Tips om franska i Bordeaux

Per Liestam, 4 jul, 2014

Axel Magnusson heter jag och är det senaste tillskottet på Blueberry. Mina erfarenheter av studier och arbete utomlands har varit helt fantastiska och något jag tycker alla ska prova på. Förutom att det har varit extremt lärorikt så har det också varit fruktansvärt roligt och jag har fått minnen och vänner för livet.

När jag skulle börja plugga efter gymnasiet så fastnade jag för det internationella ekonomprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg. Anledningen till detta var för att det här fanns möjligheten att ha en språklig inriktning på utbildningen och det hade alltid varit lite av en dröm att på riktigt lära sig ett tredje språk. Med betryggande ord från studievägledaren på internationella ekonomprogrammet om att det förvisso var ”högt studietempo” men att det enbart krävdes godkänt i gymnasiebetyget för att komma in så sökte jag in på det franska programmet. Första dagen på den franska delen av utbildningen trängdes jag bredvid andra studenter som bland annat vuxit upp i fransktalande länder, hade franska föräldrar eller tillbringat utbytesår i Bryssel. Jag fick känslan att detta nog kommer att bli tufft men ingenting är ju omöjligt.

Fem minuter in på lektionen var jag fortfarande osäker på om jag var i rätt klassrum men var relativt säker på att det var franska som läraren vid svarta tavlan pratade. Jag bestämde mig där och då för att ta ett sabbatsår och att en gång för alla lära mig det där språket. Efter en sökning på internet så hittade jag företaget Blueberry som förmedlade språkresor till bland annat Frankrike. Jag ville uppleva det franskaste av det franska och fick då för mig att det skulle vara Bordeaux i sydvästra Frankrike. Min uppfattning av Bordeaux baserads mycket på min något romantiserade bild av staden som världens vinhuvudstad där folk drack vin till lunch, bar basker, randig tröja, hade en baguette under armen samtidigt som de cyklade med en cigarett i mungipan. Det visade sig också sedermera att det var det optimala valet för att få den totala franska upplevelsen även om långt ifrån alla mina fördomar om Frankrike kom att besannas.

Bättre i värdfamilj än studentlägenhet
Initialt när jag kom till Bordeaux bodde jag på ett studentboende som tillhandahölls av skolan. Jag bestämde mig dock efter ett par veckor för att flytta in hos en fransk familj. Problemet med att bo på ett studentboende med andra utländska studenter är att man lätt glider över på engelska i och med att nivån på franskan i allmänhet är den samma som hos franska treåringar. Väl i min nya värdfamilj började jag märka hur jag gjorde enorma framsteg gällande språket. Detta tack vara att jag att enbart tilläts prata franska med min värdfamilj. Familj och familj förresten, egentligen bestod den enbart av Pierre-Jean (ja han hette faktiskt så). En lätt excentrisk men underbart rolig fransman som gjorde min vistelse i Frankrike till något fantastiskt. Även om det är långt ifrån alla som får uppleva att bo hos en Pierre-Jean eller PJ som jag kom att kalla honom, så är familjen nyckeln till språket och kulturen. Jag hade turen att få en värdfamilj som visade mig det riktiga Frankrike och inte Frankrike från ett turistperspektiv vilket är något helt annat.

Bra språkskola i Bordeaux
Språkskolan som jag gick på, Bordeaux Language School eller BLS var även den väldigt bra. Små klasser och bra lärare i kombination med elever från hela världen. Även om språkförbistringen i vissa fall vara närmast total så var det tydligt hur snabbt man lärde sig ett språk när undervisningen enbart fördes på det språket man försökte lära sig. Den tydligaste kontrasten för hur mycket bättre min franska hade blivit fick jag när jag på min sista dag på skolan skulle till studierektorn för att få mitt diplom efter avslutad kurs. Detta var andra gången som jag träffade studierektorn. Första gång var under min första dag och då för att fastställa vilken nivå min franska låg på. Jag minns hur jag kämpade med att försöka förstå vad människan på andra sidan skrivbordet sa och sedan hur jag mer eller mindre i ett panikslaget tillstånd försökte pussla ihop de få ord jag kunde till något så när förståliga meningar. Nu en termin senare så flöt allt bara på. Jag såg ”the Matrix” så att säga. Detta var en helt obeskrivlig frihetskänsla och ett fantastiskt kvitto på hur mycket man faktiskt lär sig på bara fyra månader.

Mina bästa Bordeaux-tips
Förutom att lära sig ett språk så är studier utomlands även ett fantastiskt sätt att uppleva en ny stad och en ny kultur. Bordeaux är en extremt vacker plats och det första man slås av när man kommer dit är arkitekturen. Stora delar av stadskärnan är med på UNESCOS världsarvslista och staden anses som världens bäst bevarade 1700-tals stad. I staden finns det en uppsjö av mysiga restauranger och barer. Mitt favoritkvarter är det pittoreska St Jean beläget i centrala Bordeaux där man bland annat hittar baren La Comtesse och restaurangen Utopia. Mina främsta tips för den som besöker Bordeaux. För den som är trött på staden så går det alltid att ta sig en tur ut på landet och besöka någon av de otaliga vingårdarna som omger Bordeaux. Generellt är staden ett mecka för den som gillar mat och vin. Bara faktumet att Bordeaux Maraton har ostron- och champagnekontroll skvallrar om hur institutionaliserad mat- och vinkulturen är i Bordeaux.

Efter min första vistelse i Bordeaux för nästan sju år har jag varit tillbaks och hälsat på flera gånger. Bordeaux har blivit lite utav mitt andra hem utomlands. Ett hem som jag tyvärr besöker allt för sällan.

Per Liestam

Previous Marketing Manager