Tips på restauranger, sevärdheter & insider tips inför din Shanghaivistelse

Nihao! Vill du studera i Asien, men är osäker på var? Tveka inte mer – Shanghai är det självklara valet. Här är Blueberrys fullständiga guide till den vackra “Paris of the East”, med personliga tips och rekommendationer från någon född och uppväxt i Kina. 

ÄTA OCH DRICKA I SHANGHAI

Dim sum

Något utmärkande för den kinesiska matkulturen är zaocha eller kinesiskt morning tea, där man på morgonen eller förmiddagen går ut för att dricka te och äta dim sum (smårätter ångade i bambukorgar). Rätter värda att prova är Changfen 肠粉 (långa risnudlar serverade med soya och ibland räkor), Cha Shao Bao 叉烧包 (bullar med BBQ fläsk) och danta 蛋挞 (kinesisk version av portugisisk egg tart). En annan populär rätt inom dim sum är xiaolongbao, eller så kallade soup dumplings. Dessa härstammar från Jiangsu-provinsen och är vanligtvis associerade med Shanghai – det är alltså ett måste för alla besökare! Xiaolongbao, som direkt översatt till svenska blir “Liten Drak-bulle”, är ångade och oftast fyllda med fläskkött. Varianter med andra typer av kött, räkor och vegetariska alternativ går också att hitta. Det som skiljer dessa från andra typer av dumplings är den varma soppan inuti, som man ska dricka innan man äter själva dumplingen. Din Tai Fung är en populär restaurangkedja för dim sum och xiaolongbao, och en av mina personliga favoriter. För dig som är vegetarian eller vegan, finns massvis med rätter inom dim sum som exempelvis custard buns (奶皇包), som är vegetariska, och Mapo Tofu (麻婆豆腐) som kan göras vegansk. Och morning tea skulle inte vara sig lik utan té, förstås! Det finns många tesorter att välja mellan, men de populäraste är Chrysanthemum (菊花茶) och Svart te (红茶).

Hong Shao Rou (红烧肉)

En annan stapel för staden är fläskmage i Shanghai-stil med sin unika söt-sura smak. Den innehåller ingredienser som ingefära, vitlök, soya och chili och är lätt igenkännbar på grund av sin röda färg – första tecknet i namnet, hong, betyder faktiskt rött på kinesiska! Rätten går att hitta i de flesta shanghainesiska restauranger. I och med dess intensiva smak, kan det vara bra att skölja ner den med en Tsingtao-öl, det mest sålda kinesiska ölet. För den som föredrar alkoholfritt, finns en väldigt god kokos-dryck med märket Zhengzong som finns i alla kinesiska livsmedelsbutiker.

Street food

Shanghai har en mycket färgrik matkultur, som är lättast att uppleva genom gatuköket. Populära snacks är kinesiska crepes (煎饼果子) med fyllning såsom korv, stekt ägg och grönlök; kalla risnudlar (凉皮) med chiliolja och grönsaker; och hagtornsbär täckta med stelnat socker (糖葫芦). Dessa härstammar från olika delar av Kina, och är ett perfekt sätt att uppleva matkulturen från andra provinser utan att behöva lämna Shanghai. Gatuköket är inte bara gott, utan också otroligt billigt! Du kan få de flesta saker för 5-20 yuan, vilket är under 30 SEK. På gatorna i Shanghai – och resterande Kina – kommer du se oändliga butiker som säljer bubble tea eller fruit tea. Dessa kommer i ett spektrum av olika smaker och passar till allt! Street food går att hitta på i princip varje gata, men Tianzifang är ett litet grannskap som har en stor koncentration av små affärer, restauranger och gatukök.

