Diploma of Fitness i härliga Australien

Per Liestam, 12 aug, 2014

Hösten 2013 så kände jag ville göra någonting nytt med mitt liv. Jag var trött på det svenska klimatet och det faktum att det var så svårt att få jobb här i Sverige. Jag bestämde mig för att jag skulle plugga till mitt drömjobb och att jag aldrig mer skulle jobba med någonting som jag inte brann för.

Jag letade runt lite på nätet och kom över en blogg där jag hittade exakt den utbildning som jag var sugen på nämligen Diploma of fitness på Sunshine coast Institute of TAFE där man inte bara blir Personlig tränare (som är mitt drömyrke) utan Träningsspecialist också. Jag läste nog igenom hela bloggen och blev bara mer och mer sugen på att söka utbildningen, allt såg verkligen så härligt ut i Australien.

Australien är ett riktigt äventyr.
Australien är ett riktigt äventyr.

Jag sökte runt ännu mer på nätet & hittade till slut Blueberrys hemsida och att man där kunde söka utbildningen genom dem. Jag bokade in ett möte med Blueberry och efter det mötet bestämde jag mig att jag skulle göra det här. Sagt och gjort, jag fick all relevant hjälp jag behövde med visumsökning och CSN via Blueberry och resten gjorde jag själv.

Jakten på boende i Brisbane
Jag bokade en enkelbiljett till Brisbane och ännu  hade jag inte fixat något boende, jag hade nämligen läst att det inte skulle vara så svårt att göra på plats. Den 29 januari landade jag på Brisbanes flygplats och ännu hade jag inget boende fixat, allt var fortfarande väldigt nytt och jetlaggen började komma smygande. Jag hittade en busstransfer som jag åkte med och de skjutsade mig direkt till skolan, jag anlände alltså på våran orientation day. Där bestämde jag att jag skulle bo på hostel de första dagarna och söka boende på egen hand.

På vandrarhemmet bodde även en annan tjej som också hade åkt via Blueberry och vi blev snabbt bra vänner. För att göra en lång historia kort så slutade det med att jag fick flytta in hos henne & hennes roommate ett par veckor innan jag hittade ett eget rum. Efter det flyttade jag runt en del men vi två flyttade sedan ihop igen och fick till slut ett förstahandskontrakt på en underbar lägenhet  jättenära stranden mitt emellan Mooloolaba och Alexandra Headland.

Lätt att vänja sig vid vattenäventyr.
Lätt att vänja sig vid vattenäventyr.

Vi hade pool på området och man kunde se havet från balkongen och sovrumsfönstret! Boendet fick vi genom en mäklarfirma, min rekommendation till alla som vill plugga i Moololaba och leta eget boende är att kolla med alla mäklarfirmor, söka på gumtree.com.au, realestate.com.au & easyroommate.com.au – jag lovar att man till slut kommer hitta det perfekta boendet!

De bästa 1,5 åren i mitt liv
Jag ångrar mig inte för en sekund att jag tog beslutet att åka till Australien, jag har verkligen haft de bästa 1,5 åren i mitt liv där! Jag lärde känna så otroligt många fina människor som brann för samma sak som jag, träning & hälsa. Jag fick uppleva den australienska kulturen, se många fina platser, prova på nya spännande saker som snorkling och fallskärmshoppning & massa annat roligt! Man växer verkligen enorm mycket som människa och lär sig ta mer ansvar och ta hand om sig själv helt enkelt.

En vanlig dag på TAFE kunde se ut som så:
Promenad på 30 minuter till skolan (var beredd på mycket av den härliga vardagsmotionen för kollektivtrafiken i Australien är inte den bästa!). Sedan kunde man ha en klient vid 7 på morgonen i en timme, efteråt hann man äta sin medhavda frukost innan första lektionen startade runt 8.30.

Lektionerna brukar vara 2 timmar långa och kan vara alltifrån helt teoretiska till helt praktiska, men det är även vanligt med blandad teori & praktik. Vi säger att första lektionen var Gym Instructor då, som man hör på namnet så är det den kursen som gör att man blir utbildad gyminstruktör.

Stränderna är bland det bästa med Australien.
Stränderna är bland det bästa med Australien.

Där startade vi alltid med ungefär en timme teori där man gick igenom övningar och utförande, efteråt möttes alla upp i gymmet och satte teorin i praktiken och provade på att göra alla övningar. På så sätt lärde man sig mycket bättre än om man bara skulle sitta vid skolbänken. Efter första lektionen var det oftast lunch, även nu medhavd eller så köpte man lunch i skolcafét. Jag rekommenderar dock att man tar med egen då det inte här den mest näringsrika maten som finns att köpa.

Sedan började nästa lektion efter ungefär en timmes lunch. Då kunde det vara ex. Body composition, där gick vi igenom hur man mäter kroppen, räknar ut fettprocent, har koll på vad som är hälsosamt, vad man själv kan göra för att ändra sin kroppssammansättning och mycket mera. Sedan var det dags för rast igen, ofta en halvtimme, innan sista 2 timmarslektionen startade. Vi säger att sista lektionen var Exercise science då! Där lärde vi oss kroppens alla skelett, muskler, nervsystemet, blodomloppet och så vidare. Exercise science kan verka lite klurigt till en början med det är verkligen jätteintressant och nyttigt att lära sig! Efter skolan så kanske man passar på att träna i skolans gym, om man inte redan gjort det på en rast eller innan skolan, innan man promenerar/cyklar hem igen.

Tveka inte – bara åk!
Om du nu går i tankarna på att söka den här utbildningen men tvekar för att du tänker att det finns ju alla världens giftiga och farliga djur i Australien så tänk om! Jag hade också dem tankarna till en början men jag lovar att det är inte alls vanligt att man får syn på något utav de djuren på kusten och om man får det så är de oftare mycket räddare för dig än vad du är för dem! Tveka inte utan åk bara och du kommer ha en sån fantastisk upplevelse som inte ens går att beskriva med ord.

Är du intresserad av att studera i Australien? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Per Liestam

Previous Marketing Manager