”Att studera utomlands är ett äventyr som ger dig erfarenheter och minnen för resten av ditt liv.”

Tjena! Jag är halv-japan vid namn Shingo och har spenderat fyra fina månader i Sydasien. Jag studerade på Swinburne University of Technology på Borneo i Malaysia och drömmer mig ofta tillbaka. Just nu studerar jag tredje året på Linköpings Universitet och läser för att bli Civilingenjör inom Industriell Ekonomi.

Varför valde du att studera utomlands?

Att studera utomlands är en stor utmaning men även en möjlighet att lära sig om nya kulturer, språk och människor. För mig var det en möjlighet att utmana mig själv och utforska en annan del av världen. Jag har alltid varit intresserad av asiatisk kultur och ville utforska mer än bara Japan. Att kunna studera och bo i Malaysia såg jag som ett unikt tillfälle för att utforska Asien och mina rötter ännu mer.

Hade du någon favorit bland de kurser du läste?

Bland kurserna jag läste skulle jag säga att Engineering Materials var bäst, då läraren var både pedagogisk och rolig. Kursen motsvarar i Sverige en kurs i Konstruktionsmaterial och passar ingenjörer som studerar exempelvis maskinteknik.

Hur skulle du beskriva universitetet?

Swinburne University of Technology var en bra plats att studera på. Universitetet hade en stor andel internationella studenter vilket gjorde att jag kunde lära känna människor från hela världen. Lärarna var engagerade och hade mycket erfarenhet inom sina ämnesområden, vilket gjorde mina kurser mycket intressanta och givande.

Delar av skolan är för tillfället under byggnation vilket gör att de delarna såg lite ”övergivna” ut. Personligen tyckte jag att biblioteket var ett väldigt modernt och bra ställe att studera på, men utöver det fanns inte jättemånga studieplatser. Det var däremot aldrig så fullt att man inte fick plats. Biblioteket samt salarna var väldigt kalla på grund av AC:n, vilket fick mig att köpa långbyxor samt huvtröja under min studietid. Hoodien fick dock åka av direkt utanför skolan då det var runt 27°C dagligen.

Är det stor skillnad på att studera på universitetet utomlands jämfört med Sverige?

Att studera på universitetet utomlands är definitivt annorlunda jämfört med att studera i Sverige. Det kräver anpassning till en ny kultur och nya akademiska krav. Men det är också en möjlighet att utveckla sina personliga och akademiska färdigheter, och lära sig att arbeta i en internationell miljö. Arbetet under kursens gång var viktigare än tentamen i de flesta kurser, vilket skiljer från Sverige där tentamen nästan är allt. Vi hade i vissa kurser inlämningar/quiz varje vecka, som bidrar till det betyg man får i slutet av kursen.

Hur såg en vanlig skoldag ut för dig?

En vanlig skoldag för mig var att åka till föreläsningar eller lektioner som kunde vara spridda över både för- och eftermiddagar. Lunch käkades billigt på skolans kafeteria och kombinerades ofta med en liten fika efteråt. Om eftermiddagen var ledig spenderade jag tid på att ligga före i plugget för att kunna vara helt ledig på helgerna – som var reserverade för resor! På kvällarna brukade jag hänga med mina vänner, utforska staden eller delta i någon av klubbarna jag var med i.

Vad tycker du om staden?

Kuching var en fin stad med en avslappnad atmosfär. Det fanns inte jättemånga saker att göra och se i staden, men med en liten bilfärd bort kunde man till exempel besöka nationalparker, vattenfall och tempel. Staden hade många fina restauranger men även billiga food courts, och även massor av köpcenter där billig bio var ett stort tidsfördriv för mig. Det var också en bra utgångspunkt för att resa runt i Sydostasien.

Var bodde du och hur gjorde du för att hitta boende?

En av mina vänner jag åkte tillsammans med hade snackat med tidigare studenter som också åkt till Kuching, och blev därifrån rekommenderad ett lägenhetskomplex. Det var väldigt smidigt för oss att få den kontakten och vi bosatte oss på samma ställe. Vi bodde närmare centrum än skolan, cirka 10 minuter med bil från skolan. En promenad in till centrum kunde ta cirka 15 minuter och på vägen finns flera resturanger och food courts.

Bodde du själv eller delar med andra?

Vi var fyra personer som delade på en stor lägenhet på 15:e våningen och träffade även andra utbytesstudenter som bodde i lägenhetskomplexet. Vi hade ett stort vardagsrum, ett kök, fyra badrum, tre sovrum, en liten tvättstuga och vi betalade runt 2000kr per person i månaden. Ett riktigt kap!

Vad brukade du göra på fritiden?

På min fritid så ägnade jag mig åt en rad olika aktiviteter. Jag var med i flera klubbar på universitetet, inklusive en musikklubb och en volleybollklubb, men spelade även futsal med några polare från skolan. Jag gillade också att hike:a och utforska naturen i området, samt att resa runt och besöka andra städer i Malaysia och Sydostasien.

Finns det några platser som du rekommenderar att besöka?

Jag skulle definitivt rekommendera att besöka nationalparkerna, exempelvis Bako Nationalpark och Kubah National Park. Semenggoh Wildlife Center är också riktigt häftigt eftersom man kan se orangutanger!! Alla platserna ger en unik inblick i Malaysias rika kultur och fantastiska natur.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Det är en fantastisk möjlighet som är både givande och utmanande. Mitt tips är att åka! Du kommer inte att ångra dig, och fyra månader går mycket snabbare utomlands än i Sverige. Det är också viktigt att försöka vara öppen och flexibel under din vistelse, så att du kan anpassa dig till den nya kulturen och lära dig så mycket som möjligt.

Vad gör du i dagsläget?

Idag studerar jag vidare i Linköping och börjar snart på mitt extrajobb som kökssäljare på IKEA igen. Jag tänker tillbaka på mina utbytesstudier i Malaysia med glädje och jag är evigt tacksam att jag fått möjlighet att uppleva en helt ny kultur och lära känna så många nya människor. Det var en upplevelse som jag kommer att bära med mig för resten av mitt liv.


Är du också intresserad av att studera i Malaysia? Läs mer om Swinburne University of Technology här. Om du har frågor och vill ha hjälp i ditt val av utbildning och skola, boka in gratis studierådgivning här.

Isabella Hansson

Senior Admissions Specialist