Min vilja och hårda arbete har tagit mig hit där jag är idag och det är klyschigt men det går om man vill

Hejsan! Mitt namn är Jennifer, jag växte upp i Göteborg där jag trivts extremt bra framtill att jag fick nog år 2013 och tog mitt pick och pack och flyttade till Los Angeles. Idag bor jag i New York där jag varit bosatt i snart 5 år. Jag studerade Marketing Communication i ca 2,5 år på Berkeley College och har sedan min examen jobbat inom branschen.

Vilket var ditt första jobb efter examen?

På Berkeley College ingår praktik under sista halvåret. Jag kom ihåg paniken av att hitta ett jobb i en främmande stad samt att gå på intervjuer där upplägget är betydligt annorlunda än i Sverige. Jag sökte en del och hittade till slut ett jobb där jag kände att jag kunde växa och få mycket ansvar, och nu till frågan, mitt första jobb efter examen var jag PR Assistant på SHASHI, ett fashion jewelry company (där jag hade haft min praktik).

Så häftigt att du fått stanna kvar i New York! Hur gick det till att få visum?

Jag är otroligt tacksam att jag har fått stanna så pass länge. Jag hade ju egentligen inga tankar på att stanna i mer än ett år eller två. Men när jag väl fick komma in på arbetsmarknaden och etablera mig i den världen och i samband med att min kärlek för staden växte enormt så kämpade jag för att hitta ett visum som passar min situation.

En stor fördel jag har haft är att min chef är väldigt engagerad i att få mig att stanna och hjälpt till att få kontakt med advokater. Mitt råd till andra som vill stanna är att aldrig ge upp, det finns sätt att stanna, det krävs bara viljan att finna svaren och make it happen. Det är alltid en kostnadsfråga såklart, men i det stora hela så är det värt det.

Vad gör du idag?

Idag jobbar jag som Brand Development Manager. Min roll innefattar att ta hand om våra två hemsidor och se till att de fungerar, marknadsföring där jag skapar content i bilder och text för att publicera som reklam på diverse kanaler, ta hand om press för att inkludera produkterna i populära magasin och publikationer samt att kommunicera med ambassadörer.

Vilka var de viktigaste kunskaperna du fick från dina studier som du tagit med dig till arbetslivet?

Oj, svårt! Mina studier var verkligen ingående i varje del och jag tror att struktur och begrepp är mycket jag tagit med mig. När jag började på min praktik var det ingen riktigt som lärde mig utan det handlar om att ta egna initiativ och ta reda på hur saker och ting fungerar. Av den anledningen är det viktigt att förstå vad folk inom branschen talar om och kunna snappa upp olika begrepp för att hänga med. Men kort och gott, struktur och begrepp och självklart engelskan!

Berätta lite om din studietid i New York?

Åh, jag älskade att studera i New York! Att få vara med om en collegeupplevelse och inte minst i sin favoritstad. Att få gå på gatorna av New York City och gå på en lektion för att sedan få komma ut på en rast i en helt fantastisk stad. Det händer alltid något och man träffar så extremt mycket härliga och unika människor.

Det jag upplevde var att det är väldigt mycket eget ansvar, studierna där är väldigt annorlunda i jämförelse med Sverige. Deras betygsystem bygger på närvaro och engagemang skulle jag vilja säga.

Vad var det bästa med Berkeley College?

Oj svår fråga, men jag skulle nog säga att den låg mitt i smeten. Allt fokuserade inte kring själva skolan i sig utan jag fick samtidigt chansen att njuta av storstaden. Lärarna var bra och studieplanen gav mig det material jag behövde för att ta mig vidare ut i arbetslivet.

Hur är det att bo i New York?

Jag ska vara ärlig, det är en hatkärlek. Jag älskar staden. Det händer alltid något. Mina vänner, platserna vi går till och bara pulsen som ligger i luften. Vad jag menar med hatkärlek är att allt alltid är en process. Det finns inga enkla vägar att gå. Livet är alltid lite stressigt och det kan vara svårt att varva ner. Men missförstå mig inte, jag älskar staden och jag ser mig själv leva ett liv här.

Vad gör du på fritiden?

På fritiden tränar jag, jag gillar att ta promenader i Williamsburg eller gå på ett Pilatespass. Annars hänger jag med mina nära vänner, går och vintage shoppar, äter bruncher, går på restauranger och dricker drinkar! ?

Vad är ditt bästa råd till en befintlig eller blivande Berkeley Student?

Mitt råd är att ta vara på tiden, men tänk alltid ett steg framåt. Vill du stanna i staterna, så plugga på men satsa på att hitta en bra praktikplats, det är lite avgörande i vart du går härnäst. Har du tur kanske företaget vill sponsra dig. Det finns alla möjligheter! Se till att nätverka, du vet aldrig vem du stöter på.

Ibland kan möjligheten att vara på en ny plats ge en nya möjligheter för framtiden. Jennifer visade detta när hon studerade på Berkeley College, fick jobb och kämpade för att få stanna i NYC! Vill du också utvidga dina möjligheter för framtiden? Ta chansen att studera utomlands! Ansök till Berkeley College redan idag eller snacka mer med Blueberry!

Vill du följa Jennifers liv i New York? Kolla in hennes Instagram @jenniferdise

Johanna Geidebäck

Previous Digital Media Coordinator