SEVÄRDHETER I SHANGHAI

Historiska platser

Yuyuan Garden är den enda trädgården från Ming-dynastin i Shanghai. Det är en av de mest populära turistattraktionerna och ligger i centrala Shanghai, vilket betyder att det är späckat med människor varje dag. Det är bäst att komma så tidigt som möjligt på en vardag, så blir det lättare att slappna av och njuta av den vackra arkitekturen och de fina grön-blåa dammarna med röda fiskar. Öppettider är 8:45-16:45, och inträde är 40 Yuan för vuxna. Observera att Yuyuan Garden är stängt på måndagar. En annan historisk plats är hamnområdet, The Bund, som erbjuder fantastiska vyer av staden. Här kan man ta ikoniska bilder av Shanghais siluett! The Bund sträcker sig ungefär 2,6 kilometer längst Huangpu-floden, och är lika vacker dagtid som nattetid.

Arkitektur

En av stadens mest kända landmärken är TV-tornet, Oriental Pearl. Tornet består av tre ”ben”, 11 sfärer och 15 observationsdäck (varav den högsta ligger 351 m ovan mark). Tornet har även en restaurang, utställningshallar, ett hotell med 20 rum och ett litet köpcentrum. Inträde kostar mellan 120-260 Yuan beroende på vilka observationsdäck du vill besöka. Öppettider är 8:00-21:30 varje dag, och det rekommenderas att man kommer vid skymning eller solnedgång, så att du kan uppleva tornet både dag- och nattid! Ett annat tips är att köpa biljetter online på sidor som Klook eller Tripadvisor, så får du oftast ett billigare pris och dessutom slipper vänta i den långa kön. Förutom Oriental Pearl, finns även Shanghai Tower – den högsta byggnaden i Kina och näst högsta byggnaden i världen. Denna skyskrapa är 632 meter hög med 128 våningar, och har världens snabbaste hiss! Förutom en fransk restaurang på våning 68 och ett museum på våning 37, finns även en bokaffär, souvenirbutiker och flertal observationsdäck. Inträde till Shanghai Tower är 180 Yuan.

Museum

Shanghai har en mängd olika museum inom konst, historia och diverse andra saker. De populäraste är Shanghai Museum och China Art Museum, som båda har gratis inträde. Andra museer som kan vara intressanta att besöka är Shanghai Museum of Contemporary Art och Shanghai Natural History Museum. För dig med en mer nischad smak rekommenderas the Shanghai Chopsticks Museum som visar mer än 2000 olika pinnar!

Nöje

För den som känner sig nostalgisk, finns Shanghai Disneyland som öppnade 2016. Den ligger ungefär en timme från centrala Shanghai, och är mycket lättillgänglig genom stadens effektiva subway-system. Shanghai Disneyland är den näst största Disney-parken i hela världen (efter Disney World i Florida) och har det största slottet i alla parker! En annan populär nöjespark är Shanghai Happy Valley – Kinas största nöjespark! Inträde är 200 Yuan för vuxna och är ett billigare alternativ till Disneyland.

Nattliv

Shanghai är känd för sitt livliga nattliv där invånarna aldrig riktigt sover. Förutom ändlösa barer och klubbar, finns även speciella firanden vid högtider som kinesiskt nyår. Som nyanländ i Shanghai är det vanligt att gå med i en pub crawl där du får utforska flera olika barer med hjälp av en guide, och avsluta natten på en av stadens klubbar. Det finns många olika organisationer som anordnar pub crawl på Facebook. Shanghai har också en sprudlande underground-scen som spelar mer nischad musik: ALL och Dada är två populära klubbar som serverar billigare drinkar än många andra klubbar i Shanghai, samt har en yngre besökarskara av universitetsstudenter.

Shopping

Om du vill shoppa loss, har du verkligen kommit rätt! Shanghai har ett stort utbud av både high-end märkeskläder och billigare alternativ, och en stor variation på stilar, färger och material. Nanjing Road är ett bra ställe att börja på, med massvis av små butiker som säljer originella saker samt större internationella märken. Huaihai Road är det andra stora shoppingområdet och lite mer high-end än Nanjing Road. Här finns flera shopping center som är bra för regniga dagar, utrustade med allt från viloplatser till bion, så att du aldrig behöver lämna byggnaden!

