”Det absolut bästa med att studera utomlands är att träffa nya vänner från hela världen”

Hej! Mitt namn är Elin och jag är 21 år gammal. För närvarande befinner jag mig i härliga Kalifornien där jag nu studerar min andra termin av en hel Bachelor degree i Human Development med inriktning Human Resources på California State University San Marcos (CSUSM).

Varför valde du att studera utomlands?

Redan som 15 åring har jag haft ett stort intresse för språk och kultur. Jag var på en språkresa till Malta och efter det åkte jag i väg som utbytesstudent 2019 till USA och gick på High School. Efter mitt utbytesår blev valet givet att jag ville till USA under en längre tid och en dröm om college har alltid funnits.

Har du någon favorit bland de kurser du läser?

Första terminen läste jag GEW 101A vilket är en obligatorisk skrivkurs på CSUSM om man ska ta en Bachelor. Kursen fokuserade på kritisk undersökning av artiklar där man sedan skulle ta ställning och sedan göra ett längre arbete. Jag tyckte denna kurs var väldigt givande för den utmanade mig i mitt skrivande och gav mig en mer positiv inställning till att skriva. Jag fick lära mig värdefulla strategier för att analysera och ifrågasätta det jag läser.

Hur skulle du beskriva universitetet?

CSUSM har en välkomnande miljö med stort fokus på varje elevs framgång och välmående. Universitet är väldigt fint med en stor huvudbyggnad och flera utbyggnader runt om. Min favoritplats är the ”Palm Court” som är fullt av palmer. Professorerna är väldigt kunniga och gör sitt yttersta för att alla elever ska lyckas. Jag hade en nära relation till alla mina professors och det var alltid kul att gå på lektionen. Dom var seriösa men kunde ändå använda humor, som livet självt.

Är det stor skillnad på att studera på universitet utomlands jämfört med Sverige?

Man skulle kunna likna college i USA med grundskolan/högskolan i Sverige när det kommer till eget ansvar. Jag upplever att utbildningen i Sverige är tuffare. USA:s betygsystem är mildare än Sveriges. Betyget C i Sverige är ett betyg A i USA. I college får du poäng som sedan blir till betyg, du kan även göra ”extra credit” som ger dig extra poäng som kopplas till det betyg. ”Extra credit” kan vara att göra ett korsord kopplat till kursen eller medverka på lektionerna, det är väldigt enkelt att göra ”extra credit”. Man tilltalar sina professorer för Mrs, Miss eller Mr och deras efternamn oftast, något vi inte gör i Sverige. USA är också känt för sitt rika studentliv, skoldagen slutar inte då min lektion är över utan aktiviteter fortsätter ända till kvällen.

Hur ser en vanlig skoldag ut för dig?

Jag går i skolan tre dagar i veckan måndag, onsdag och fredag med samma kurser. Jag börjar 08.30 och slutar 11.20. Jag läser tre kurser på campus och en franska kurs online. Lektionerna är mellan 45min och 1h30min långa. Varje rast går jag och mina kompisar till Starbucks på campuset och sätter oss i the ”Palm Court” och njuter av solen. Efter skolan brukar jag och mina kompisar gå till biblioteket för att göra lite läxor, gå till skolans gym eller gå och kolla på skolans basketmatch (veckans höjdpunkt)!

Var bor du och hur gjorde du för att hitta boende?

Första terminen valde jag att bo i en värdfamilj. Blueberry hade en kontaktperson via CSUSM som hade hand om internationell registrering så dom bokade in ett videosamtal åt mig med honom. Han gav mig vidare information om organisationer för värdfamiljer som skolan hört gott om. Skolan vill helst att man under första terminen bor på campus eller i en värdfamilj och inte på egen hand. Andra terminen är du mer fri att bestämma hur du själv vill bo. För tillfället planerar jag och mina tre kompisar att flytta ihop och hyra ett hus tillsammans.

Vad brukar du göra på fritiden?

På fritiden brukar jag och mina kompisar ta tåget eller hyra en bil för att åka till Los Angeles. Vi brukar gå till Santa Monica Pier och kolla den magiska solnedgången och köpa churros. Det är riktigt nice att bo så nära LA, det tar omkring 1h45min-2h till LA från San Diego.

Har du några tips till andra som är intresserade av att åka utomlands och studera?

Mitt första tips – våga! Mitt andra tips är att kontakta Blueberry för en smidig process att göra din resa möjlig. Utan Blueberry hade jag inte kunnat göra min resa möjlig. Dom vet vad som behövs och krävs av dig, dom ger dig en plan och finns med som stöd hela vägen! Frågor som CSN och visum har dom stenkoll på. Dom vill att du ska ha det bästa äventyret. Det bästa av allt, deras hjälp är kostnadsfri. Hör av dig till dom idag!

Vad är det bästa med att plugga utomlands?

Det absolut bästa är att träffa nya vänner från hela världen, bli mer självständig och att kombinera soligt väder med plugg på stranden. Språkkunskaperna kommer på köpet!

Är du också intresserad av att studera i San Diego på CSUSM? Läs mer om California State University San Marcos här.


 

Isabella Hansson

Senior Admissions Specialist