Broadway Dance Center – Love what you do, do what you love

Mitt namn är Josefine Oldenstedt och så länge jag kunnat stå har jag älskat att dansa. Drömmen om att studera utomlands och uppleva nya kulturer har också alltid varit starkt. Efter min student åkte jag till New York och det var kärlek vid första ögonkastet. Under min vistelse tog jag några dansklasser på Broadway Dance Center. Det var helt magiskt och jag kände direkt att jag ville åka tillbaka för att utvecklas och lära mig mer.

Att förbereda sig inför studier och åka till USA innebär många steg och mycket pappersarbete. Det är helt enkelt en massa saker att hålla reda på och därför tog jag hjälp av Blueberry, de var ett otroligt stöd under min ansökningsprocess.
New York och boendetips

Staden som aldrig sover, The Big Apple och drömmarnas stad, kärt barn har många namn. New York är verkligen allt det underbara man drömmer om; gula taxibilar, skyskrapor och kändisar som strosar på Fifth avenue.

Boendestandarden är däremot ganska låg, du betalar mycket pengar för något som är litet, och kanske inte så centralt man hoppats på. Jag började med att bo i New Jersey City hos en NHL spelare. Det var allt jag kunde drömma om men efter den första månaden började jag flytta runt på egen hand. I samband med det märkte jag att det inte var riktigt som att hoppa in i Sex and the City och att det är lätt att bli lurad av hyresvärdar och andra man delar lägenhet med.

Mina bästa tips till dig som vill åka och studera på Broadway Dance Center är helt klart deras Facebook-grupp. Där skriver alla elever på skolan om olika boendealternativ. Eftersom det är en massa elever som kommer och går kan man nästan alltid få tag på ett rum genom sidan. Du får däremot inte tillgång till den innan du kommit in på programmet men ha lite is i magen för det löser sig!

Tunnelbanan i New York

Eftersom jag är från Umeå och inte är van vid tunnelbanor överhuvudtaget var detta knepigt. Tunnelbanesystemet i New York är helt fantastiskt, du kan ta dig överallt 24 timmar om dygnet. Det krävs bara ett metro-kort och en karta så kan du ta dig överallt och det kan inte gå särskilt fel. Sedan snurrar jag alltid bort mig själv men New York-borna är väldigt hjälpsamma så det är bara att fråga så hittar man snabbt tillbaka! Hellre en fråga för mycket än en för lite. De flesta säger att taxi är väldigt billigt i New York men jag skulle vilja understryka att tunnelbanan är det snabbaste alternativet pga all trafik.

Stadsdelar och fördomar

Många här i Sverige har mycket fördomar om att t.e.x Queens och Brooklyn ska vara ”farliga” stadsdelar. Detta är helt fel! Jag har bott i Brooklyn, på Manhattan, New Jersey City, Queens, Harlem och The Bronx, alltså större delen av de olika stadsdelarna och det kan vara lika farliga områden på Manhattan som i Brooklyn. Det viktigaste är att kolla med andra elever på skolan som varit där ett tag om områden som är bra och de som är mindre bra. Var öppensinnad för man kan bli överraskad av hur fint det är i många områden.

Broadway Dance Center

Broadway Dance Center ligger mitt i New Yorks kärna – Times Square. Denna fantastiska skola har inga gränser, du kommer lära dig en massa och kan nå otroligt långt. Programmet jag gick heter ISVP, International Student Visa Program och är det program som studenter som inte är amerikansk medborgare ansluter till. I min grupp var vi 32 stycken elever och det var en massa olika nationaliteter, allt från Nya Zeeland till Costa Rica och lilla Sverige. Underbara, positiva och likasinnade killar och tjejer från hela jordklotet som delar samma passion – dans!