Dagsturer

För den som bor och studerar i Shanghai, är de närliggande städerna Suzhou och Hangzhou mycket värda att besöka! Den förstnämnda ligger ungefär 100 kilometer bort, men resan tar endast 30 minuter med höghastighetståg. Hangzhou ligger lite längre söderut och tar 45 minuter med tåg (186 km). Det finns ett gammalt ordspråk i Kina som betyder något i stil med ”ovan finns himlen och nedan finns Suzhou och Hangzhou”, vilket syftar på att de två städerna är lika med paradisen på jorden. Det finns många kvarlämningar från tidigare dynastier i dessa städer, som till exempel gamla palats, traditionella kinesiska trädgårdar och vackra kanaler.

Kultur

Om du är intresserad av kinesiskt historia och mode, rekommenderar jag hanfu (traditionell kinesisk klädsel) uthyrning. Du får välja vilken modell och färg du vill ha, så hyr du från några timmar till flera dagar. Sedan kan du gå till en av Shanghais många historiska platser för att ta fina bilder och verkligen uppleva den traditionella kinesiska kulturen! Hanfu uthyrning är lättast att hitta på plats, men kan även bokas på sidor som Airbnb och den kinesiska webbplatsen Dianping. Hanfu har på senare år blivit mycket populära bland kinesiska ungdomar och man ser tjejer och killar med dessa kostymer kors och tvärs på gatorna, så du behöver inte vara rädd för att sticka ut!

Insider tips inför din Shanghaivistelse

  • Det första du ska göra när du kommer till Kina, är att ladda ner WeChat på mobilen. Det är i princip den kinesiska motsvarigheten till WhatsApp, och något som varje kines använder dagligen för att chatta, skanna QR-koder och betala i restauranger och affärer. För att använda alla WeChats funktioner, bör du skaffa WeChat Pay genom att länka ditt svenska bankkort till ditt konto.
  • Som du kanske vet, är de flesta västerländska sociala medier och hemsidor blockerade i Kina – exempelvis Instagram, Facebook och Snapchat. Om du vill fortsätta använda dessa, måste du installera ett VPN redan i Sverige och se till att din prenumeration gäller för hela din vistelse eller förnyas automatiskt. Detta beror på att västerländska VPN inte kan laddas ner när du väl är i Kina, och kinesiska VPN är oftast inte av lika bra kvalité.
  • Det andra du ska göra när du kommer till Kina, är att köpa ett paraply som skyddar mot både regn och sol. Somrarna är mycket varma och regniga i Shanghai, och kineser är mån om att skydda sin hud. Du kommer se att många, speciellt tjejer och kvinnor, bär solparasoll för att inte bli solbrända. Paraplyer med UV-skydd finns att köpa i många affärer.
  • Ha alltid några paket näsdukar i väskan! De flesta offentliga toaletter i Kina har inte toapapper på plats, utan man måste ta med eget. Shanghai är en av de kinesiska städer med flest utlänningar och har därför anpassat sig till västerländska normer, men det är ändå bra att vara förberedd ifall att papper inte erbjuds.
  • Om du ska handla på en prutmarknad, kan det vara bra att planera i förhand vad du vill köpa och kolla upp online hur mycket saker brukar kosta i Kina (eller fråga en kinesisk kompis). Säljare på prutmarknader tenderar att sätta högre priser på saker till utlänningar, eftersom de inte känner till de inhemska priserna.
  • Det är inte alltid lätt att skaffa kinesiska kompisar när man inte pratar kinesiska, men oroa dig inte! Även om kineser generellt sett inte är så bra på engelska, är de flesta mycket villiga att öva och prata med utlänningar. Det är mycket socialt accepterat i Kina att småprata med främlingar på busshållplatsen, i affären och i trappuppgången. Så det bästa sättet att lära känna inhemska kompisar, är att helt enkelt gå fram till dem och påbörja en konversation.

Sally Lou

Marknadspraktikant