Ekonomi eller Business är ett av de mest populära ämnena att studera. Vi på Blueberry presenterar här våra tips om de bästa städerna för dig som är ekonomistudent och vill studera en termin utomlands (study abroad på engelska) och tillgodoräkna på ditt universitet här hemma i Sverige. Det finns många aspekter att tänka på när man rankar olika städer. Självklart är det en fördel om det finns attraktiva företag i området men det är också andra saker såsom jobbutsikter, status på universitetet, och miljön runt omkring. Det ska även vara kul att studera i staden för om du inte trivs i din miljö kommer du heller inte få ut lika mycket!

Studera utomlands på San Fransisco Sate University

San Francisco – en stad för entreprenörer

En unik stad på alla sätt och vis. Om vi räknar in hela Bay Area som San Francisco har vi även områden som Silicon Valley, Berkeley och San José. Här hittar du de flesta av världens stora tech-företag och mer än 25 % av alla startup unicorns har grundats här. Även om det såklart är ett Mecka för ingenjörer är det även detsamma för ekonomer. Det är dessutom en av de platser i världen med högst löner.

Rekommenderade study abroad program i San Francisco

University of California Berkley – Haas Business School på UC Berkley är topp två i USA och deras lärare sitter på en sådan mängd av kunskap, både när det gäller det akademiska men också i nätverkssammanhang. Många av lärarna konsultar regelbundet de stora företagen som Google eller Amazon och delar gärna med sig av sin erfarenhet till sina studenter.

Bondi Beach i Sydney

Sydney – västerländskt och asiatiskt

På andra sidan jorden hittar vi Australiens finansiella centrum. Här har nästan alla internationella företag sina Australienska huvudkontor och likt San Francisco är det också en av de städer i världen som har högst löner. Något som är unikt för Sydney är att du på morgonen kan surfa i badkläder, på förmiddagen ha lektion och på eftermiddagen sälja in din idé på ett av stadens startups – i kostym. Det fina vädret gör att Sydneyborna spenderar mycket tid på stranden och kombinerar det klassiska uttrycket play hard, work hard på bästa sätt.

Rekommenderade study abroad program i Sydney

University of New South Wales – Enligt QS World Rankings är skolan det främsta universitetet i Australien (delad plats med University of Melbourne) på finans och nummer två för management. Skolan är till och med så högt rankad att den är nummer 10 i världen inom just finans. Därtill har universitetet ett starkt fokus på entreprenörskap och det finns flera organisationer som du som student kan gå med i för att lära dig hur du startar företag. Linkedin har även kommit fram till i en undersökning att en alumn från UNSW har större chans att bli dollarmiljonär än en alumn från någon annan skola i Australien.

Sydney Business School – SBS är en del av University of Wollongong som enbart erbjuder studier på masternivå. De har ett exklusivt campus i en av skyskraporna nära Circular Quey.

Macquarie University – Om du vill studera lite utanför stadens puls så kan MQU vara rätt för dig. De har bra pris på utlandstermin och campuset är stort och grönt. Men på bara en halvtimme är du inne i city med tunnelbanan.

International College of Management Sydney – Den här skolan ligger i det populära området Manly. Skolans campus är ett mindre slott som faktiskt är där filmen the Great Gatsby spelades in. Det är samma byggnad där Mr Gatsby bor. De var dock tvungen att gräva upp alla palmer inför inspelningen. Skolan har ett fokus på Management med inriktningar inom såväl Business, Sport Management och Hotel Management.

Boende i London på Regent's University på blueberry.nu

London – loves business

Behöver man säga mer än att London är Europas finansiella centrum? Här sitter nästan alla världens globala banker, finansiella institut, konsultfirmor och försäkringsbolag. Många har en dröm att en dag få arbeta bland skyskraporna i den östra stadsdelen Canary Wharf där många av de ledande finansiella bolagen sitter. Förutom stora företag så bidrar London med mycket annat. Allt i från teater och galna nattklubbar till mat från hela världen.

Rekommenderade study abroad program i London

London South Bank University – Skolan ligger centralt precis söder om floden Themsen vilket även gett namnet (South Bank). Skolan är ett stort statligt universitet vilket också gör att du kan studera där till ett mycket bra pris jämfört med länder utanför Europa. Skolan har dessutom ett av de billigaste campus boenden i London. När det gäller deras business utbildningar har de i stort sett alla inriktningar så oavsett om du är ute efter kurser i management eller finans kommer du att hitta bra alternativ.

Regents University – Regents är ett av 5 privata universitet i England som ger ut både kandidat och masterutbildningar. Skolan har enbart ca 3500 studenter från runt 130 länder och ungefär 15 % är britter. Det gör skolan väldigt internationell och du kan bygga ett otroligt brett nätverk. Skolans campus ligger dessutom i Regents park och är i sann engelsk Hogwarts stil.

New York – city of opportunities

Det är inte så konstigt att The Big Apple är med på denna lista. Staden erbjuder nästan allting som du kan tänka dig. Det är dessutom ett av Nordamerikas främsta ekonomiska centrum och det finns få ekonomer som hade tackat nej att få arbeta en tid på den kända gatan Wall Street.

Rekommenderade study abroad program i New York

Berkeley College – Med campus på 41st-43rd street & 5th avenue enbart 7 minuters promenad från Times Square kan du knappt hitta ett bättre läge. Skolan har enbart några få utbildningar och Business är den största. Unikt är även att de har program inriktade på ekonomi och marknadsföring i modebranschen vilket bland annat är mycket populärt för textilekonomer eller dig som vill arbeta med fashion fast från ett ekonomiskt perspektiv.

Studera i USA på University of Minnesota på blueberry.nu

Vi hoppas att vår lisa har gett dig tips och förslag på var du kan studera i framtiden. Nu är nästa steg att ansöka! Så hjälper vi dig med din ansökan sen!

Ansök till University of California BerkleyAnsök till San Francisco State UniversityAnsök till University of New South WalesAnsök till Sydney Business SchoolAnsök till Macquarie UniversityAnsök till International College of Management Sydney Ansök till London South Bank UniversityAnsök till Regent’s UniversityAnsök till Berkeley College

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator