De första dagarna längtar du hem till mamma

Per Liestam, 10 mar, 2020

Du har bokat dina utlandsstudier. Snart är det dags att åka iväg. Du har redan varit där i din fantasi. Fester på stranden, stora vackra campus och massor med spännande människor att träffa.


Så är det äntligen dags att ge sig iväg. Nervös och förväntansfull går du ombord på planet för det som kanske blir ditt livs största äventyr. Du landar och blir körd till din bostad, och plötsligt sitter du där alldeles ensam i ett litet studentrum som inte alls ser ut som du hade tänkt dig.

Jag vet hur det känns. Jag har själv varit med om det flera gånger när jag åkt iväg för att studera utomlands under en längre tid. Man undrar vad man har gett sig in på. Tanken att man ska stanna där i ett helt år kan kännas överväldigande. Det är då det gäller att inte få panik och vilja åka hem på en gång. De flesta som studerar utomlands har bara roligare ju längre man är där. Det tar tid att lära känna nya vänner och komma in i hur allting funkar i ett nytt land. Men när man väl har gjort det brukar det vara en väldigt givande upplevelse.

Det händer någon gång per år att vi har en student som ger upp och åker hem innan skolan ens har hunnit börja. Detta är givetvis en stor besvikelse och det kan dessutom bli ganska kostsamt. Samtidigt är många av våra nöjdaste studenter sådana som också längtade hem i början. Skillnaden är att de stannade kvar, lärde känna nya vänner och fick en väldigt lyckad utlandsvistelse.

Själv anpassade jag mig ganska snabbt och började snart att trivas. Nedan tänkte jag därför komma med lite råd som kan göra det enklare för dig den första tiden när du studerar utomlands:

  • Var medveten om att det tar tid att lära känna nya vänner och bli hemmastadd i ett nytt land. Håll ut och var positiv så kommer du att anpassa dig snabbare.
  • Ha rimliga förväntningar på dina utlandsstudier och tänk på att det aldrig kommer att bli precis som du har målat upp i din fantasi.
  • Läs på innan du åker. Det är lättare att hantera kulturskillnader om du är väl förberedd. Köp en reseguide och läs på om seder och bruk dit du ska åka. Om du inte behärskar språket kan det vara bra att lära dig de viktigaste fraserna. Reseguiden hjälper dig också att upptäcka studiestaden på egen hand de första dagarna.
  • Åk inte för långt innan skolan börjar. Det är i skolan och på diverse skolaktiviteter som du har störst chans att träffa folk och lära känna nya vänner så om du åker för tidigt kan det bli ensamt den första tiden.
  • Sitt inte bara hemma på ditt rum. Ge dig ut på upptäcktsfärd och delta i aktiviteter som skolan ordnar den första tiden.
  • Prata inte för mycket med de där hemma. Om du ringer hem varje dag eller sitter och chattar med dina svenska kompisar hela tiden så kommer du att längta hem mycket mer än om du lägger din energi på att umgås med folk på plats istället.

Om du vet med dig att du är väldigt sällskapssjuk och lätt får hemlängtan så finns det ytterligare några knep att ta till. Till att börja med skulle jag rekommendera att du bokar boende i en värdfamilj, åtminstone den första tiden. Det är ett väldigt bra sätt att lära känna folk och komma in i en ny kultur. Alternativt kan du boka boende i något kollektiv eller en delad lägenhet. Lämna gärna tydliga önskemål när du bokar ditt boende. Du kan också söka kontakt med folk på din skola/studieort redan innan du åker hemifrån via sajter som Facebook.

Att studera utomlands är en utmaning. Varje dag kommer inte att vara en dans på rosor men om du kämpar på så är chansen stor att du kommer att ha ”the time of your life”.

Per Liestam

Previous Marketing Manager