Det finns något för alla på skolan, allt ifrån balett till stepp. Man får en nära kontakt med danslärare som ständigt pushar för att man ska utvecklas, samtidigt som de jobbar med kända världsartister. Lärarna deltar i musikvideos, tours, filmer, olika uppträdanden hela tiden. De tar sig gärna tid till att prata med oss som elever om hur vi kan nå våra mål, de ger feedback, berättar om hur de tagit sig dit de är idag och pushar till att alltid tro på sig själv. Vill du bli inspirerad och utveckla dig själv – sök, detta är helt rätt!

ISVP-programmet

Första veckan när du fått testa lite lektioner, ha en audition och börjat bli varm i kläderna. Som steg nummer två får du välja en koncentration – dansinriktning. Detta innebär att du väljer ett ämne som du har fler klasser av och lägger mer tid på än de andra, totalt har du 12 klasser per vecka. Det finns Balett, Hiphop, Jazz, Modernt och Musikal som de olika koncentrations/inriktning-ämnena.

Jag valde Hiphop och tog fem hiphop klasser per vecka, två balett (de enda klasser som är bestämda för alla), 3 diversety (något annan stil än min koncentration) och till sist två electives (valfria). Vilka klasser, nivåer och lärare du vill ta i de olika ämnena bestämmer man självklart själv. Jag skulle vilja säga att det absolut viktigast med detta program är att du lär dig otroligt mycket om dig själv.

Bonnies tips – I’m happy to be here and ready to work

Bonnie, som är den högst uppsatta chefen på BDC, ger vid skolstarten en guide, ”Bonnies tips”, denna ska man följa till punkt och pricka. I början kändes det överdrivet att jag alltid skulle ha med mig en penna, föreställa mig glittrande dörrar som trollar bort alla personliga problem när man går in i danssalen osv. Men, detta har förändrat mig och fått mig att uppskatta min omgivning mycket mer än tidigare. Det som jag lärde mig på skolan smittar verkligen av sig! Det absolut viktigaste uttrycket och inställningen som jag lärde mig är ”I’m happy to be here and ready to work”. Går man in med den inställningen till allt når man så mycket längre.

Fritiden

Förutom en fantastisk dansutbildning på Broadway Dane Center så är NYC en helt underbar stad att befinna sig i. Man träffar så många nya vänner och på skolan är man aldrig ensam! Finns en mängd turistställen att besöka, men skulle vilja tipsa om att upptäcka New York-bornas favoriter. Några platser som jag tycker är härliga är High Line Park, Bryant Park, New Jersey City/ Newark vid Hudson och självklart Brooklyn Bridge.

Aktiviteterna är oändliga, biosalongerna supermysiga, parkerna enastående året om, shoppingen magisk, de finns bussturer för de som är TV-serie fans som Gossip Girl och Sex and the City, helikopter turer och så mycket mer. Ja, det finns något allt för alla smaker. Bästa sättet är att upptäcka det själv!

En vanlig dag

En vanlig dag för mig börjar alltid med en mellan iskaffe på Starbucks, innan jag skyndar iväg till min tidiga dansklass med härliga nyvakna dansare. Efter att ha avslutat klassen duschar jag och går med några vänner på stan, smiter in på Victorias Secret, Forever 21, Brandy Melville och andra härliga butiker.

Stannar förbi på Chop’t (ungefär som Subway fast du gör din egen sallad), tar med den till ett litet bord under de stora gröna träden i Bryant Park. Tar en liten stund för mig själv till att bara lyssna på musik eller njuta av myllret av människor och de olika kulturerna som delas i New York.

Fortsätter med några inspirerande dansklasser och umgås med alla dansare på skolan. På kvällarna är det alltid något på gång! Exempelvis bio, en spännande utekväll, middag, födelsedagsfirande. Som sagt, New York är staden som aldrig sover, finns aldrig en ledig stund då man har tråkigt.

Jag skulle kunna skriva om min resa i timmar och dagar. Det har verkligen varit den största och bästa upplevelsen i mitt liv! För er som läser detta och kanske delar min dröm, tveka inte att åka!

Broadway Dance Center – Inspire the world to dance!

/Josefine Oldenstedt

Läs mer om Broadway Dance Center

Josefine Oldenstedt