisk) och dakbal (kycklingfötter).

 

koreansk-bbq-sydkorea

KBBQ 

Koreansk BBQ är nog en av sydkoreanernas favoritmåltider: Det går att hitta restauranger som serverar det på i princip varje gata, och många ställen har öppet till sent in på småtimmarna eftersom man oftast dricker till maten. Såsom andra former av BBQ, används oftast nötkött, fläsk eller kyckling. Men det som skiljer KBBQ åt är att maten tillagas på gas- eller kolgrillar inbyggda i matbordet, och det är gästerna själva som sköter grillningen! Bulgogi och galbi (marinerad nötkött) är populära rätter att beställa, tillsammans med samgyeopsal (sidfläsk) och dak galbi (marinerad kyckling). Fisk och skaldjur är också vanligt återkommande. För dig som är vegetarian eller vegan, finns det stora sortiment av grönsaker som man kan beställa till bordet och grilla.

 

bibimbap-sydkorea

Bibimbap 

Bibimbap serveras som en skål med varmt vitt ris toppat med kimchi, grönsaker, ägg och ibland nötkött. Innan man äter, är det meningen att man ska blanda allt i skålen till en enda röra. Termen ”bibim” syftar till blandningen av ris, medan ”bap” betyder ris. Det är en av de mest kända koreanska maträtterna, och kan hittas på de flesta menyer. Det är relativt hälsosamt och billigt, och är dessutom lätt att göras vegetarisk eller vegansk.

 

friterat-kyckling-sydkorea-seoul

Chimaek 

En lite mindre hälsosam, men lika utsökt, alternativ är koreansk friterat kyckling och öl (Chikin + maekju på koreanska). Förutom en favorit för picknick, är det också en efterlängtad maträtt för utekvällar. Friterad kyckling i Sydkorea är inte helt lik sin amerikanska motsvarighet, utan tenderar att vara doppade i kryddstarka såser eller ostpulver. Dessa kombineras med koreanska öl som exempelvis Hite och kloud. Det finns många restaurangkedjor som serverar friterad kyckling, men de populäraste är BHC Chicken, BBQ Chicken och NeNe Chicken. Dessa är mycket populära, så om du vill sitta och äta i själva restaurangen är det bäst att komma tidigt. Underskatta inte heller hur stark kycklingen är! Det går oftast att välja olika kryddnivåer, så det är bäst att välja en av de lägre nivåerna om man inte är van vid kryddig mat.

 

Bingsu 

Om du trots allt valde något för starkt för dig, finns bingsu till din räddning! Bingsu är en isdessert toppad med frukt, kondenserad mjölk, fruktsirap och ibland även röda bönor. Det finns många olika sorter, så du kommer alltid hitta något som passar din smak. Denna dessert härstammar från Kina, och bing betyder faktiskt is på mandarin medan su betyder något i stil med spröd eller smulig – passande med tanke på att bingsu är gjort av rakat is.

 

Vill du uppleva allt det här och mycket mer? Studera utomlands i Seoul, Sydkorea på vårt partneruniversitet: Hanyang UniversityKontakta oss så hjälper vi dig hela vägen från ansökan till antagning, helt kostnadsfritt. 

Sally Lou

Marknadspraktikant